Praktisch over duurzaam

Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016

23 mei 2017

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.

campagnebeeldvoedselverspilling.png

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.

In 2016 is in Nederlandse huishoudens gemiddeld 41 kilo vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel) per persoon verspild, in 2010 was dat 48 kilo. Dat is een verschil van 7 kilo, ofwel 15%. Hieraan kunnen nog geen harde conclusies worden verbonden omdat de variatie in verspilling tussen huishoudens erg groot is. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.” Uit het onderzoek blijkt dat bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees de meeste winst is te behalen. De resultaten laten verder zien dat met name consumenten die bewust bezig zijn met op maat kopen en koken en goed bewaren, aangeven minder eten weg te gooien.

Dranken

In een ander onderzoek* is onderzocht hoeveel zuivel en andere drank er jaarlijks verdwijnt via de gootsteen of het toilet. Naar schatting gaat het om 57 liter vloeistof per persoon per jaar. Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal: “Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de THT-datum.”

Kleine stapjes, groot verschil

Consumenten kunnen al met een paar simpele handelingen hun voedselverspilling flink reduceren. Bijvoorbeeld door brood dat je niet direct eet in te vriezen, bij zuivel je zintuigen te gebruiken na het verlopen van de THT-datum, en door groente en fruit op de juiste plekken te bewaren. Palland: “Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen.”

Van Dooren vult aan: “Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.” Minder voedsel verspillen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. “Dat laatste is misschien wel de reden dat vooral mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: dit is een gezamenlijk persbericht
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Voedingscentrum: telefoon 070-3068883, mail media@voedingscentrum.nl. Of met de persafdeling van Milieu Centraal: telefoon 06-81166214, mail kirsten.palland@milieucentraal.nl.

Over het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Onze informatie is gebaseerd op wetenschappelijke consensus. Het Voedingscentrum wordt volledig gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken.

Over Milieu Centraal
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 7.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Over de onderzoeken
Onderzoeken in opdracht van de ministeries van Economische zaken en Infrastructuur en Milieu, gecoördineerd door het Voedingscentrum en begeleid door Milieu Centraal en Rijkswaterstaat:

- Corné van Dooren (mei 2017), Oplegnotitie ‘Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016’, Voedingscentrum, Den Haag (deze oplegnotitie vat de uitkomsten van onderstaande onderzoeken samen)

- Manuel Kaal, Sabine Hooijmans & Iris Houtepen (14 februari 2017), Voedselverspilling in Nederland op basis van zelfrapportage, KantarPublic, Amsterdam

- Frits Steenhuizen (maart 2017), Bepaling voedselverspilling in huishoudelijk afval Nederland 2016, CREM Waste Management, Amsterdam

*Onderzoek in opdracht van NZO, Friesland Campina, Arla Foods en de FNLI, begeleid door Milieu Centraal:

- Job van den Berg en Manuel Kaal (januari 2017), Schattingsstudie naar de mate van verspilling van zuivel en andere drinkbare vloeistoffen in Nederland, TNS/ KantarPublic, Amsterdam.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.