Praktisch over duurzaam

Geen gas meer in nieuwe keukens

01 november 2018

Wie geen spijt wil krijgen van de nieuwe keuken kan beter voor koken op inductie kiezen. Dat adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.

Bijna de helft van de consumenten kiest inductie voor hun nieuwe keuken of kookplaat. Van deze groep is 90 procent tevreden over de inductiekookplaat, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Ze zien als voordelen dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is, veilig en makkelijk in gebruik en mooi om te zien.

Wokken

Mensen die nu nog twijfelen over het koken op inductie noemen als drempel vooral de hoge aanschafprijs, de noodzaak om nieuwe pannen te kopen en de geschiktheid om te wokken. Mariken Stolk van Milieu Centraal: “Terwijl het heel goed mogelijk is om te wokken op inductie, bijvoorbeeld in een wokpan met platte bodem. En je hoeft echt niet al je pannen te vervangen. Als een pan een bodem heeft die magnetiseerbaar is, kun je er gewoon mee koken. Je kunt dit checken met een magneetje: blijft dit plakken, dan is de bodem magnetiseerbaar. In totaal kom je voor een gemiddelde inductie kookplaat met aansluiting en een paar nieuwe pannen op zo’n 1.500 euro. Een gaskookplaat kost 400 euro. Het is een extra investering, maar je bent in je keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.”

Met inductie voorkom je dat de keuken later opnieuw verbouwd moet worden. Hoewel er nu nog weinig verschil is voor het klimaat, wordt koken op een stekker steeds schoner. Dat komt doordat elektriciteit steeds duurzamer wordt opgewekt en aardgas niet.

Zelf ervaren

Milieu Centraal start vandaag, samen met brancheverenigingen UNETO VNI en INretail, de campagne Koken met een stekker om een extra impuls te geven aan de keuze voor koken op inductie.

In de campagne stelt Milieu Centraal samen met fabrikanten Miele en Atag vijftig inductie kookworkshops voor 2 personen beschikbaar. Op de site www.kokenmeteenstekker.nl maken deelnemers aan de Koken met een stekker quiz kans op een kookworkshop.

Van 1 november tot 1 december is er daarnaast op de winkelvloer van bijna 1.800 keuken- en witgoedwinkels aandacht voor koken op inductie. Mensen die zich komen oriënteren op een nieuwe keuken of kookplaat, krijgen informatie over de voordelen van koken op inductie.

Kijk voor meer informatie op www.kokenmeteenstekker.nl.

============== Einde persbericht ==============

Noot voor redactie

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder een steekproef van 1.327 respondenten. De steekproef is representatief voor regio, leeftijd, geslacht en opleiding,

Voor meer informatie en het opvragen van een verslag van het consumentenonderzoek:
Woordvoerder Mariken Stolk, 06 – 811 662 14
e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl

Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

INretail

INretail is de brancheorganisatie voor ondernemers in de non-food detailhandel en daarmee de stem van ruim 13.000 winkels. In de branches wonen, mode, schoenen en sport die INretail vertegenwoordigt, werken zo’n 140.000 mensen.
Voor meer informatie: www.inretail.nl

UNETO-VNI | TECHNIEK NEDERLAND

UNETO-VNI dat vanaf januari 2019 verder gaat als Techniek Nederland vertegenwoordigt 80 procent van de omzet van de installatiebranche. De circa 5.000 aangesloten installatiebedrijven bieden aan 120.000 personen werkgelegenheid. Hun omzet bedraagt circa 13 miljard euro. Naast installateurs zijn bij UNETO-VNI 1.350 bedrijven aangesloten die tot de elektronische detailhandel behoren: winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur verkopen en repareren. Zij zijn goed voor een omzet van circa 3,5 miljard euro.
Voor meer informatie: www.uneto-vni.nl

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.