Praktisch over duurzaam

Auto delen

Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld – zeker als je weinig rijdt. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Overweeg om hem de deur uit te doen: een auto delen of huren is al snel goedkoper voor jou en beter voor het milieu. Of deel je auto met je buurtgenoten!

Auto delen bij tekst.JPG

Het aantal deelauto's in Nederland neemt in rap tempo toe: in 2017 zijn het er al meer dan 30.000. Het afgelopen jaar zijn er zo'n 5.700 deelauto's bij gekomen. In bijna het hele land kun je nu een deelauto huren van een plaatsgenoot, bijvoorbeeld via SnappCar of MyWheels. En in 31% van de gemeentes staan auto’s van bedrijven als Greenwheels, ConnectCar of MyWheels. Zo'n 90.000 mensen maken al gebruik van een deelauto. 

Een deelauto kun je prima combineren met de (elektrische) fiets voor korte ritjes, trein en ov-fiets voor verder weg, en een huurauto voor de vakantie. Er zijn ook nog andere manieren van auto delen: van carpoolen naar je werk tot meerijden naar een festival.

Tips auto delen

 • 1

  Zet voor jezelf eens op een rij hoe vaak je de auto gebruikt. Kun je makkelijk een deel van de autokilometers vervangen door de fiets of het openbaar vervoer? Dan is auto delen voor jou al snel aantrekkelijk. Op Deelauto van bedrijf of buurtgenoot vind je meer informatie en een rekenvoorbeeld.

 • 2

  Op ritjeweg.nl vind je eenvoudig alle deelauto’s bij jou in de buurt. Je kunt meteen de kosten vergelijken.

 • 3

  Voor een vakantie of weekendje weg is een huurauto vaak voordeliger, zeker als je ruim van tevoren reserveert.

 • 4

  Meerijden naar je werk of een festival? Lees onze tips op Carpoolen.

 • 5

  Je kunt ook samen met vrienden, familie of buren een auto delen. Kijk op Auto delen met bekenden wat je moet regelen.

Deelauto: iets voor jou?

Deelauto's zijn er in 2 soorten. Er zijn organisaties met eigen deelauto’s, zoals GreenWheelsConnectCarMyWheels, Stapp.in en alleen in Amsterdam Car2Go. Deze auto’s vind je inmiddels in 31% van de gemeenten. Daarnaast zijn er steeds meer autobezitters die hun auto met je willen delen, via een website of app als MyWheelsSnappCar en WeGo. Deze deelauto’s vind je in 95% van de gemeenten.

Een deelauto huren is eenvoudig en je rijdt automatisch verzekerd rond.

Verzekering

In alle gevallen rijd je automatisch verzekerd rond. Inschrijven is eenvoudig. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik heeft een overzicht van de kosten voor het huren van een deelauto van een buurtgenoot op deelauto.nl.

Op ritjeweg.nl vind je een overzicht van alle deelauto's bij jou in de buurt en een vergelijking van de kosten.

Aantal gereden kilometers daalt

Een groot milieuvoordeel van deelauto's is dat door het autodelen het aantal gereden autokilometers daalt: uit een TNS-NIPO onderzoek van 2015 bleek dat autodelers 15 tot 20 procent minder autokilometers reden dan voordat ze met autodelen begonnen (inclusief de extra kilometers van bestuurders die geen auto hadden voor zij deelauto's gingen gebruiken). Minder autokilometers is beter voor het milieu!

Lagere kosten

Een eigen auto is duur. Het Nibud heeft berekend dat het hebben van een kleine auto maandelijks zo'n 360 euro kost en een middenklasser ongeveer 490 euro. Een deelauto (in combinatie met openbaar vervoer) is in de meeste gevallen voordeliger dan een eigen auto. Uitzondering: staat de deelauto het grootste deel van de dag stil (bijvoorbeeld bij dagelijks woon-werkverkeer)? Dan is een eigen auto of de trein voordeliger. Heb je af en toe een auto nodig voor je werk (bijvoorbeeld alleen voor opdrachten die moeilijk met het OV te bereiken zijn), dan is een deelauto al snel voordeliger. Op vakantie wint een huurauto het qua prijs van een deelauto, zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt.

Op Deelauto vind je meer informatie en een rekenvoorbeeld.

Carpoolen: samen op weg

Carpoolen is een vorm van georganiseerd liften: mensen die naar dezelfde locatie reizen, rijden samen in plaats van elk met een eigen auto. Daardoor daalt het aantal autokilometers, en dat levert milieuwinst op.

In Nederland rijden enkele miljoenen auto's heen en weer tussen werk en huis. In nog geen 10 procent van die auto’s zit meer dan 1 persoon. Als in alle auto's 4 mensen zouden zitten, dan zou maar een kwart van de auto’s hoeven te rijden.

Carpoolen levert kostenbesparing op, omdat alle inzittenden de kosten van de rit delen. Kijk op Carpoolen voor een berekening van de besparing.

Samen een auto kopen

Auto delen kan ook door samen met familie, vrienden of buren een auto te kopen. Als je dit doet, moet je het gebruik van de auto met elkaar afstemmen. Daardoor ga je de auto selectiever gebruiken en (in theorie) minder kilometers maken. De milieu- en kostenvoordelen zijn te vergelijken met autodelen via een bedrijf als Greenwheels of met een buurtgenoot.

Voorwaarden: afspraken en speciale verzekering

Als je samen een auto koopt of gebruikt, moet je goede afspraken maken. Het is ook verstandig om een speciale verzekering af te sluiten voor meerdere hoofdgebruikers, en een administratie bij te houden voor de verdeling van de kosten voor brandstof, parkeren, onderhoud en reparaties. Kijk voor meer informatie op Auto delen met bekenden.

Toch eigen auto? Combineer kleine auto met autohuur!

Wil je toch liever een eigen auto voor de deur? Met een slimme keuze zorg je voor lagere kosten en minder vervuiling. Lees meer op Zuinige auto kopen.

De juiste grootte

Veel autobezitters rijden in een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Dat kost meer bij aanschaf, onderhoud en aan de pomp, en heeft onnodig meer milieu-impact. Kies liever een kleinere auto en huur een grotere auto voor vakanties, een dagje uit of als je eens veel moet vervoeren. Dat is op jaarbasis meestal goedkoper.

Jong en zuinig

Ook de leeftijd van de auto heeft invloed op de jaarlijkse kosten. Een kleine, nieuwe, zuinige auto is vaak nauwelijks duurder dan een groot tweedehands model, maar bespaart wel op kosten voor onderhoud, brandstof en belastingen.

Autodelen goed voor het milieu

Zo'n 85 procent van de milieu-impact van auto’s komt door het gebruik. Als je erin rijdt, verbrand je benzine of diesel en daarbij komen er broeikasgassen en ongezonde stoffen zoals fijnstof in de lucht. Dus als je minder gaat rijden doordat je een auto deelt, doe je het milieu een plezier.

Huurauto’s en deelauto’s van bedrijven zijn bovendien vaak nieuwer (en dus schoner) dan de gemiddelde eigen auto, en vaak ook kleiner en zuiniger. Dat scheelt brandstofverbruik en dus CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Bovendien zijn er door autodelen minder auto’s nodig, wat ook winst is voor het milieu.

Maar hoewel autodelen beter voor het milieu is dan allemaal een eigen auto, is helemaal geen auto rijden nog milieuvriendelijker.

Productie en sloop: klein deel van milieubelasting

Ongeveer 15% van de milieu-impact van auto’s komt door productie, onderhoud en sloop. Het maken en slopen van auto’s kost energie en er zijn grondstoffen nodig om de auto te maken. Hoe zuiniger auto’s worden (en hoe meer elektrische auto's met accu er komen), hoe groter dit aandeel in de milieu-last naar verwachting wordt. Auto delen heeft ook hier invloed op: er zijn immers minder auto’s nodig.​

Meer informatie

 • Kijk voor aanbieders van deelauto's op deelauto.nl
 • Op ritjeweg.nl vind je een overzicht van alle deelauto's bij jou in de buurt, plus een vergelijking van de kosten.
 • Meer over deelauto's vind je op autodelen.info en op Nudge.nl.
 • Kijk voor een autoverhuurbedrijf in jouw buurt op bovag.nl.
 • Cijfers over auto delen vind je op de website van PBL (Planbureau voor de Leefomgeving).
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.