Praktisch over duurzaam

Autodelen en huren

Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto goed te doen. Je kan een auto delen met buurtgenoten of kiezen tussen aanbieders.

Deelauto in Amsterdam aan de lader.jpg

Autodelen raakt snel ingeburgerd: in 2017 waren er al ruim 30.000 deelauto's en er komen er duizenden per jaar bij. Overal in het land vind je deelauto's van buurtgenoten via diensten als SnappCar of MyWheels. Ook staan op veel plekken deelauto’s van bedrijven zoals Greenwheels, ConnectCar, Car2Go (alleen Amsterdam) of MyWheels

Een deelauto kun je goed combineren met de (elektrische) fiets of elektrische scooter voor korte ritten, de trein en ov-fiets voor langere afstanden, en een huurauto voor de vakantie. 

Tips voor autodelen

 • 1

  Zet voor jezelf op een rij hoe vaak je de auto gebruikt. Kun je makkelijk een deel van de autokilometers vervangen door de fiets of het openbaar vervoer? Dan is autodelen voor jou al snel aantrekkelijk. Bekijk een rekenvoorbeeld.

 • 2

  Op ritjeweg.nl vind je eenvoudig alle deelauto’s bij jou in de buurt

 • 3

  Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.

 • 4

  Meerijden naar je werk of een festival? Lees onze tips op Carpoolen.

 • 5

  Je kunt ook samen met vrienden, familie of buren een auto delen. Kijk op Auto delen met bekenden wat je moet regelen.

 • 6

  Ga voor een elektrische deelauto, dat is nog milieubewuster dan een deelauto op benzine. 

Een deelauto huren is eenvoudig en je rijdt automatisch verzekerd rond.

Minder gereden kilometers 

Een groot milieuvoordeel van deelauto's is dat door het autodelen het aantal gereden autokilometers daalt. Ongeveer 80 procent van de milieu-impact van de gangbare brandstofauto’s komt door het gebruik. Als je rijdt, verbrand je benzine of diesel en daarbij komen er broeikasgassen en ongezonde stoffen zoals fijnstof in de lucht. Dus als je minder gaat rijden doordat je een auto deelt, doe je het milieu een plezier. Uit TNS-NIPO onderzoek (2015) blijkt dat autodelers 15 tot 20 procent minder autokilometers reden dan voordat ze met autodelen begonnen.

Deelauto’s van bedrijven zijn bovendien vaak nieuwer en dus schoner dan de gemiddelde eigen auto. Ook dat scheelt brandstofverbruik en dus CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Hoe meer mensen kiezen voor autodelen, des te minder auto’s er uiteindelijk nodig zijn

Lagere kosten

Een eigen auto is duur. Voor een kleine auto betaal je maandelijks ongeveer 340 euro (op basis van 12.700 kilometers per jaar) en een middenklasser kost rond de 600 euro per maand. In de meeste gevallen is een deelauto (in combinatie met openbaar vervoer en fiets) voordeliger dan een eigen auto bezitten. Autodelen is vooral goedkoper wanneer je de auto af en toe nodig hebt. Als je de auto dagelijks nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk en laat stilstaan is delen duurder. Dan is een eigen auto of de trein voordeliger. Heb je af en toe een auto nodig voor je werk -bijvoorbeeld alleen voor opdrachten die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn -dan is een deelauto al snel voordeliger. Op vakantie wint een huurauto het qua prijs van een deelauto, zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt. Bekijk een rekenvoorbeeld.

Carpoolen: samen op weg

Er zijn ook nog andere manieren van autodelen: denk aan het klassieke carpoolen naar je werk of meerijden naar bijvoorbeeld een festival. Door samen naar het werk te rijden daalt het aantal autokilometers, en daardoor de CO2-uitstoot. In Nederland rijden dagelijks enkele miljoenen auto's heen en weer tussen werk en huis. In nog geen 10 procent van die auto’s zit meer dan 1 persoon. Samen rijden scheelt in potentie heel veel auto's op de weg. Carpoolen levert bovendien kostenbesparing op, omdat inzittenden de kosten van de rit delen.

Samen een auto kopen

Auto delen kan ook door samen met familie, vrienden of buren een auto te kopen. Als je dit doet, moet je het gebruik van de auto met elkaar regelen. Daardoor ga je de auto selectiever gebruiken en maak je minder kilometers. De milieu- en kostenvoordelen zijn te vergelijken met autodelen via een bedrijf als Greenwheels of met een buurtgenoot.

Voorwaarden: afspraken en speciale verzekering

Als je samen een auto koopt of gebruikt, moet je goede afspraken maken. Het is ook verstandig om een speciale verzekering af te sluiten voor meerdere hoofdgebruikers, en een administratie bij te houden voor de verdeling van de kosten voor brandstof, parkeren, onderhoud en reparaties. Lees meer over een auto delen met bekenden.

Toch een eigen auto?

Wil je toch liever een eigen auto voor de deur en is delen niets voor jou? Met een slimme keuze zorg je voor lagere kosten en minder vervuiling. Lees meer op zuinige auto kopen.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.