Praktisch over duurzaam

Autodelen met familie of vrienden

Als je de auto niet dagelijks gebruikt, is samen een auto kopen misschien iets voor jou. Je deelt de auto met familie, vrienden of bekenden en bent goedkoper uit. En het is goed voor het milieu!

particulier-auto-delen-shut_53557441-282.jpg

Door gedeeld autobezit zijn er minder auto's nodig. En je gaat de auto waarschijnlijk selectiever gebruiken: je rijdt minder en pakt sneller de fiets of het openbaar vervoer. Waar moet je aan denken als je je eigen autodeelgroep opzet?

Tips autodeelgroep

  • 1

    Samen een auto bezitten betekent: goede afspraken maken. Stel een simpel contract op met afspraken over gebruik en verdeling van de kosten. Een voorbeeld vind je op deelauto.nl.

  • 2

    Vergeet de verzekering niet: zorg dat die voor meerdere gebruikers geldt.

  • 3

    In sommigen gemeenten kun je meer dan één parkeervergunning aanvragen voor een particuliere deelauto.

Voordelen samen auto kopen

Als je samen een auto koopt, zijn er minder auto's nodig. Dat scheelt in de productie en sloop, waarvoor er bespaard wordt op grondstoffen en energie. Daarnaast ga je waarschijnlijk minder kilometers rijden. Dat is allemaal goed voor het milieu.

Ook financieel heeft het delen van een auto voordelen. De grootste besparing zit in de vaste kosten. De aanschaf, verzekering, wegenbelasting, parkeervergunning en kosten voor onderhoud en reparaties deel je immers met elkaar. Hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten per persoon.

Nadelen samen auto kopen

Een belangrijk nadeel van gedeeld autobezit is dat de auto niet altijd beschikbaar is en dat afspraken soms moeilijk te maken zijn. Bijvoorbeeld: mag je roken in de auto en hoe schoon moet de auto zijn? Ook de betaling van schade kan problemen opleveren. Verder is het bijhouden van de administratie en het verrekenen van kosten een extra belasting.

Opzetten eigen autodeelgroep

De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan je helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep. De Vereniging is een non-profitorganisatie die autodelen stimuleert. Je kun bij ze terecht voor een autodeelverzekering voor meerdere gebruikers, informatie over een extra parkeervergunning en een voorbeeldcontract. Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Daarvoor steun je autodelen en profiteer je onder andere van de slimme verzekering.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.