Praktisch over duurzaam

Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen.

stekkerdoos-stekkers 282x212.jpg

Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 100 euro per jaar. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro's!

Of een apparaat zuinig met energie is, zie je op het energielabel. Je kunt ook kijken naar vergelijkende tests op internet en keurmerken. Is het apparaat eenmaal in huis, dan kun je via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

 • 1

  Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.

 • 2

  Trek de stekker eruit als je televisies, computers en stereo lang niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan zijn bijvoorbeeld: televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica. 

 • 3

  Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

 • 4

  Zet bij halogeenlampen indien mogelijk een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer.

Bespaarstekker

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt. Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killerEnergy keeper of Powersaver.

Er zijn bespaarstekkers voor de televisie met dvd-recorder, de computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Ze werken op verschillende manieren; laat je dus goed informeren door de leverancier. De prijzen voor schakelklokken variëren van 10 tot 50 euro. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt.

Top 10 sluipverbruikers

Hieronder vind je de top 10 van apparaten die vermijdbare sluipstroom gebruiken:

Miniboiler 147 kWh/jaar
Uitgebreide decoder met HDD 130 kWh/jaar
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) 81 kWh/jaar
VHS-DVD combi 61 kWh/jaar
Satellietontvanger 59 kWh/jaar
Antenneversterker 47 kWh/jaar
Espressomachine 42 kWh/jaar
HDD recorder 38 kWh/jaar
Basis decoder zonder HDD 33 kWh/jaar
DVD recorder 33 kWh/jaar

Het is dus de moeite waard om het sluipverbruik van deze apparaten te verminderen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.