Praktisch over duurzaam

Bodemisolatie

Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je energie. Het is een optie als isolatie van de onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is. Milieu Centraal maakt een vergelijking. 

Vloer- of bodemisolatie heeft veel voordelen: je huis is comfortabeler en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer geeft meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde).

Bodemisolatie is een alternatief als het isoleren van de onderkant van de vloer niet mogelijk is:

  • De kruipruimte is niet toegankelijk (er is geen luik of andere ingang), en het is niet mogelijk of erg duur om een ingang te maken.
  • De kruipruimte is lager dan 35 cm, en het uitgraven van de kruipruimte is niet mogelijk of erg duur.
  • Je vloer is nog niet aan vervanging toe.

Verschil tussen bodemisolatie en isolatie onderkant vloer

De meeste woningen hebben een kruipruimte onder de begane grondvloer, met ventilatie om de vloer droog te houden. Vanuit de woonkamer lekt er veel warmte weg naar de kruipruimte, en de vloer voelt daardoor koud aan.

Bodemisolatie wil zeggen dat er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd. Hierdoor is er minder warmteverlies. Tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer zit nog wel (tamelijk koude) lucht, die wordt geventileerd.

Jongen en meisje met hond en laptop op vloer. Isoleer je vloer of bodem voor meer comfort.

Bij het isoleren van de onderkant van de vloer komt er isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan. Dat gebeurt vanuit de kruipruimte. Op de bodem van de kruipruimte komt folie tegen vocht te liggen. Er is geen direct contact meer tussen de (koude) lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie, en dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie

Is je vloer aan vervanging toe, combineer dat dat meteen met vloerisolatie. Een houten of betonnen vloer kun je in zijn geheel vervangen door een geïsoleerde vloer. Bij een houten vloer kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en daar planken of platen opleggen. 

Vergelijking besparing en comfortwinst

Onderstaande vergelijking gaat uit van een gemiddelde eengezinswoning (57 m2 vloeroppervlakte) met een hr-ketel.

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatie onderkant vloer, isolatiewaarde Rc=3,5 Bodemisolatie, Isolatiewaarde Rc=3,5
Kosten (euro) € 1800** € 1100**
Besparing per jaar (euro) € 200* € 160*
Besparing per jaar (gas) 320 m3 250 m3
Comfortwinst groter kleiner

*) Berekening geldt voor een gemiddelde eengezinswoning met hr-ketel; gasprijs 63 cent per m3 (prijspeil 2018).

**) Verlaagd btw-tarief van 6 procent, wegens subsidieregeling woningisolatie.

Wanneer kiezen voor bodemisolatie?

Je kiest voor bodemisolatie als het isoleren van de onderkant van de vloer door een lage en/of ontoegankelijke kruipruimte niet kan.

In een lage kruipruimte van 20 tot 35 cm is het vaak nog wel mogelijk om bodemisolatie aan te brengen door met een slang via het kruipluik of via een (tijdelijke) opening in de gevel isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te laten spuiten.

Voorwaarden zijn:

  • Er moet onder een houten vloer ruimte overblijven voor ventilatielucht. De kruipruimte kan bij een houten vloer dus niet helemaal gevuld worden.
  • Er zijn geen leidingen in de kruipruimte die bereikbaar moeten blijven.
  • Er ligt geen gasbuis zonder mantelbuis die door het isolatiemateriaal bedekt zal worden. Dit is een veiligheidseis, omdat in een gasbuis zonder beschermende mantelbuis een gaslek zou kunnen ontstaan dat moeilijk op te sporen en te herstellen is als er bodemisolatiemateriaal bovenop ligt.

Advies op maat over vloerisolatie en bodemisolatie

Ontdek met dit gratis Advies op maat of je de onderkant van je vloer kan isoleren, wat alternatieven zijn, welke materialen geschikt zijn, en wat de kosten en besparing zijn.

Check je vloer

Materialen voor bodemisolatie

Materialen die voor bodemisolatie gebruikt worden, zijn: EPS chips (stukjes piepschuim in verschillende vormen), EPS parels (piepschuimbolletjes), rechthoekige zakken (matrassen) met EPS korrels, schelpen, en schuimbeton.

Voor rechthoekige zakken (matrassen) met EPS korrels, schelpen, en schuimbeton is een kruipruimte van minimaal 40 cm nodig. In die situatie kun je beter kiezen voor het isoleren van de onderkant van de vloer.

Zo vind je een bedrijf voor bodemisolatie

Bodemisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij minstens 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk de juiste bedrijven voor bodemisolatie:

  • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind bodemisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
  • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor bodemisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Je vind ze via energiebesparendoejenu.nl/energieloket: vul jouw woonplaats in.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.