Praktisch over duurzaam

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Daarmee bespaar je energie. Milieu Centraal adviseert bodemisolatie als het isoleren van boven- of onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is.

Jongen en meisje met hond en laptop op vloer. Isoleer je vloer of bodem voor meer comfort.

Isolatie heeft veel voordelen: je huis is comfortabeler en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.

Is jouw vloer aan vervanging toe? Kies dan altijd voor vloerisolatie.

Advies voor jouw vloer

Wat is voor jouw huis het beste: vloerisolatie of bodemisolatie? Ontdek wat het kost en wat je ermee bespaart. Gratis advies voor jouw vloer!

Start het advies

Vloer- of bodemisolatie? In 5 stappen kiezen

 • 1

  Heb je een kruipruimte maar kun je daar niet in (er is bijvoorbeeld geen luik)? Kijk of je een ingang kunt laten maken: je kunt dan de vloer isoleren. Kun je geen ingang laten maken of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

 • 2

  Is je kruipruimte lager dan 35 cm? Check of je hem kunt laten uitgraven: dan kun je de vloer isoleren. Kan uitgraven niet of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

 • 3

  Check altijd eerst of de (onder)vloer nog goed is. Is je vloer aan vervanging toe (de vloerbalken zijn bijvoorbeeld rot of je hebt betonrot)? Kies dan voor een nieuwe vloer met isolatie.

 • 4

  Heb je een houten ondervloer? Check of je de planken weg kunt halen en tussen de balken kunt isoleren. Vergeet niet om bodemfolie tegen vocht op de bodem van de kruipruimte te leggen. 

 • 5

  Check ook of je bovenop de bestaande vloer een laag isolatie van 6 cm of meer kunt brengen. Kan dat, kies dan voor vloerisolatie. Kun je geen laag van 6 cm of meer kwijt, ga dan voor bodemisolatie. Check wel of jouw vloer en kruipruimte geschikt zijn voor isolatie bovenop de vloer.

Subsidies en leningen voor bodemisolatie

Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit nog een luchtlaag. Die lucht is tamelijk koud en wordt geventileerd. Omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verlies je bij bodemisolatie toch nog warmte via de vloer. Het effect is daardoor minder groot dan bij vloerisolatie.

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer, maar ook bovenop de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aan zit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. En dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Op Vloerisolatie lees je meer over de manieren om je vloer te isoleren.

Vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie

Is je (onder)vloer aan vervanging toe, combineer dat dan meteen met vloerisolatie. Een houten of betonnen vloer kun je in zijn geheel vervangen door een geïsoleerde vloer.

Vergelijking kosten, besparing en comfort

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatie onderkant vloer Bodemisolatie
Kosten (eenmalig) € 1500 € 900
Besparing per jaar (euro)* € 210 € 160
Besparing per jaar (gas) 260 m3 200 m3
Comfortwinst groter kleiner

 • Uitgangspunten tabel

  • De berekening geldt voor een gemiddelde hoekwoning met een begane grond vloeroppervlak van 46 m2 en een hr-ketel.
  • Gasprijs 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).
  • Isolatiewaarde (Rc) 3,5.

Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

Met een slang worden bolletjes of stukjes piepschuim (EPS-of biofoamparels of EPS-chips) in de kruipruimte gespoten. Dat kan via het kruipluik (als dat er is) of door een tijdelijk gat in de muur (als er geen kruipluik is). Met een opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte en kan het materiaal goed over de bodem worden verdeeld.

Je kunt ook zakken met EPS-korrels op de bodem leggen, maar daarvoor heb je een kruipruimte van minstens 40 cm hoog nodig plus een ingang naar de kruipruimte. In dat geval kun je beter de onderkant van de vloer laten isoleren, daarmee bespaar je meer energie.

Lees meer over de materialen voor bodemisolatie.

Waar moet je bij bodemisolatie op letten?

Er zijn een paar dingen waar je bij bodemisolatie op moet letten. Er moet bijvoorbeeld voldoende ventilatie in de kruipruimte zijn en er zijn eisen voor de gasbuis.

 • Zorg voor voldoende ventilatie-gaten in de buitenmuren

  De kruipruimte moet kunnen ventileren. Dat is belangrijk omdat er anders radongas in kan ophopen. En als je ooit een gaslek hebt, dan moet het gas ook de kruipruimte uit kunnen. Daarom moeten er voldoende ventilatie-gaten in de buitenmuren van de kruipruimte zitten (maar ook niet te veel, want dan verlies je in de winter te veel warmte).

  Zorg dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet afsluit. Lukt dat niet of blijven er te weinig openingen over? Breng dan nieuwe ventilatiekokers aan. Lees meer over ventilatiegaten.

  Ventileren is extra belangrijk als je een houten vloer hebt, anders kan het hout gaan rotten. De kruipruimte mag bij een houten vloer dus niet helemaal gevuld worden en moet altijd geventileerd worden!

  Bij een betonnen vloer is ventilatie soms niet nodig. Als aan deze 3 voorwaarden is voldaan, mag je de kruipruimte wel helemaal vullen:

  1. De betonnen vloer is luchtdicht zodat er geen radongas in de woning kan komen.
  2. Er ligt géén gasbuis zonder mantelbuis in de kruipruimte.
  3. Er liggen géén leidingen in de kruipruimte die bereikbaar moeten blijven.
 • Controleer leidingen en gasbuis

  Liggen er leidingen in de kruipruimte waar je bij moet kunnen (bijvoorbeeld als er een lekkage is)? Dan kun je de kruipruimte beter niet helemaal vullen. Controleer of de leidingen nog goed zijn en laat ze zo nodig repareren.

  Ligt er een gasleiding zonder mantelbuis (dat is een extra buis die om de leiding zit)? Zo’n gasleiding mag niet door het isolatiemateriaal bedekt worden. Dit is een veiligheidseis, omdat in een gasbuis zonder beschermende mantelbuis een gaslek zou kunnen ontstaan dat moeilijk op te sporen en te herstellen is als er isolatiemateriaal bovenop ligt. Bij een gasleiding mét mantelbuis is dit geen probleem: het gas wordt dan door de buitenste buis afgevoerd.

 • Isoleer de spouwmuur

  Het isolatiemateriaal komt los op de bodem van de kruipruimte te liggen. De isolatie zorgt ervoor dat kou en vocht vanuit de bodem niet meer tot in de kruipruimte kunnen doordringen. Maar warmte die door de vloer naar de kruipruimte weglekt, kan wel via de funderingsmuur naar buiten ontsnappen. Dat wordt veel minder als je de spouwmuur isoleert. Goed om te weten: de (spouw)muren van je huis lopen door tot in de kruipruimte (fundering).

 • Check of de vloer nog goed is

  Check of de vloer nog goed is. Zijn er gebreken, bijvoorbeeld betonrot, blootliggend staal in beton, houtrot, bruinrot, zwam of insecten? Laat die dan eerst herstellen. Moet je de vloer vervangen, neem dan een geïsoleerde vloer in plaats van bodemisolatie.

 • Controleer op optrekkend vocht

  Controleer of er optrekkend vocht zit in de muren van de kruipruimte en de dragende muren op de begane grond. Bij een houten vloer kan optrekkend vocht de vloer aantasten. Zie je onderaan de muren in huis vochtplekken? Dan kun je een waterdichte laag laten aanbrengen in de muur onder de vloer. Bijvoorbeeld door de wand te injecteren tegen vocht of met een laag DPC-folie, loodstroken of dakbedekking in de muur onder de vloer.

 • Kruipluik? Zorg dat het goed afsluit

  Check of het kruipluik nog goed is. En zorg dat het goed afsluit met tochtband of tape.

 • Verwijder rommel en pomp water weg

  Verwijder – als het kan - zo veel mogelijk rommel uit de kruipruimte (losliggende stenen en stukken hout). Dat is nodig om een dikke, gladde laag isolatiemateriaal aan te brengen. Laat de bodem zo nodig vlak maken (egaliseren): dat zorgt voor een egale laag isolatiemateriaal.

  Het isolatiemateriaal mag bij een houten vloer niet de onderkant van de vloer raken: er moet een paar cm tussen het materiaal en de vloer zitten voor ventilatie. Daarom is het ook belangrijk dat de laag zo glad mogelijk is: hobbels blokkeren de ventilatiestroom. Bij een betonnen vloer mag je de kruipruimte soms wel helemaal vullen (zie hiervoor).

  Laat lekkages repareren en eventueel water zo veel mogelijk wegpompen.

Materialen: piepschuim, schuimbeton of schelpen?

Materialen die voor bodemisolatie gebruikt worden, zijn:

 • EPS-chips: stukjes piepschuim in verschillende vormen
 • EPS-korrels of -parels: bolletjes piepschuim
 • Biofoam korrels: bolletjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen
 • Rechthoekige zakken (matrassen) van plastic gevuld met EPS-korrels
 • Schuimbeton
 • Schelpen (gaan vocht tegen maar isoleren nauwelijks).

Piepschuim korrels (EPS of biofoam)

EPS-chips, EPS-korrels en biofoamkorrels worden in de kruipruimte geblazen of los op de bodem gestort. De laag moet minstens 20 cm dik zijn en zo glad mogelijk.

EPS-matrassen of schuimbeton: kies liever vloerisolatie

Kruipruimte met bodemisolatie-credit-chantal-bekker-milieu-centraal.jpg

Voor rechthoekige zakken (matrassen) met EPS-korrels en voor schuimbeton is een kruipruimte van minimaal 40 cm nodig. In die situatie kun je beter kiezen voor het isoleren van de onderkant van de vloer.

Zakken (matrassen) met EPS-korrels zijn 10 cm dik en worden op de bodem van de kruipruimte en tegen de muur aan gelegd. 

Bij schuimbeton krijg je eigenlijk een nieuwe vloer. Op de bodem van de kruipruimte komt folie te liggen en daarop wordt isolerend beton gestort met een nieuwe dekvloer. In plaats van schuimbeton kun je ook kiezen voor een nieuwe vloer met EPS-broodjes of een houten balkenvloer met isolatie.

Schelpen zorgen er vooral voor dat de kruipruimte droog blijft doordat ze de bodem afsluiten. Ze isoleren nauwelijks. Je hebt een laag van minstens 20 cm nodig plus 10 cm boven hoogste grondwaterniveau.

Zo vind je een bedrijf voor bodemisolatie

Bodemisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij minstens 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk de juiste bedrijven voor bodemisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind bodemisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er is. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor bodemisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Je vind ze via verbeterjehuis.nl: vul jouw woonplaats in.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.