Praktisch over duurzaam

Buitenmuur isoleren met voorzetwand

Mag de buitenkant van jouw woning niet veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw die je kunt laten vullen? Dan kun je voorzetwanden aan de binnenkant plaatsen om de muren te isoleren.

gevelisolatie-binnenkant-bij-tekst-schroeven-1000x750.jpg

Met isolerende voorzetwanden houdt je huis de warmte beter vast. Dat voelt prettig en comfortabel, je energierekening daalt en het is goed voor het klimaat. Per vierkante meter buitenmuur bespaar je jaarlijks ruim 9,5 kubieke meter gas.

Advies voor jouw buitenmuren

Wat is de beste isolatie voor jouw buitenmuren? Vul de vragen in en krijg advies op maat voor jouw muren. En : wat kost het en wat levert het op?

Start het advies

Tips voorzetwand plaatsen

 • 1

  Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kun je een voorzetwand zelf plaatsen. Zo niet, laat de klus dan zeker over aan een professioneel isolatiebedrijf.

 • 2

  Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen, of bestaande vochtproblemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren.

 • 3

  Als je het werk uitbesteedt, kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen via de Subsidie energiebesparing eigen huis. Dan moet je het combineren met dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of HR++ glas of triple glas.

 • 4

  Ben je benieuwd welke vorm van gevelisolatie voor jouw woning het meest geschikt is? Vraag Advies op maat op Gevelisolatie.

 • 5

  Weet je niet of jouw buitenmuren al geïsoleerd zijn? Check en ontdek het met onze handige tips, foto's en video's.

Voorzetwand zorgt voor minder milieu-impact

Zonder isolatie van de buitenmuren verliest jouw woning veel warmte via de gevels. Dat betekent dat de verwarming harder moet werken om je huis toch lekker warm te houden. Daardoor verbruik je een huis zonder isolatie meer gas dan in een vergelijkbaar huis waarvan de buitenmuren wél zijn geïsoleerd. En als je jouw huis efficiënt wilt verwarmen zónder aardgas, heb je goede isolatie nodig.

Met een voorzetwand bespaar je jaarlijks gemiddeld 9,5 m3 (kuub) gas per vierkante meter buitenmuur. Dat scheelt niet alleen op je energierekening, maar verlaagt ook je CO2-uitstoot en helpt zo de klimaatverandering tegen te gaan. 

Zo werkt buitenmuurisolatie met voorzetwand

Voorzetwand met isolatie plaatsen 1000x750.jpg

Je kunt de buitenmuren isoleren door aan de binnenkant voorzetwanden tegen de muren te plaatsen. De voorzetwanden kun je afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat ruimte. Er zijn 3 mogelijkheden.

Isolatiemateriaal en gipsplaat

Isolatiemateriaal en een voorzetwand van gipsplaat plaatsen tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs). Meestal zit er 2 cm ruimte tussen de muur en het isolatiemateriaal voor extra isolatie (zo'n 'luchtspouw' is ook handig als de muur niet glad is).

Warmtereflecterende folie

In plaats van isolatiemateriaal kun je ook twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de muur (met afstandhouders voor telkens 2 cm luchtspouw), en die vervolgens afwerken met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Dit is ook verkrijgbaar als multifolie kant-en-klaarpakket.

Kant-en-klaar panelen

Er zijn ook kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten die zijn afgewerkt met een gipsplaat.

Zelf doen kan ook

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Ga wel na of er geen vochtproblemen zijn (of laat een deskundige hiernaar kijken). Vochtproblemen moet je oplossen voor je een voorzetwand plaatst. Gevelisolatie aan de buitenkant en spouwmuurisolatie zijn klussen voor professionals.

Wanneer een voorzetwand als gevelisolatie?

Soms is een voorzetwand de enige manier om je muur te isoleren. Als jouw woning geen spouwmuren heeft, valt spouwmuurisolatie af. En als de buitenkant van jouw woning niet mag veranderen (je woont bijvoorbeeld in een monument of beschermd stadsgezicht), valt isolatie aan de buitenkant ook af.

Als jouw woning geen spouwmuren heeft, of je niets aan het uiterlijk van je woning mag veranderen, is een voorzetwand de enige optie voor gevelisolatie. 

Isolatiemateriaal kiezen: hoge Rd is beter

De warmteweerstand (Rd) van een isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de Rd-waarde (in m2.K/W) hoe beter de isolatie. 

De buitenmuren als geheel (dus gevelmateriaal plus eventueel isolatiemateriaal) hebben ook een warmteweerstand, die wordt afgekort als Rc. Een Rc-waarde van 4 of hoger geldt als zeer goede isolatie. Na het plaatsen van een voorzetwand met een Rd van 2,5 tegen een verder ongeïsoleerde buitenmuur, is de Rc gemiddeld 3.

Kosten en besparing

Het plaatsen van de voorzetwanden is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt er ook meer energie mee besparen. Als je het werk door een professional laat doen, geldt voor het arbeidsloon het lage btw-tarief van 9 procent. Combineer je het met andere isolatie (bijvoorbeeld in je dak of vloer), dan kun je nu zo'n 30% van de kosten terugkrijgen via de subsidie energiebesparing eigen huis.

Met gevelisolatie gaat je energierekening omlaag, maar je doet het vooral voor het comfort en het klimaat. Je huis blijft lekker warm en je gebruikt minder energie.

beweeg de tabel van links naar rechts

Warmteweerstand Kosten per m2 bij uitbesteden Kosten per m2 bij zelf plaatsen Besparing* per m2 per jaar
Rd = 2,5 € 100 € 40 9,5 m3 gas (7,80 euro)

*) Gasprijs 81,4 cent per m3 gas (prijspeil 2020).

Let op vochtproblemen

Een voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen in huis. Hoe groot dat risico is, hangt af van de vochtproblemen die er al zijn en van goede plaatsing van de voorzetwanden. Bij veel isolatiematerialen moet je ook een dampremmende laag plaatsen aan de warme zijde (kamer-kant) van het isolatiemateriaal; informeer bij de leverancier.

Voorkom schimmelvorming en materiaalrot

Op plekken waar de voorzetwanden aansluiten op binnenmuren, vloeren en plafonds moet het isolatiemateriaal en de eventueel aanwezige dampremmende laag, naadloos doorlopen. Anders kunnen er koudebruggen ontstaan: als warme lucht via naden in de isolatie ontsnapt en afkoelt, slaat vocht neer in de isolatie of op de koude binnenzijde van de buitengevel. Dat leidt tot schimmelvorming en materiaalrot.

Vraag professioneel advies

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan de situatie bij jou thuis het best inschatten, controleren of er nu een vochtprobleem is, en aangeven hoe groot het risico is op vochtproblemen na isolatie. Dit is zeker aan te bevelen als je zelf aan de slag wilt.

Nadelen voorzetwand

Behalve het risico op vochtproblemen, heeft isolatie met voorzetwanden nog een paar nadelen. De belangrijkste is dat de temperatuur in huizen met een voorzetwand meer schommelt dan in huizen met andere vormen van gevelisolatie. Dat komt doordat de woning sneller opwarmt en afkoelt, vergeleken met spouwmuurisolatie en isolatie aan de buitenzijde.

Werkzaamheden in huis

Een praktisch nadeel is dat de isolatiewerkzaamheden in huis plaatsvinden. Dat kan overlast en rommel opleveren. Bedenk van te voren dat de klus niet klaar is als de wanden er staan: stopcontacten en bevestiging van de radiatoren van de verwarming moeten ook worden aangepast.

Een gevelisolatiebedrijf zoeken

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte aan. Via de websites hieronder vind je snel en makkelijk bedrijven voor gevelisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er is. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Bedrijven vind je via verbeterjehuis.nl: vul jouw woonplaats in.

Vergunning en het Bouwbesluit

Als de gevelisolatie deel uitmaakt van een grote renovatie, heb je mogelijk een vergunning nodig van de gemeente. Ongeacht of je een vergunning nodig hebt, moet je je houden aan de wettelijke woningbouwregels van het Bouwbesluit.

In het Bouwbesluit staat dat de buitenmuur na isolatie een Rc-waarde moet hebben van 2,5 of hoger. Als dit door omstandigheden niet haalbaar is, dan mag de gemeente de minimumeis verlagen, maar nooit lager dan 1,3.

Meer informatie

 • Kijk voor informatie over het Bouwbesluit op Rijksoverheid
 • Uitvinden of je een vergunning nodig hebt kan eenvoudig via het Omgevingsloket.
 • Venin is de branchevereniging van isolatiebedrijven.
 • Kijk voor lokale subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.
 • Op de website van jouw bouwmarkt vind je waarschijnlijk kluswijzers over het zelf plaatsen van voorzetwanden met isolatie.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.