Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Gevelisolatie binnenkant

Mag de gevel van jouw woning niet van uiterlijk veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw? Dan is het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde jouw enige mogelijkheid voor gevelisolatie.

Als je de ongeïsoleerde buitenmuren van jouw woning isoleert met voorzetwanden, dan houdt het huis de warmte beter vast. De verwarming slaat dan minder vaak aan, en dat vermindert jouw milieubelasting flink. Want je stookt dan jaarlijks per vierkante meter buitenmuur ruim 9,5 m3 gas minder: dat scheelt geld en CO2-uitstoot.

Als je de gevelisolatie combineert met een andere grote isolatiemaatregel, kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen via de nieuwe subsidieregeling

Advies op maat over gevelisolatie

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of (en welke) gevelisolatie voor jouw woning een goed idee is. En je ziet wat het je kost en oplevert.

Advies op maat

Tips voorzetwand plaatsen

 • 1

  Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kun je een voorzetwand zelf plaatsen. Zo niet, laat de klus dan zeker over aan een professioneel isolatiebedrijf.

 • 2

  Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen, of bestaande vochtproblemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren.

 • 3

  De kosten voor gevelisolatie kun je met ongeveer 20% verminderen via de Subsidie energiebesparing eigen huis. Dan moet je het combineren met dakisolatie, vloerisolatie/bodemisolatie of hoogrendementsglas.

 • 4

  Ben je benieuwd welke vorm van gevelisolatie voor jouw woning het meest geschikt is? Vraag Advies op maat op Gevelisolatie.

Voorzetwand vermindert milieubelasting

Zonder isolatie van de buitenmuren verliest jouw woning veel warmte via de gevels. Dat betekent dat de verwarming harder moet werken om de binnentemperatuur constant te houden, en veel meer gas verstookt dan in een vergelijkbare woning waarvan de buitenmuren wel zijn geïsoleerd. Meer gasverbruik leidt tot meer CO2-uitstoot en dus meer versterking van het broeikaseffect en klimaatverandering. Bovendien is gas niet onbeperkt voorradig.

Het isoleren van de buitenmuren met een voorzetwand aan de binnenzijde van de woning vermindert die milieubelasting, doordat jouw woning dan minder gas verbruikt. De verwarming stookt na isolatie met een voorzetwand jaarlijks gemiddeld 9,5 m3 gas per vierkante meter buitenmuur minder.

Zo werkt gevelisolatie met voorzetwand

man-isoleren 282x212.jpg

Je kunt de buitenmuren isoleren van binnenuit, door een voorzetwand te plaatsen tegen de wanden van alle buitenmuren. Je kunt dit afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat vloeroppervlak. Er zijn drie mogelijkheden.

Isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal en een voorzetwand van gipsplaat plaatsen tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs). Deze hebben meestal een luchtspouw van 2 cm tussen de binnenzijde van de buitenmuur en het isolatiemateriaal, voor extra isolatie (een zogeheten luchtspouw, ook handig om eventuele oneffenheden in de wand op te heffen).

Warmtereflecterend folie

In plaats van isolatiemateriaal kun je ook twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de binnenzijde van de buitenmuur (met afstandhouders voor telkens 2 cm luchtspouw), en die vervolgens afwerken met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Dit is ook verkrijgbaar als multifolie kant-en-klaarpakket.

Panelen kant-en-klaar

gipsplaat-man 282x212.jpg

Er zijn ook kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten beschikbaar, met een geïntegreerde afwerking van gipsplaat.

Zelf doen is mogelijk

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Ga wel na (of laat een deskundige vaststellen) of er geen vochtproblemen zijn. Die moet je oplossen voor je een voorzetwand plaatst.

Wanneer een voorzetwand als gevelisolatie?

Soms is een voorzetwand de enige optie als muurisolatie. Als jouw woning geen spouwmuren heeft bijvoorbeeld, dan valt spouwmuurisolatie af. Als het uiterlijk van jouw woning niet mag veranderen, valt isolatie vanaf de buitenzijde ook af; dat is het geval bij de voorgevel van rijtjeswoningen, beschermde stadgezichten en monumenten. Ook als je de gevel graag zelf wilt isoleren, is isolatie met een voorzetwand jouw enige optie. Isolatie plaatsen tegen de buitenzijde van de gevel is namelijk een klus voor professionals, net als spouwmuurisolatie.

Als jouw woning geen spouwmuren heeft, of je niets aan het uiterlijk van je woning mag veranderen, is een voorzetwand de enige optie voor gevelisolatie. 

Isolatiemateriaal kiezen: hoge Rd is beter

Hoe goed een isolatiemateriaal warmte vasthoudt, hangt af van de zogeheten warmteweerstand (gemeten in Rd). Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter het materiaal warmte tegenhoudt (de eenheid is m2.K/W).

De buitenmuren als geheel (dus gevelmateriaal plus eventueel isolatiemateriaal) kent ook een warmteweerstand, die wordt afgekort als Rc. Een Rc-waarde van 4 of hoger geldt als zeer goede isolatie. Na het plaatsen van een voorzetwand met een Rd van 2,5 tegen een verder ongeïsoleerde buitenmuur, is de Rc gemiddeld 3.

Kosten, subsidie en besparing

Het plaatsen van de voorzetwanden is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt er ook meer energie mee besparen. Als je het werk door een professional laat doen, geldt voor het arbeidsloon het lage btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent. Misschien kun je ook nog subsidie krijgen van de gemeente of provincie. Laat je tegelijk ook je dak of vloer isoleren of HR++ glas aanbrengen, dan krijg je zo'n 20 procent van de kosten terug. Een overzicht van subsidies vind je op Subsidie woningisolatie.

Met gevelisolatie gaat je energierekening omlaag, maar je doet het vooral voor het comfort en het klimaat. Je huis blijft lekker warm en je gebruikt minder energie.

Warmteweerstand Kosten / m2 bij uitbesteden (met verlaagde btw**) Kosten / m2 bij zelf plaatsen Besparing* / m2 per jaar
Rd = 2,5 € 130 € 40 9,5 m3 gas (€ 6)

*) Geldig voor een woning, bij 16,5 graden binnentemperatuur (gemiddeld over dag en nacht), gestookt met een hr-ketel; gasprijs 64 eurocent per m3 gas (prijspeil 2016/2017).

**) Verlaging van de btw naar 6 procent, wegens de subsidieregeling woningisolatie; een van de voorwaarden is dat je de isolatieklus uitbesteedt.

Let op vochtproblemen

Een voorzetwand kan zorgen voor vochtproblememen in huis; het risico hangt af van eventuele bestaande vochtproblemen en van goede plaatsing van de voorzetwanden. Bij veel isolatiematerialen moet je ook een doorlopende dampremmende laag plaatsen aan de warme zijde van het isolatiemateriaal; informeer bij de leverancier.

Voorkom schimmelvorming en materiaalrot

Op plekken waar de voorzetwanden aansluiten op binnenmuren, vloeren en plafonds moet het isolatiemateriaal en de eventueel aanwezige dampremmende laag, naadloos doorlopen. Anders kunnen er koudebruggen ontstaan: als warme lucht via naden in de isolatie ontsnapt en afkoelt, slaat vocht neer in de isolatie of op de koude binnezijde van de buitengevel. Dat leidt tot schimmelvorming en materiaalrot.

Vraag professioneel advies

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan de situatie ter plaatse het best inschatten, controleren of er nu een vochtprobleem is, en aangeven hoe groot het risico is op vochtproblemen na isolatie. Dit is zeker aan te bevelen als je zelf aan de slag wilt.

Nadelen voorzetwand

Behalve het risico op vochtproblemen, kent isolatie met voorzetwanden nog enkele nadelen. De belangrijkste is dat de temperatuur in huizen met een voorzetwand meer schommelt, dan in huizen met andere vormen van gevelisolatie. Dat komt doordat de woning sneller opwarmt en afkoelt, vergeleken met spouwmuurisolatie en isolatie aan de buitenzijde.

Werkzaamheden in huis

Een praktisch nadeel is dat de isolatiewerkzaamheden binnenshuis plaatsvinden. Dat kan overlast en rommel opleveren. Bedenk van te voren dat de klus niet klaar is als de wanden er staan: stopcontacten en bevestiging van de radiatoren van de verwarming moeten ook worden aangepast.

Een gevelisolatiebedrijf zoeken

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte aan. Via de websites hieronder vind je snel en makkelijk bedrijven voor gevelisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Bedrijven vind je via energiebesparendoejenu.nl/energieloket: vul jouw woonplaats in.

Vergunning en het Bouwbesluit

Als de gevelisolatie deel uitmaakt van een grote renovatie, heb je mogelijk een vergunning nodig van de gemeente. Ongeacht of je een vergunning nodig hebt, moet je je houden aan de wettelijke woningbouwregels van het Bouwbesluit.

In het Bouwbesluit staat dat de buitenmuur na isolatie een Rc-waarde moet hebben van 2,5 of hoger. Als dit door omstandigheden niet haalbaar is, dan mag de gemeente de minimumeis verlagen, maar nooit lager dan 1,3.

Meer informatie

 • Kijk voor informatie over het Bouwbesluit op Rijksoverheid; uitvinden of je een vergunning nodig hebt kan eenvoudig via het Omgevingsloket.
 • Venin is de branchevereniging van isolatiebedrijven.
 • Kijk voor lokale subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.
 • Vraag in de bouwmarkt naar kluswijzers over het zelf plaatsen van voorzetwanden met isolatie.
Terug naar boven