Praktisch over duurzaam

Gevelisolatie binnenkant

Mag de buitenkant van jouw woning niet veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw die je kunt laten vullen? Dan kun je voorzetwanden aan de binnenkant plaatsen om de muren te isoleren.

gevelisolatie-binnenkant-bij-tekst-schroeven-1000x750.jpg

Als je de buitenmuren van jouw huis isoleert met voorzetwanden, houdt je huis de warmte beter vast. Je krijgt daardoor een prettig en comfortabeler huis, je energierekening daalt en het is goed voor het klimaat. Per vierkante meter buitenmuur bespaar je jaarlijks ruim 9,5 m3 gas.

Advies op maat over gevelisolatie

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of (en welke) gevelisolatie voor jouw woning een goed idee is. En je ziet wat het je kost en oplevert.

Advies op maat

Tips voorzetwand plaatsen

 • 1

  Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kun je een voorzetwand zelf plaatsen. Zo niet, laat de klus dan zeker over aan een professioneel isolatiebedrijf.

 • 2

  Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen, of bestaande vochtproblemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren.

 • 3

  De kosten voor gevelisolatie kun je met ongeveer 20% verminderen via de Subsidie energiebesparing eigen huis. Dan moet je het combineren met dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of HR++ glas of triple glas.

 • 4

  Ben je benieuwd welke vorm van gevelisolatie voor jouw woning het meest geschikt is? Vraag Advies op maat op Gevelisolatie.

Voorzetwand vermindert milieubelasting

Zonder isolatie van de buitenmuren verliest jouw woning veel warmte via de gevels. Dat betekent dat de verwarming harder moet werken om de binnentemperatuur constant te houden, en veel meer gas verstookt dan in een vergelijkbare woning waarvan de buitenmuren wel zijn geïsoleerd. Meer gasverbruik leidt tot meer CO2-uitstoot en dus meer versterking van het broeikaseffect en klimaatverandering. Bovendien is gas niet onbeperkt voorradig.

Het isoleren van de buitenmuren met een voorzetwand aan de binnenzijde van de woning vermindert die milieubelasting, doordat jouw woning dan minder gas verbruikt. De verwarming stookt na isolatie met een voorzetwand jaarlijks gemiddeld 9,5 m3 gas per vierkante meter buitenmuur minder.

Zo werkt gevelisolatie met voorzetwand

Voorzetwand met isolatie plaatsen 1000x750.jpg

Je kunt de buitenmuren isoleren van binnenuit, door een voorzetwand te plaatsen tegen de wanden van alle buitenmuren. Je kunt dit afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat ruimte. Er zijn 3 mogelijkheden.

Isolatiemateriaal en gipsplaat

Isolatiemateriaal en een voorzetwand van gipsplaat plaatsen tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs). Meestal zit er 2 cm ruimte tussen de muur en het isolatiemateriaal voor extra isolatie (zo'n 'luchtspouw' is ook handig als de muur niet glad is).

Warmtereflecterende folie

In plaats van isolatiemateriaal kun je ook twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de muur (met afstandhouders voor telkens 2 cm luchtspouw), en die vervolgens afwerken met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Dit is ook verkrijgbaar als multifolie kant-en-klaarpakket.

Kant-en-klaar panelen

Er zijn ook kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten die zijn afgewerkt met een gipsplaat.

Zelf doen kan ook

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Ga wel na (of laat een deskundige vaststellen) of er geen vochtproblemen zijn. Die moet je oplossen voor je een voorzetwand plaatst. Gevelisolatie aan de buitenkant en spouwmuurisolatie zijn klussen voor professionals.

Wanneer een voorzetwand als gevelisolatie?

Soms is een voorzetwand de enige manier om je muur te isoleren. Als jouw woning geen spouwmuren heeft, valt spouwmuurisolatie af. En als de buitenkant van jouw woning niet mag veranderen (je woont bijvoorbeeld in een monument of beschermd stadsgezicht), valt isolatie aan de buitenkant ook af.

Als jouw woning geen spouwmuren heeft, of je niets aan het uiterlijk van je woning mag veranderen, is een voorzetwand de enige optie voor gevelisolatie. 

Isolatiemateriaal kiezen: hoge Rd is beter

De warmteweerstand (Rd) van een isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de Rd-waarde (in m2.K/W) hoe beter de isolatie. 

De buitenmuren als geheel (dus gevelmateriaal plus eventueel isolatiemateriaal) hebben ook een warmteweerstand, die wordt afgekort als Rc. Een Rc-waarde van 4 of hoger geldt als zeer goede isolatie. Na het plaatsen van een voorzetwand met een Rd van 2,5 tegen een verder ongeïsoleerde buitenmuur, is de Rc gemiddeld 3.

Kosten en besparing

Het plaatsen van de voorzetwanden is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt er ook meer energie mee besparen. Als je het werk door een professional laat doen, geldt voor het arbeidsloon het lage btw-tarief van 9 procent.  

Met gevelisolatie gaat je energierekening omlaag, maar je doet het vooral voor het comfort en het klimaat. Je huis blijft lekker warm en je gebruikt minder energie.

beweeg de tabel van links naar rechts

Warmteweerstand Kosten per m2 bij uitbesteden Kosten per m2 bij zelf plaatsen Besparing* per m2 per jaar
Rd = 2,5 € 100 € 40 9,5 m3 gas (7,50 euro)

*) Gasprijs 79 cent per m3 gas (prijspeil 2019).

Let op vochtproblemen

Een voorzetwand kan zorgen voor vochtproblememen in huis; het risico hangt af van eventuele bestaande vochtproblemen en van goede plaatsing van de voorzetwanden. Bij veel isolatiematerialen moet je ook een doorlopende dampremmende laag plaatsen aan de warme zijde van het isolatiemateriaal; informeer bij de leverancier.

Voorkom schimmelvorming en materiaalrot

Op plekken waar de voorzetwanden aansluiten op binnenmuren, vloeren en plafonds moet het isolatiemateriaal en de eventueel aanwezige dampremmende laag, naadloos doorlopen. Anders kunnen er koudebruggen ontstaan: als warme lucht via naden in de isolatie ontsnapt en afkoelt, slaat vocht neer in de isolatie of op de koude binnezijde van de buitengevel. Dat leidt tot schimmelvorming en materiaalrot.

Vraag professioneel advies

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan de situatie ter plaatse het best inschatten, controleren of er nu een vochtprobleem is, en aangeven hoe groot het risico is op vochtproblemen na isolatie. Dit is zeker aan te bevelen als je zelf aan de slag wilt.

Nadelen voorzetwand

Behalve het risico op vochtproblemen, kent isolatie met voorzetwanden nog enkele nadelen. De belangrijkste is dat de temperatuur in huizen met een voorzetwand meer schommelt, dan in huizen met andere vormen van gevelisolatie. Dat komt doordat de woning sneller opwarmt en afkoelt, vergeleken met spouwmuurisolatie en isolatie aan de buitenzijde.

Werkzaamheden in huis

Een praktisch nadeel is dat de isolatiewerkzaamheden binnenshuis plaatsvinden. Dat kan overlast en rommel opleveren. Bedenk van te voren dat de klus niet klaar is als de wanden er staan: stopcontacten en bevestiging van de radiatoren van de verwarming moeten ook worden aangepast.

Een gevelisolatiebedrijf zoeken

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte aan. Via de websites hieronder vind je snel en makkelijk bedrijven voor gevelisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Bedrijven vind je via energiebesparendoejenu.nl/energieloket: vul jouw woonplaats in.

Vergunning en het Bouwbesluit

Als de gevelisolatie deel uitmaakt van een grote renovatie, heb je mogelijk een vergunning nodig van de gemeente. Ongeacht of je een vergunning nodig hebt, moet je je houden aan de wettelijke woningbouwregels van het Bouwbesluit.

In het Bouwbesluit staat dat de buitenmuur na isolatie een Rc-waarde moet hebben van 2,5 of hoger. Als dit door omstandigheden niet haalbaar is, dan mag de gemeente de minimumeis verlagen, maar nooit lager dan 1,3.

Meer informatie

 • Kijk voor informatie over het Bouwbesluit op Rijksoverheid
 • Uitvinden of je een vergunning nodig hebt kan eenvoudig via het Omgevingsloket.
 • Venin is de branchevereniging van isolatiebedrijven.
 • Kijk voor lokale subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.
 • Op de website van jouw bouwmarkt vind je waarschijnlijk kluswijzers over het zelf plaatsen van voorzetwanden met isolatie.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.