Praktisch over duurzaam

Een dagje groen

Verwarming lager

Direct besparen op je rekening? Doe mee met een dagje groen en zet de verwarming een graadje lager!

Start de actie

Gemiddeld energieverbruik

Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.

Vergelijk mijn energieverbruik

Hoe scoor jij? Vul de vragen in en ontdek of jij meer of minder energie verbruikt dan anderen die net zo wonen als jij.

Check je energieverbruik
gas-elektr-meter-euro-282x212.jpg

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.470 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit per jaar. In 2019 is de gemiddelde energierekening 2.100 euro per jaar. Ongeveer 1.150 euro gaat op aan gas en 690 euro aan stroom. Zo'n 260 euro is voor vaste kosten. Op de pagina Energierekening lees je hoe jouw energierekening in elkaar zit en waarom je in 2019 meer betaalt dan in 2018. 

Maar er zijn grote verschillen tussen huizen en gezinnen. Daarom zegt het gemiddelde niet zo veel. Het maakt natuurlijk verschil of je met een gezin van 6 in een groot, oud vrijstaand huis woont of met z'n 2-en in een klein nieuwbouw-appartement. Je moet dus rekening houden met het soort huis, het bouwjaar en het aantal bewoners.

Tips om minder energie te verbruiken

 • 1

  Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Daarmee heb je ook grip op je energierekening. Je kunt iedere dag of bij sommige producten zelfs ieder moment zien wat je verbruik is. Kijk op www.energieverbruiksmanagers.nl voor de verschillende producten.

 • 2

  Ontdek op www.verbeterjehuis.nl hoe je je woning met goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie energiezuiniger kan maken.

 • 3

  Met eenvoudige tips kun je zonder veel geld kwijt te zijn honderden euro's besparen op je energierekening. Doe de Bespaartest.

 • 4

  Kijk voor meer eenvoudige tips eens op Bespaartips verwarmen en Bespaartips apparaten en verlichting.

Waar hangt mijn gasverbruik van af?

Het gemiddeld gasverbruik van huishoudens is 1.470 m3 per jaar. Gemiddeld gaat 80 procent van het gas naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen en een beetje koken). Het gemiddelde is berekend voor woningen met een gasaansluiting (ongeveer 95 procent van alle huizen). Maar steeds meer huizen worden verwarmd zonder aardgas, bijvoorbeeld met een warmtepomp of pelletkachel. Het gasverbruik voor die woningen (alleen voor koken en warm water) is natuurlijk veel lager.

Verder zijn de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens groot: 20 procent van de huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3 en 7 procent gebruikt meer dan 2.400 m3. Daar zijn meerdere redenen voor.

Soort huis en gasverbruik

Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog.

Aardgasverbruik naar woningtype dec 2017.png

Isolatie, bouwjaar en gasverbruik

Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren 70 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. In de loop van de jaren werd de isolatie steeds beter. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Gasverbruik en bouwjaar dec 2017.jpg

Gebruik van de verwarming

Hoe vaak je de verwarming aan hebt, heeft natuurlijk invloed op je gasverbruik. Je verbruikt minder gas als je de verwarming laag zet als je niet thuis bent of naar bed gaat. En als je niet stookt in ruimtes waar je niet bent. Zie Bespaartips verwarming.

Alle bespaartips toepassen = lagere energierekening

Zuinig stoken je kan je flink wat geld opleveren. Hoeveel precies, hangt van de isolatie van jouw huis af. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 980 m3 gas besparen als je zuinig stookt (zo'n 750 euro). In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 550 m3 gas per jaar (450 euro). Meer vergelijkingen vind je op Bespaartips verwarming.

Gebruik van warm water

Hoeveel warm water een huishouden gebruikt, hangt af van het aantal personen. Maar ook van hoe ze douchen. Mensen die kort of minder vaak douchen, gebruiken minder gas, zeker als ze een waterbesparende douchekop hebben. Zie Bespaartips warm water.

Trend gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde tussen 1995 en 2015 met ongeveer 35 procent. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. De warmwaterinstallaties zijn wel zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer, met meer water.

Trend aardgasverbruik dec 2017.jpg

Waar hangt mijn elektriciteitsverbruik van af?

Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van huishoudens is 3.000 kWh per jaar. Dit is de stroom die we van het elektriciteitsnet halen (dus geen stroom die we zelf met zonnepanelen opwekken).

Grote verschillen in stroomgebruik

Er zijn grote verschillen tussen huishoudens. 10 procent verbruikt minder dan 1.700 kWh per jaar, terwijl 10 procent meer dan 5.500 kWh per jaar gebruikt. De verschillen hebben te maken met:

 • hoeveel apparaten je hebt;
 • hoe zuinig je apparaten zijn;
 • hoe zuinig je apparaten gebruikt (denk aan kouder wassen).

Tips om je apparaten zuiniger te gebruiken vind je op Halveer je stroomverbruik.

Verder maakt het natuurlijk uit of je zonnepanelen hebt of een elektrische auto of warmtepomp die stroom verbruikt.

Aantal bewoners en stroomgebruik

Grote huishoudens verbruiken gemiddeld meer elektriciteit dan kleine.

Huishoudgrootte en stroomverbruik dec 2017.png

Trend stroomgebruik

De laatste 10 jaar blijft het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens vrijwel gelijk.

Trend Stroomverbruik dec 2017.jpg

Stadsverwarming: kosten en gemiddeld verbruik

Heeft jouw woning geen eigen ketel maar blokverwarming of stadsverwarming? Dan staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Voor warm water komt daar nog 7 GJ bij. Een GJ mag maximaal € 28,47 kosten (tarief geldend voor 2019). Daarnaast betaal je vastrecht (maximaal € 320) en een meettarief (maximaal € 26). Bij elkaar komt je rekening dan op ongeveer € 1.500. Je energiebedrijf brengt misschien ook nog kosten in rekening voor de afleverset: die komen hier dan nog bij.

Het energiebedrijf mag ook lagere tarieven rekenen, dan valt je rekening lager uit. Voor informatie over het tarief kun je terecht bij jouw energiebedrijf.

Hoeveel stadswarmte jij gebruikt, hangt van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont, hoe goed het geïsoleerd is, hoe vaak en hoe hoog je de verwarming aanzet, enzovoort.

Meer informatie

 • Op Vergelijk mijn energieverbruik zie je of jij veel of weinig energie verbruikt in vergelijking met vergelijkbare huishoudens.
 • Benieuwd hoeveel stroom jouw huishouden op een dag gebruikt? Er zijn energiemeters te koop die live het stroomverbruik van het hele huis laten zien. Kijk op Energieverbruiksmanagers.
 • Kijk op Verbeterjehuis voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in jouw huis.
 • Voor eenvoudige tips om energie te besparen, kun je terecht op de Bespaartest.
 • Heb je vragen over jouw energierekening, de energietarieven of energiebedrijven? Ga dan naar de Consuwijzer.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.