Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Gemiddeld energieverbruik

Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw energieverbruik omlaag kunt brengen.

Vergelijk mijn energieverbruik

Hoe scoor jij? Vul de vragen in en ontdek of jij meer of minder energie verbruikt dan anderen die op jou lijken.

Check je energieverbruik
gas-elektr-meter-euro-282x212.jpg

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Dat geeft een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar (prijspeil 2016). Hiervan zijn 95 euro vaste kosten (meterhuur en transportkosten minus de heffingskorting). Ongeveer 990 euro gaat op aan gas en 650 euro aan stroom.

Maar er zijn grote verschillen tussen huishoudens. Daarom is het gemiddelde geen goed vergelijkingspunt voor de vraag of jouw verbruik voor jouw situatie hoog of laag is. Je moet rekening houden met het soort huis waarin je woont (klein appartement of groot vrijstaand huis), het bouwjaar (oude woning of modern nieuwbouwhuis) en het aantal bewoners.

Tips energieverbruik

 • 1

  Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Daarmee heb je ook grip op je energierekening. Je kunt iedere dag of bij sommige producten zelfs ieder moment zien wat je verbruik is. Kijk op www.energieverbruiksmanagers.nl voor de verschillende producten.

 • 2

  Ontdek op www.verbeteruwhuis.nl hoe je je woning met goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie energiezuiniger kan maken.

 • 3

  Met eenvoudige tips kun je zonder veel geld kwijt te zijn honderden euro's besparen op je energierekening. Doe de Bespaartest.

 • 4

  Kijk voor meer eenvoudige tips eens op Bespaartips verwarmen en Bespaartips apparaten en verlichting.

Waar hangt mijn gasverbruik van af?

Het gemiddeld gasverbruik van huishoudens is 1.500 m3 per jaar. Dat kost 990 euro (prijspeil 2016). Ongeveer 80 procent van het gas gaat naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen).

De verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer 1 van de 5 huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; 1 van de 6 huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3. Daar zijn meerdere redenen voor.

Soort huis en gasverbruik

Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog.

Grafiek gasverbruik en woningtype. In een oogopslag zien wat het gemiddelde gasverbruik van een bepaald soort huis is.

Isolatie, bouwjaar en gasverbruik

Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren '50 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. In de loop van de jaren werd de isolatie steeds beter. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Grafiek gasverbruik en bouwjaar. In een oogopslag zien wat het gemiddelde gasverbruik van een huis uit een bouwperiode is.

Gebruik van de verwarming

Hoe vaak je de verwarming aan hebt, heeft natuurlijk invloed op je gasverbruik. Je verbruikt minder gas als je de verwarming laag zet als je niet thuis bent of naar bed gaat. En als je niet stookt in ruimtes waar je niet bent. Zie Bespaartips verwarming.

Alle bespaartips toepassen = lagere energierekening

Zuinig stoken je kan je flink wat geld opleveren. Hoeveel precies, hangt van de isolatie van jouw huis af. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 900 m3 gas besparen als je zuinig stookt. Dat komt neer op ruim 590 euro per jaar. In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 500 m3 gas (330 euro) per jaar. Meer vergelijkingen vind je op Bespaartips verwarming.

Gebruik van warm water

Hoeveel warm water een huishouden gebruikt, hangt af van het aantal personen. Maar ook van hoe ze douchen. Mensen die kort of minder vaak douchen, gebruiken minder gas, zeker als ze een waterbesparende douchekop hebben. Zie Bespaartips warm water.

Trend gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde tussen 1995 en 2015 met ongeveer 30 procent. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. De warmwaterinstallaties zijn wel zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer, met meer water.

Trend aardgasverbruik 654.jpg

Waar hangt mijn elektriciteitsverbruik van af?

Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van huishoudens is 3.300 kWh per jaar. Dat kost 650 euro (prijspeil 2016).

Grote verschillen in stroomgebruik

Er zijn grote verschillen tussen huishoudens. 1 van de 10 huishoudens verbruikt minder dan 1.500 kWh per jaar, terwijl 1 van de 7 huishoudens meer dan 5.500 kWh per jaar gebruikt. De verschillen hebben te maken met:

 • hoeveel apparaten je hebt;
 • hoe zuinig je apparaten zijn;
 • hoe zuinig je apparaten gebruikt (denk aan kouder wassen).

Lees meer op Halveer je stroomverbruik.

Aantal bewoners en stroomgebruik

Grote huishoudens verbruiken gemiddeld meer elektriciteit dan kleine.

Grafiek Elektriciteitsverbruik naar huishoudgrootte 654.jpg

Trend stroomgebruik

De laatste 10 jaar blijft het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens vrijwel gelijk.

Trend stroomgebruik 654.jpg

Stadsverwarming: kosten en gemiddeld verbruik

Heeft jouw woning geen eigen ketel maar blokverwarming of stadsverwarming? Dan staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Daar zit ook 7 GJ voor warm water in. (Als je de stadswarmte niet gebruikt voor warm water, is het dus 7 GJ per jaar minder.) Een GJ mag maximaal 22,66 euro kosten (tarief geldend voor 2016). Inclusief vastrecht (maximaal 282 euro, plus 23 euro als je ook warm water gebruikt) komt je rekening dan op ongeveer 1100 euro. Maar het bedrag per GJ verschilt per energieleverancier: de gemiddelde prijs geeft dus slechts een globale indruk. Vraag je energieleverancier naar de exacte prijs, of kijk op websites die energieprijzen vergelijken.

De hoeveelheid stadswarmte die een huishouden gebruikt, verschilt flink. De redenen hiervoor zijn hetzelfde als bij het gasverbruik (zie boven).

Meer informatie

 • Op Vergelijk mijn energieverbruik zie je of jij veel of weinig energie verbruikt in vergelijking met vergelijkbare huishoudens.
 • Benieuwd hoeveel stroom jouw huishouden op een dag gebruikt? Er zijn energiemeters te koop die live het stroomverbruik van het hele huis laten zien. Kijk op Energieverbruiksmanagers.
 • Kijk op VerbeterUwHuis voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in jouw huis.
 • Voor eenvoudige tips om energie te besparen, kun je terecht op de Bespaartest.
 • Heb je vragen over jouw energierekening, de energietarieven of energiebedrijven? Ga dan naar de Consuwijzer.
Terug naar boven