Zolderkamer en dakkapel

Man Dakisolatie
Wil je je zolder verbouwen? Of ga je een dakkapel plaatsen? Neem goede isolatie en zonnepanelen mee in je verbouwplan. Zo voorkom je dat je later spijt krijgt.

Inleiding

In Nederland gaat de traditionele cv-ketel verdwijnen, we gaan aardgasvrij wonen. Huizen moeten veel beter geïsoleerd worden. Een slim moment om dat te doen is als je toch al bezig bent met je huis. Het verbouwen van de zolder en het plaatsen van een dakkapel bieden vele kansen. Ontdek hier handige tips voor een duurzame verbouwing.

7 tips voor verbouwen zolder

01

Het verbouwen van de zolder is een ideaal moment om aan de binnenzijde het dak te isoleren. Is er al enige isolatie, verbeter deze naar zeer goed (13 cm of meer; Rc =4 of meer).

02

Kies voor een dakkapel met zeer goede isolatie, isolerende kozijnen en triple glas. Ook via kozijnen verlies je warmte, met isolerende kozijnen is dat minder. Triple glas in isolerende kozijnen is iets duurder dan HR++, maar wel 25% energiezuiniger.

03

Let op ventilatievoorzieningen, ook op zolder. Het is goed voor je gezondheid om te ventileren. Laat in de ramen van het dakkapel ventilatieroosters plaatsen.

04

Geef je zolder de zuinigste verlichting. Kies armaturen die geschikt zijn voor ledlampen.

05

Ga je voor de verwarming op zolder een nieuwe radiator plaatsen? Denk aan een lage temperatuur radiator, geschikt voor verwarmen met een elektrische warmtepomp.

06

Houd bij de plaatsing van een dakkapel rekening met ruimte voor zonnepanelen of een zonneboiler voor warm water.

07

Leg meteen zonnepanelen of een zonneboiler op je dak, of maak alvast de benodigde leidingen en bevestigingspunten.

Wil je de tips nog eens rustig nalezen? Download de pdf.

Je dak beter isoleren

Als je met je zolder bezig gaat, neem dan eerst een kijkje achter de aftimmering en check de isolatie. Veel daken zijn maar matig geïsoleerd met materiaal van 3 tot 7 centimeter. Het loont om dit nu te verbeteren naar 13 centimeter of meer (tot een isolatiewaarde van Rc = 4 of meer). Lees meer op dakisolatie.

Dakkapel of dakraam?

Een dakkapel geeft de zolder extra leefruimte. Dat kan prettig zijn als de zolder bedoeld is als werkkamer, tienerkamer of slaapkamer. Maar wil je je zolder als hobbyruimte of opslagruimte gebruiken? Overweeg dan een dakraam. Een dakraam is eenvoudiger aan te brengen en goedkoper. Het vergt minder materiaal en er blijft op het dak meer ruimte voor zonnepanelen. Daardoor is het ook vanuit milieuoogpunt gunstiger.

Plaatsing van een dakkapel

De beste plek voor een raam of dakkapel is aan de zonkant van het huis. Extra zonlicht zorgt voor meer licht en warmte in de nieuwe leefruimte. Zo hoef je in de winter wat minder te stoken. Zorg wel voor zonwering: anders krijg je het in de zomer te heet.

Let wel op: als je ook zonnepanelen of een zonneboiler wilt plaatsen, dan heeft de plek van het dakkapel natuurlijk gevolgen voor het aantal panelen dat je op je dak kan leggen. Denk dus van tevoren goed na wat je met je dak wilt, en hoe je met een slimme plaatsing een goede combinatie kan maken van een dakkapel of dakraam én zonnepanelen.

Verbeter je ventilatie op zolder

Als je de isolatie van de zolder verbetert zal ventilatie niet meer vanzelf gaan via naden en kieren. Dan is andere ventilatie nodig om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat op zolder te behouden. Een dakkapel is een kans om de voorzieningen voor de ventilatie van je zolder te verbeteren. Plaats daarom ventilatieroosters boven het glas in de ramen.

Hout, kunststof of aluminium?

Dakramen, dakkapellen en dakkoepels zijn gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Zeker bij dakkapellen worden vaak meerdere materialen gecombineerd.

Een kant-en-klare dakkapel bestaat uit één of enkele grote delen en wordt in één dag op het dak gezet. Met zo’n dakkapel heb je meestal minder afval, hij is sneller te plaatsen, weegt weinig, gaat lang mee en is makkelijk te onderhouden.

Hoe kies je het beste type kozijn? Dat hangt af van de levensduur, onderhoud en kosten maar ook van je smaak. De milieubelasting van de kozijnen, of ze nu gemaakt zijn van hout, aluminium of en kunststof is min of meer gelijk. Als je kiest voor een houten kozijn: kies dan een product dat FSC- of PEFC keurmerk heeft. Dan is het hout gegarandeerd afkomstig uit verantwoord beheerd bos.

Hout schilderen

Schilder het houtwerk in lichte kleuren want donker geschilderd hout extra zal opwarmen als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken waardoor het kan scheuren en de verflaag minder lang meegaat. Kies voor verf zonder oplosmiddelen, dat belast het milieu minder.

Goed onderhouden hout kan na je verbouwing tientallen jaren mee. Jaarlijkse controle en een geregelde schilderbeurt zijn daarom heel belangrijk.

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer twee keer gronden. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming.

Recyclen oude dakpannen

Bij de bouw van een dakkapel houd je veel dakpannen over. Gun ze een tweede leven door ze te koop aan te bieden. Bewaar een paar dakpannen voor reparaties aan het dak.

Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat.