Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zolderkamer en dakkapel

Wil je je zolder verbouwen? Of ga je een dakkapel plaatsen? Met goede isolatie kun je veel energie – en dus geld – besparen. We hebben de beste maatregelen voor je op een rijtje gezet. 

 • 1

  Isoleer je dak. Dat is goed voor je portemonnee èn het milieu. En je zolder wordt er een fijnere plek van.

 • 2

  Isoleer je kozijnen. Daarmee wordt je zolder comfortabeler, en stook je minder.

 • 3

  Kies triple glas, ook op zolder. Iets duurder dan HR++, maar stukken energiezuiniger.

 • 4

  Neem zonnepanelen of een zonneboiler, als je toch je dak gaat aanpakken. 

 • 5

  Let (ook op de bovenste verdieping) op ventilatie. Goed voor je gezondheid.

 • 6


  Geef je zolder de zuinigste verlichting.
   Met ledlampen kun je flink besparen.

Dakraam of dakkapel?

Wil je je zolder als hobbyruimte of opslagruimte gebruiken? Een dakraam is eenvoudiger aan te brengen, goedkoper en vergt minder materiaal. Daardoor is het ook vanuit milieuoogpunt gunstiger. Wil je de zolder gebruiken als verwarmde leefruimte of slaapkamer, dan kun je beter voor een goed geïsoleerde dakkapel kiezen.

Heb je plannen voor een dakkapel? Dan denk je wellicht na over het maken van een extra kamer. In ieder geval zul je de zolder intensiever willen gaan gebruiken. Wil je verwarming in de kamer, dan moet je beslissen over de grootte en de capaciteit van radiatoren en bijvoorbeeld het aanbrengen van thermostatische radiatorkranen. Vraag er naar bij je aannemer.

Zonkant

Zonnig nieuws.jpg

De beste plek voor een raam of dakkapel is aan de zonkant van het huis. Extra zonlicht zorgt voor meer licht en warmte in de nieuwe leefruimte. Zo hoef je in de winter minder te stoken. Eén vierkante meter extra glasoppervlak aan de zuidkant van een huis bespaart jaarlijks maar liefst 4 m3 aardgas in een tussenwoning of gestapelde woning. In een twee-onder-één-kapwoning is dat 8 m3 per vierkante meter glas. Zorg wel voor zonwering: anders krijg je het in de zomer te heet.

Bespaar energie op zolder

Wil je je dakraam of dakkapel energiezuinig maken? Kies dan voor triple glas. Let er ook op dat je je dakkapel goed isoleert. Dat is goed voor je portemonnee èn het milieu. Kies ook voor de zuinigste verlichting: een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp!

Op deze pagina vind je alle informatie over het isoleren van je dak. En als je zelf je dak wilt isoleren, dan vind je hier de belangrijkste tips.

Als je toch met de dak bezig bent, dan is het ook een slimme keuze om gelijk zonnepanelen of een zonneboiler te laten plaatsen. 

Je bespaart energie met een montagekozijn en een goed isolerend kozijn. Door een kozijn dat goed isoleert gaat minder warmte verloren, dat scheelt energie.

Ventileer je zolder

Ventilatie is nodig om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat op zolder te behouden. Je leest er alles over op onze pagina over ventileren.

 

Een kant-en-klare dakkapel bestaat uit één of enkele grote delen en wordt in één dag op het dak gezet. Met zo’n dakkapel heb je meestal minder afval, hij is sneller te plaatsen, weegt weinig, gaat lang mee en is makkelijk te onderhouden.

Hout, kunststof of aluminium?

Dakramen, dakkapellen en dakkoepels zijn gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Zeker bij dakkapellen worden vaak meerdere materialen gecombineerd.

Hoe kies je het beste type kozijn? Dat hangt af van de levensduur, onderhoud en kosten maar ook van uw smaak. De milieubelasting van de kozijnen, of ze nu gemaakt zijn van hout, aluminium of en kunststof zijn min of meer gelijk. Als je kiest voor een houten kozijn: kies dan een product dat FSC- of PEFC keurmerk heeft. Dan is het hout gegarandeerd afkomstig uit verantwoord beheerd bos.

Hout schilderen

Schilder het houtwerk in lichte kleuren want donker geschilderd hout extra zal opwarmen als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken waardoor het kan scheuren en de verflaag minder lang meegaat. Kies voor verven zonder oplosmiddelen, dat belast het milieu minder.

dak_pannen_lucht 282x212.jpg

Goed onderhouden hout kan tientallen jaren mee. Jaarlijkse controle en een geregelde schilderbeurt zijn daarom heel belangrijk.

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door uw aannemer twee keer gronden. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming.

Materiaal over?

Bij de bouw van een dakkapel hou je veel dakpannen over. Gun ze een tweede leven door ze te koop aan te bieden. Houd wel altijd een paar dakpannen achter de hand voor reparaties aan het dak. Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat.

Terug naar boven