Praktisch over duurzaam

Het geluk van een moestuin

Geert-Jan Koning (1977) heeft een baan als marketeer bij netbeheerder Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is zijn hobby, hij heeft sinds 2011 een flinke moestuin. Hij schrijft hier over in zijn blog op mijnkeukentuintje.nl en zijn eigen website meentemoestuin.

De hamvraag

geert-jan_koning 327x245.jpg

'Wat eten we vandaag?'. Die vraag komt denk ik elke dag in ieder huishouden voorbij. Bij mij volgt daar wel eens een zucht op: 'Pfffff, ik heb géén idee! Zeg jij het maar.' En als mijn twee kinderen van 11 en 13 die vraag stellen, dan weet ik dat ze hopen op antwoorden als: patat, pannenkoeken of pizza. Maar o wee als je met groenten aan komt! Zie daar het dilemma van een vader met een moestuin van 125m2 en kinderen die het liefst géén groenten eten…

Een sturende moestuin

'Wat eten we vandaag?' Onze moestuin bepaalt regelmatig het antwoord op deze vraag – ook al zouden mijn kinderen dat graag anders zien. Natuurlijk wisselt dat, in de zomer is de tuin vaker sturend dan in de winter, maar toch bepaalt de tuin vaak het menu van de dag. Logisch, want als de rode kool er 6 maanden over heeft gedaan om te volgroeien, laat je die niet wegrotten. En als de eerste spinazie klaar is om te oogsten, laat ik die echt niet staan om zaad te gaan vormen! Nee, dan móet en zál er spinazie worden gegeten. Wat rijst en een stukje zalm er bij en voilà: een heerlijk voorjaarsmaaltje is klaar! Het toetje is dan natuurlijk vla met wat rabarber, want die is dan inmiddels ook oogstklaar.

Geluk

Ik weet het, ik heb geluk. Op 5 minuten fietsafstand een pracht van een moestuin die onderdeel is van een lokaal en biologisch georiënteerd bedrijf, de Hof van Twello. Niet iedereen heeft dat geluk, niet iedereen is in staat om een moestuin aan te leggen en zich te laten voeden door wat je zelf zaait, plant of poot. En toch kun je in heel veel situaties zelf wat kruiden, groenten of misschien wel wat fruit verbouwen. Initiatieven als de Makkelijke Moestuin of Sprout of the Box helpen je om op een eenvoudige manier kennis te maken met het zelf verbouwen van voedsel. Het antwoord op de hamvraag “Wat eten we vandaag?” is dan ineens voor heel veel mensen: “gróente!”.

Recept voor geurige rabarbermoes

Een lekker fris en geurig bijgerecht of dessert.

Ingrediënten:

  • 4 stengels rabarber
  • 2 eetlepels dadelstroop
  • 2 steranijs
  • 1/2 kaneelstokje of 3/4 theelepel kaneelpoeder
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • een beetje water

Was de rabarber en snijd hem in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan met een klein laagje water, en breng de rabarber aan de kook. Laat het zachtjes koken tot de rabarber zacht is en uit elkaar valt. Zorg dat het niet aanbrandt, de rabarbermoes mag niet te waterig worden. Proef of de moes zoet genoeg is, maar maak hem niet te zoet: het friszure moet overheersen. Serveer koud als bijgerecht of als toetje met bijvoorbeeld ijs of vanillevla.

(Recept van Laurette van Slobbe, Hof van Twello)

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.