Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Recepten met groenten in de hoofdrol

Groenten zijn niet alleen gezond, maar ook beter voor het klimaat dan vlees. Maar hoe maak je ze klaar? Met deze recepten draai jij je hand niet meer om voor spinazie, bloemkool, koolrabi en bonen.

3 groenten samen 327x245.jpg

Groente belast het milieu minder dan vlees. Dus als je meer groente eet en minder vlees, levert dat klimaatwinst op. Om deze boodschap smaak te geven, heeft Milieu Centraal koks en foodies zoals Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) gevraagd om recepten te maken met groenten in de hoofdrol. En omdat 2016 het internationale jaar van de boon is, zijn er ook recepten met peulvruchten. De medewerkers van Milieu Centraal gingen je alvast voor: veel recepten zijn door hen getest, goedgekeurd en op de foto gezet!

Probeer de recepten meteen!

Van zomerse salade tot winterse stoofpot: laat je inspireren door de recepten met groente in de basis.

Winst voor het klimaat

Meer groente eten en minder vlees is goed voor het klimaat. Een gemiddelde maaltijd van Nederlanders bestaat voor 70 procent uit groenten en aardappel, pasta of rijst en 30 procent vlees. Een kleine verschuiving naar meer groenten en minder vlees geeft al veel winst voor het klimaat.

Ga voor 80-20

Als je met 2 personen de hele week eet op basis van 80 procent plantaardig (dat is 170 gram groente per dag) en 20 procent vlees of vis, kan je 470 kg CO2 per jaar besparen. Dat is 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding! Hiervan kun je 7 jaar koken op een elektrische kookplaat of 5 jaar lang je koelkast aan laten staan.

Terug naar boven