Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Koolrabi in de hoofdrol

Kool wat? Koolrabi! Fris bij makreel, zomers in de gazpacho en winters in een warme stoofpot. Dutch Cuisine chef-kok Bas Cloo laat zien hoe veelzijdig koolrabi is.

Recepten met koolrabi

  • 1

    Verrassend en toch eenvoudig: koolrabi met makreel.

  • 2

    Trek in salade? Probeer de rauwe koolrabisalade met blauwe kaas en walnoot.

  • 3

    Hartverwarmend lekker: stoofschotel met koolrabi, varkensvlees en witte bonen.

  • 4

    Voor een gezonde boost: gazpacho van koolrabi.

  • 5

    Gegrilde koolrabi: lekker als bijgerecht of op de barbecue.

Koolrabi met makreel (lunch of voorgerecht)

Koolrabi met vis, kan dat? Jazeker! Maar dan wel met een vette vis als makreel. Dit is een echt fris en gezond Dutch Cuisine gerechtje. Zomerse ingrediënten, een herkenbare Nederlandse touch, zonder toevoegingen en met de groente in de hoofdrol.

Voor 4 personen 

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi met blad (200 gram)
  • 1 kleine gerookte makreel filet (100 gr)
  • 2 takjes dragon
  • 2 eetlepels yoghurt
  • ½ teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 rabarberstelen
  • 1 eetlepel honing
  • peper/zout

Bereiding:

Koolrabi met makreel.

1. Schil de koolrabi en snij in 10 parten (halveren en snijden als appel in vijf parten per helft).
2. Kook in weinig water met zout en dragon onder een deksel gedurende een min of 10.
3. Bewaar het kookvocht en meng met de yoghurt. Snij het blad van de koolrabi in fijne reepjes en bak heel kort met een ½ teentje knoflook in een beetje olie. Meng alles en breng op smaak.
4. Zet vier in stukken gesneden rabarberstelen op met een scheutje water en een schepje honing.
5. Kook tot ze zacht zijn en draai fijn met een staafmixer. Laat het mengsel uitlekken in een fijn zeefje en duw het laatste vocht er goed uit.
6. Pluk de gerookte makreel en zorg dat alle graatjes eruit zijn.
7. Verdeel de ingrediënten over vier borden en draai er wat peper uit de molen over.

Tip: serveer je dit als hoofdgerecht? Neem dan 3 a 4 koolrabi’s, serveer de koolrabi en rabarberjus warm, en maak er een bulgursalade met tomaatjes bij.

Rauwe koolrabisalade met blauwe kaas en walnoot (voorgerecht of lunch)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 koolrabi’s (400 gram)
  •  ½ citroen
  • 1 tl mosterdzaadjes
  • 1 el platte peterselie
  • 2 blaadjes kervel
  • 80 gr Hollandse blauwaderkaas. (andere pittige kan ook, ik ben fan van blauw)
  • 60 gr walnoot
  • 10 gr gember
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:

koolrabisalade met blauwe kaas 327x245.jpg

1. Schil de koolrabi, halveer hem en snij in mooi julienne (in het bezit van een keukenmandoline? Gebruiken!) Begiet met wat citroensap, rooster mosterdzaadjes in een pannetje. Hak de bladpeterselie en kervel.
2. Meng met blauwe kaas en walnoot.
3. Rasp een klein stukje gember en giet een paar druppels olijfolie erover.
4. Geroosterd broodje erbij met lekkere roomboter.

Alien vierkant.jpg

De koolrabi combineert goed met de walnoten en blauwe kaas. Lekker als lunchsalade.

Alien - Milieu Centraal

Stoofschotel met koolrabi, varkensvlees en witte bonen (hoofdgerecht)

Wat bijzonder is aan deze schotel is de smaakuitwisseling met de koolrabi. Deze blijft stevig maar absorbeert de smaak van de overige ingrediënten terwijl de totaalsmaak een lichte touch van de koolrabi krijgt.

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 3 koolrabi’s (600 gram)
  • 200 gr varkensnek (procureur)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 witte uien
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel geelwortel
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel karwijzaad
  • zout + zwarte peper
  • citroenschil van halve citroen
  • twee takjes salie
  • 4 tomaten
  • 200 gr gedroogde witte bonen (of 1 flinke pot bonen)
  • rozemarijn, tijm (2 takjes)
  • sjalot

Tip! Voor het mooiste resultaat een dag van tevoren beginnen.

Voorbereiding (1 dag van tevoren):

stoofschotel met koolrabi en varkensvlees 327x245.jpg

1. Week de gedroogde bonen een nacht in een pan met ruim water.
2. Bestrooi het vlees met specerijen, peper en zout.
3. Bak rondom zachtjes aan in olie met ui, knoflook en salie. Na een kwartiertje rustig sudderen de in stukjes gesneden tomaten toevoegen.
4. Koolrabi in achten snijden en toevoegen alsmede twee kopjes water en wat extra peper en zout naar smaak. Deksel erop en heel zachtjes laten een uur of drie laten stoven.
5. Laat de stoofschotel een nacht in de koelkast staan.

Bereiding:

1. De geweekte bonen twee uur koken in water met een sjalotje en wat tijm en rozemarijn (aan steel, moet er makkelijk uit te halen zijn). Rustig koken, we willen ze graag heel houden. Zijn de bonen al wat ouder, dan moet je ze waarschijnlijk langer koken. Heb je weinig tijd? Dan kun je ook een pot bonen nemen, laat die dan uitlekken in een zeef en spoel ze af onder koud water.
2. Ondertussen het vet van de stoofschotel scheppen. En rustig op temperatuur brengen.
3. De nog enigszins knapperige boontjes afgieten en mee laten stoven met de stoofschotel en opnieuw afproeven op peper en zout gehalte.

Tip: Eet er een lekkere groene sla bij van Hollandse kropsla.

Annemarie 400x400.jpg

De kruiden maken dit gerecht bijzonder! En terwijl de stoofschotel staat te sudderen, kan jij rustig iets anders gaan doen.

Annemarie - Milieu Centraal

Gazpacho van koolrabi (tussendoor, lunch of voorgerecht)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi (200 gram)
  • 1 komkommer
  • paar blaadjes munt
  • paar blaadjes peterselie
  • 4 dl bio karnemelk
  • ijsklontjes
  • koolrabiblad
  • 2 el saffloerolie
  • 1 bos lenteui

Bereiding:

Gazpacho van koolrabi 327x245.jpg

1. Schil de koolrabi en snij aan grove stukken.
2. Doe koolrabi, karnemelk, komkommer, mint en peterselie bij elkaar en meng ruime tijd.
3. Zeven, vocht terugdoen in blender en een paar koolrabiblaadjes meedraaien. Dit geeft een wat dieper karakter. NB: voor soep met een beetje 'bite' laat je het zeven achterwege.
4. Breng op smaak met ruim zwarte peper en snufje zout naar smaak.
5. In het bord of de kom een paar ijsklontjes, wat lenteui ringetjes en olie ter garnering toevoegen.

Michiel vierkant.jpg

Een frisse soep of smoothie voor een zomerse dag. Ik heb hem niet gezeefd, waardoor de gazpacho nog wat beet had.

Michiel - Milieu Centraal

Gegrilde koolrabi (bijgerecht)

Voor 4 personen 

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi (200 gram)
  • 1 dl olijfolie
  • el rode wijnazijn
  • peper en zout

Bereiding:

1. Koolrabi schillen, halveren. In plakjes van een ½ cm dik snijden.
2. Gedurende 12 uur marineren in koude persing olijfolie en een paar druppeltjes rode wijnazijn.
3. Beetje afschudden en deppen met keukenpapier.
4. Boven een gloeiend kolenvuurtje om en om kort grillen. Licht gekleurd is voldoende, donker gekleurd niet smakelijk.
5. Begieten met marinade en bestrooien met grof gemalen zout en peper.
6. Als voorgerecht met wat rauwe andijvie of als onderdeel van een bbq met andere gegrilde groentesoorten.

Recepten van Bas Cloo– chef-kok bij restaurant kasteel Sterkenburg (Driebergen) en ambassadeur van Dutch Cuisine.

Terug naar boven