Help anderen energie besparen als energiemaatje

Door de hoge gas- en stroomprijzen willen veel mensen energie besparen. Wil jij hen hiermee helpen? Word dan energiemaatje! Ontdek wat jij kunt doen.

Minder gas en elektriciteit gebruiken zorgt voor een lagere energierekening. Maar sommige mensen weten niet goed hoe ze energie kunnen besparen, of het uitzoeken geeft ze veel stress. Als energiemaatje kun je anderen helpen: dat kan bijvoorbeeld iemand uit de buurt of van de sportclub of vereniging zijn.

Op de Energiemaatjes-pagina van Milieu Centraal vind je een online checklist met eenvoudige tips per ruimte in huis. Voor veel mensen is het fijner om zich te laten helpen door een bekende: als energiemaatje kun jij dus echt wat betekenen voor bijvoorbeeld een alleenstaande buurman of voor een druk gezin.

Hoe werkt het?

Aanmelden als energiemaatje is niet nodig. Met de online checklist op telefoon, tablet of laptop kan je meteen aan de slag.

De checklist laat per ruimte in huis zien wat er gedaan kan worden om energie te besparen. In de woonkamer gaat het bijvoorbeeld over het instellen van de thermostaat voor een zuinige dag- en nachttemperatuur. Bij de wasruimte vind je dan weer tips over hoe je zuinig kunt wassen en in de keuken hoe je de vaatwasser zo energiezuinig mogelijk kunt gebruiken. Ook vind je handige stappenplannen hoe je een waterbesparende douchekop plaatst of tochtstrips plakt. De meeste tips zijn gratis en meteen uit te voeren. In sommige gevallen kan een kleine investering veel besparen.

Help jij anderen om energiezuinig de winter door te komen? Bekijk de checklist!