Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Warmtepomp

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van je huis en eventueel warm water. Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel, met een volledige warmtepomp kan je hr-ketel helemaal de deur uit. Dat is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 60 procent. En je energierekening gaat omlaag!

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: hybride, ventilatie of volledige warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming van je huis.

Warmtepomp hybride binnen en buiten 750x1125.jpg

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of warme ventilatielucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Je hr-ketel zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp. Je kunt hem vaak ook combineren met je huidige cv-ketel.

Met een hybride warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot door verwarming daalt met zo'n 40 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Vind een leverancier voor je hybride warmtepomp

Waar koop je een hybride warmtepomp? Ga direct naar het overzicht van leveranciers en vraag een offerte aan.

Vind je leverancier

Kosten hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp op buitenlucht (met een vermogen van 5 kW) kost inclusief btw en installatie tussen de € 3.600 en € 4.600. Heb je ook een nieuwe cv-ketel nodig, dan komt er nog 1 à 2 duizend euro bij. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kW is vanaf € 1.500. Voor een heel zuinige pomp krijg je € 300 euro meer.

beweeg de tabel van links naar rechts

Prijs Subsidie*
exclusief cv-ketel € 3.600 - 4.600 vanaf € 1.450
inclusief cv-ketel € 4.700 - 6.700 vanaf € 1.450

*De subsidie voor een lucht-water warmtepomp met een vermogen van 3 kW en energielabel A+ is € 1.450. Voor elke kW extra vermogen krijg je er € 100 bij en voor energielabel A++ nog eens € 150.

Besparing hybride warmtepomp

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 880 per jaar aan gas voor verwarming (1.400 m3). Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 630 per jaar (530 m3 voor gas en 1.500 kWh voor extra stroomverbruik). Je voordeel is dus zo’n € 240 per jaar.

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik voor verwarming per jaar Energiekosten per jaar Je bespaart elk jaar
Hr-ketel 1.400 m3 gas € 880 -
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 1.500 kWh + 530 m3 gas € 630 € 240

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

 

Aandachtspunten hybride warmtepomp

 • 1

  De hybride warmtepomp werkt samen met je hr-ketel op gas. Je houdt dus een gasaansluiting.

 • 2

  Ook in een matig geïsoleerd huis kun je al een hybride warmtepomp toepassen. In een huis met goede isolatie is hij wel zuiniger.

 • 3

  Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lagetemperatuur-verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lagetemperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven.

 • 4

  Je kunt ook een deel van je radiatoren vervangen door speciale lagetemperatuur-radiatoren. Begin je met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) dan kost het je zo'n € 2.500.

 • 5

  Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je warmtepomp kan je naar een goede installateur doorverwijzen. Bekijk het overzicht van leveranciers.

Lees meer over hybride warmtepomp

 • Zo werkt een hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht (buitenlucht en/of ventilatielucht) en waardeert die met een elektrische pomp op tot een bruikbare temperatuur. een warmtepomp die de warmte uit je ventilatielucht haalt, wordt ook wel een ventilatie-warmtepomp genoemd.
  Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een hr-ketel op gas nodig voor je warme water. De cv-ketel springt ook bij als je warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Hij werkt wel het beste met lage temperatuur verwarming (LTV: vloer- of wandverwarming of lagetemperatuur-radiatoren). Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden.

 • Rendement van hybride warmtepomp

  Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Daarnaast maakt hij gebruik van omgevingswarmte. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 160 tot 200 procent voor verwarming. Dat is hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al milieuwinst.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride warmtepomp die de warmte uit de ventilatielucht haalt.

Je kunt ervoor kiezen als jouw huis ventilatie met mechanische afvoer heeft (vooral woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd). Mechanische ventilatie herken je aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel.

Hoe werkt het?

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Je hebt geen buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Een ventilatiewarmtepomp levert minder warmte (vermogen 1 tot 2 kW) dan een hybride warmtepomp op buitenlucht (vermogen 5 kW). De hr-ketel zal dus vaker bijspringen.

Kosten ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp kost (zonder hr-ketel) € 2.500 tot 4.700 inclusief installatie en btw. Je kunt vanaf € 1.350 subsidie krijgen, voor een heel zuinig apparaat krijg je € 150 extra. Milieu Centraal heeft nog geen berekening van de besparing op de energiekosten en uitstoot van CO2.

Kijk voor aandachtspunten en verdiepende informatie bij Aandachtspunten hybride warmtepomp en Lees meer over hybride warmtepomp.

Vind een leverancier voor je ventilatiewarmtepomp

Waar koop je een ventilatiewarmtepomp? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Vind je leverancier

Volledige warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit.

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Je combineert een volledige warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.

Met een volledige warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 60 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Vind een leverancier voor je volledige warmtepomp

Waar koop je een volledige warmtepomp? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Vind je leverancier

Kosten volledige warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp kost tussen de € 6.500 en € 19.500 (inclusief installatie en btw). Een lucht-warmtepomp (die warmte uit de lucht haalt) is gemiddeld iets goedkoper dan een bodem-warmtepomp (die warmte uit de bodem haalt). Je kunt € 1.300 tot € 3.400 subsidie krijgen als je een volledige warmtepomp koopt.

Het aanleggen van lagetemperatuurverwarming kost zo'n € 2.500. Daarbij gaan we ervan uit dat je de helft van je radiatoren vervangt door lage temperatuur radiatoren.

beweeg de tabel van links naar rechts

Warmtepomp buitenlucht Warmtepomp bodem
Aanschaf (inclusief installatie en btw) € 6.500 - € 14.000 € 8.500 - € 19.500
Extra kosten aanleggen LTV € 2.500 € 2.500
Subsidie € 1.300 - € 2.500 € 2.800 - € 3.400

Besparing volledige warmtepomp

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n € 670 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.050 m3). Met een warmtepomp ben je € 170 tot € 310 goedkoper uit, omdat je stroom in plaats van gas gaat gebruiken.

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik per jaar (kWh of m3) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar
Hr-ketel 1.050 m3 gas € 670 -
Warmtepomp lucht 2.500 kWh € 500 € 170
Warmtepomp bodem 1.800 kWh € 360 € 310

Aandachtspunten volledige warmtepomp

 • 1

  De warmtepomp vervangt je cv-ketel op gas. Ga je ook elektrisch koken, dan heb je geen gasaansluiting meer nodig. Dat scheelt nog eens € 195 per jaar!

 • 2

  Zorg dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp neemt. Lees meer op Isoleren en besparen.

 • 3

  Lage temperatuur verwarming werkt anders dan verwarming met gewone radiatoren: je huis warmt wat trager op. Daarom is het goed om de instelling zo constant mogelijk te houden.

 • 4

  Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je warmtepomp kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

Lees meer over volledige warmtepomp

 • Zo werkt een volledige warmtepomp

  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

 • Rendement van volledige warmtepomp

  Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een volledige warmtepomp op lucht ligt op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4). 

  Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 250 procent zijn voor verwarming en 150 procent voor warm water. Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Dat scheelt elk jaar zo'n € 140. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

  In het rendement is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al milieuwinst.

 • Ventilatiewarmtepomp in zeer zuinige woning

  Woon je in een zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoning of renovatiewoning en heb je ventilatie met mechanische afvoer? Dan kan een ventilatiewarmtepomp met een elektrische naverwarmer jouw huis volledig verwarmen. De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. De warmtepomp kost € 4.500 tot 5.500 inclusief btw en installatie. Je kunt € 1.400 tot 1.450 subsidie krijgen.

  Voor warm water heb je een andere installatie nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Offerte aanvragen voor warmtepomp

Heb je interesse in een warmtepomp? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Leveranciers warmtepomp
Terug naar boven