Praktisch over duurzaam

Hybride warmtepomp

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

Warmtepomp hybride binnen en buiten 750x1125.jpg

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp! 

Andere soorten warmtepomp zijn: een volledige warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Klaar voor een hybride warmtepomp?

Vul de vragen in en check of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Doe de warmtepompcheck

Wat kost een hybride warmtepomp?

Hieronder zie je wat een hybride warmtepomp van 5 kW kost en hoeveel subsidie je ervoor krijgt. In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende.

beweeg de tabel van links naar rechts

Hybride warmtepomp Prijs (inclusief btw en installatie) Subsidie
zonder cv-ketel € 3.600 tot € 4.600 € 1.500 tot € 1.800
met nieuwe cv-ketel € 4.700 tot € 6.700 € 1.500 tot € 1.800

Op Subsidie warmtepompen lees je meer over de subsidie en hoe je die kunt aanvragen. Informatie over andere subsidies en gunstige leningen vind je op Financiering energie besparen.

Hoeveel geld en CO2 bespaart een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 250 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar.

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar* Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel 1.700 m3 gas € 1.400 - 3.250 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 850 m3 gas + 2.000 kWh per jaar € 1.150 € 250 2.600 kilo

 • Toelichting tabel

  Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Video: Paul over zijn hybride warmtepomp

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. Lees meer over de werking op Warmtepompen.

D Hybride warmtepomp klaar binnen 800x533.jpg

Warmtepomp (links) en cv-ketel (rechts): klaar voor gebruik

B Hybride warmtepomp plaatsen binnen 800x533.jpg

Opmeten en waterpas ophangen

C Hybride warmtepomp afstellen binnen 800x533.jpg

De warmtepomp goed instellen

F Hybride warmtepomp plaatsen buiten 800x533.jpg

De buitenunit plaatsen

G Hybride warmtepomp buiten plaatsen 800x533.jpg

Soldeerwerk aan de buitenunit

H Hybride warmtepomp buiten klaar 800x533.jpg

De buitenunit is klaar voor gebruik

D Hybride warmtepomp klaar binnen 800x533.jpg
B Hybride warmtepomp plaatsen binnen 800x533.jpg
C Hybride warmtepomp afstellen binnen 800x533.jpg
F Hybride warmtepomp plaatsen buiten 800x533.jpg
G Hybride warmtepomp buiten plaatsen 800x533.jpg
H Hybride warmtepomp buiten klaar 800x533.jpg

Hybride kan al in een matig geïsoleerd huis

Voor een hybride warmtepomp moet je huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Je hebt bijvoorbeeld gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie (van 5-7 centimeter). Betere isolatie is natuurlijk prima: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.

Maar niet zinvol in slecht geïsoleerd huis

Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak de warmte leveren: de cv-ketel op gas is vaak nodig om het huis voldoende warm te krijgen. Je kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van je spouwmuur en de vloer, dat levert je meer voordeel in CO2 en geld op. Daarna (of tegelijkertijd) kun je natuurlijk ook die hybride warmtepomp nemen.

Hybride kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je bestaande radiatoren hiervoor geschikt zijn. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd is dat vaak wel het geval. Daar hebben de radiatoren een grote capaciteit, omdat ze zijn afgestemd op een huis zonder isolatie. Lees hoe je de geschiktheid van je radiatoren kunt checken.

Krijg je het huis niet warm met een lage watertemperatuur, dan kun je de verwarming aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere radiatoren of vloerverwarming. Een radiator-ventilator is vanaf een paar tientjes te koop, nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken kosten bij elkaar zo’n € 2.500. Lees meer op Lage temperatuur verwarming (ltv).

Thermostaatknoppen op elke verwarming

Op het moment dat je een hybride warmtepomp laat installeren, moet je sinds begin 2020 óók in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunnen regelen. Dat kan bijvoorbeeld met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Als je nog 'gewone' radiatorknoppen hebt (die alleen aan en uit kunnen), kan de installateur die meteen vervangen. Een thermostaatkraan kost ongeveer € 20, plus de kosten van de monteur. Lees meer over de temperatuurregeling.

Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aanhebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat 1 of 2 graden lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.

Ook is het slim om na te denken over waar je de buitenunit neerzet. Lees de tips op de pagina Warmtepompen.

Checklist offerte warmtepomp

Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het installatiebedrijf.

Download de checklist warmtepomp

Vind een vakkundig bedrijf

Waar koop je een hybride warmtepomp? Betrouwbare leveranciers vind je op QBIS.nl (kijk bij Duurzaam).

Lees meer

 • Check: zijn jouw radiatoren geschikt?

  Is jouw huis op zijn minst matig geïsoleerd en dus geschikt voor een hybride warmtepomp? Hier is een manier om te checken of ook jouw radiatoren voldoende capaciteit hebben:

  Wacht tot het buiten 5 tot 10 graden is en zet de temperatuur van je cv-ketel dan een paar dagen op 50 graden.

  Merk je dat je huis snel genoeg warm wordt en goed warm blijft? Dan zijn je radiatoren geschikt: je bent klaar voor een hybride warmtepomp!

  Wordt het niet echt lekker warm, of duurt het te lang voor je huis warm is? Dan geven je radiatoren te weinig warmte af. Een hybride warmtepomp zal je huis niet goed warm krijgen: de cv-ketel zal automatisch vaker bijspringen. Je komt met de warmtepomp dus niet in de kou te zitten, maar hij zal minder vaak de verwarming voor zijn rekening nemen. Je kunt hier een paar dingen aan doen:

  • Kijk of je je radiatoren een 'boost' kunt geven met radiator-ventilatoren: dat zijn simpele apparaten die je onderaan je radiator vastmaakt en die ervoor zorgen dat de warmte zich sneller verspreidt.
  • Laat een extra radiator plaatsen, of vervang één of meer radiatoren in de woonkamer en keuken door een groter model of een speciale lagetemperatuur-radiator. Die kan meer warmte afgeven dan een gewone radiator.

  Lees meer op Lage temperatuur verwarming (ltv).

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.