Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 60 procent! Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag.

Warmtepomp hybride binnen en buiten 750x1125.jpg

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomgebruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je veel minder (of geen) gas gebruikt. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40% bij een hybride warmtepomp en met zo'n 60% bij een volledige warmtepomp. Ongeveer 180.000 huizen in Nederland (2016) hebben al een warmtepomp, en dit worden er steeds meer.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.

Tips warmtepompen

 • 1

  Is je huidige combiketel al wat ouder? Zoek dan nu alvast uit of je kunt overstappen op een (hybride) warmtepomp. Je kunt dan snel een beslissing nemen als je ketel ineens kapot gaat.

 • 2

  Een warmtepomp is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp koopt.

 • 3

  Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.

 • 4

  Een warmtepomp werkt het best in combinatie met vloerverwarming of een ander lage temperatuursysteem (bijvoorbeeld wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur).

 • 5

  Heb je geen vloerverwarming, en ook geen plannen hiervoor? Gebruik van bestaande radiatoren is ook mogelijk, als de capaciteit voldoende is. Of vervang één of meer radiatoren door een speciale lage temperatuur radiator.

Mijn ervaring met de warmtepomp

ervaringen_met_energie-230x180.png

'Duurzaamheid begint bij jezelf. Daarom heb ik gekozen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Mijn woning is nu bijna energieneutraal!'
Lees meer ervaringen!

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Dat kan de buitenlucht zijn en/of warme ventilatielucht (dat is de lucht die jouw ventilatiesysteem afvoert). Dat laatste noemen we een ventilatiewarmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas. De cv-ketel springt bij als het nodig is: bijvoorbeeld als het buiten heel koud is of als je veel warm water gebruikt. Je kunt de warmtepomp aansluiten op een bestaande of nieuwe cv-ketel. Er zijn ook systemen met een warmtepomp en cv-ketel in één.

Een hybride warmtepomp kun je meestal goed combineren met je bestaande radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lagetemperatuur-verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lagetemperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven. Wil je een deel van de radiatoren vervangen door speciale lagetemperatuur-radiatoren? Als je begint met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) kost het je zo'n € 2.500.

Hybride warmtepomp op buitenlucht

Bij een warmtepomp op buitenlucht hoort een buitenunit die op het dak of in de tuin wordt geplaatst. De buitenunit lijkt op een airco, is ongeveer net zo groot, en is met leidingen verbonden met de warmtepomp.

D Hybride warmtepomp klaar binnen 800x533.jpg

Cv-Ketel (rechts) en warmtepomp (links): klaar voor gebruik.

B Hybride warmtepomp plaatsen binnen 800x533.jpg

Opmeten en waterpas ophangen.

C Hybride warmtepomp afstellen binnen 800x533.jpg

De warmtepomp goed instellen.

F Hybride warmtepomp plaatsen buiten 800x533.jpg

De buitenunit plaatsen.

G Hybride warmtepomp buiten plaatsen 800x533.jpg

Soldeerwerk aan de buitenunit.

H Hybride warmtepomp buiten klaar 800x533.jpg

Ook de buitenunit is klaar voor gebruik.

D Hybride warmtepomp klaar binnen 800x533.jpg
B Hybride warmtepomp plaatsen binnen 800x533.jpg
C Hybride warmtepomp afstellen binnen 800x533.jpg
F Hybride warmtepomp plaatsen buiten 800x533.jpg
G Hybride warmtepomp buiten plaatsen 800x533.jpg
H Hybride warmtepomp buiten klaar 800x533.jpg

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

In de tabel zie je de kosten en subsidie voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een verwarmingsvermogen van 5 kW (dit vermogen is voor de meeste woningen voldoende).

beweeg de tabel van links naar rechts

Prijs* Subsidie**
exclusief cv-ketel € 3.600 - € 4.600 € 1.500
inclusief cv-ketel € 4.700 - € 6.700 € 1.500

* De prijs is inclusief BTW en installatie als je al een cv-installatie met hr-ketel hebt, exclusief subsidie.
** Subsidiebedrag vanaf 1 juli 2017. Voor een warmtepomp met A++ label krijg je nog eens € 300 extra.

Besparing energiekosten hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer € 250 per jaar op je energierekening. Daarbij is uitgegaan van een gemiddelde eengezinswoning met een gasverbruik van 1400 m3 per jaar voor verwarming. Verbruik je meer gas, dan is je besparing hoger. In de berekening is meegenomen dat de warmtepomp zo'n 1.700 kWh aan stroom verbruikt.

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik voor verwarming (per jaar) Energiekosten (euro's per jaar)* Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot (per jaar)
Hr-ketel 1400 m3 gas € 880 - 2.650 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 1.700 kWh + 530 m3 gas € 630 € 250 1.600 kilo

*Bij een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en een gasprijs van 63 cent per m3 (prijspeil 2017). Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt de warmtepomp in dit voorbeeld over op gas.

Besparing CO2 door hybride warmtepomp

De CO2-uitstoot van een hybride warmtepomp is 40 procent lager dan die van een hr-ketel op gas. Een hr-ketel op gas stoot voor verwarming (1.400 m3 gas) zo'n 2.650 kilo CO2 uit. Een warmtepomp die 1.700 kWh + 530 m3 gas gebruikt, stoot zo'n 1.600 kilo CO2 uit als hij stroom van het net gebruikt. Een hybride warmtepomp is dus beter voor het klimaat.

Ventilatiewarmtepomp

Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben een ventilatiesysteem met mechanische afvoer (vooral huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd). In zo’n huis kun je ook een hybride warmtepomp nemen die warmte haalt uit lucht die het ventilatiesysteem afvoert. Dit noemen we een ventilatiewarmtepomp. Het voordeel is dat die lucht al is voorverwarmd, waardoor er minder energie nodig is om bruikbare warmte te maken. Een nadeel is dat ventilatielucht een beperkte warmtebron is, waardoor de warmtepomp een lager vermogen (1 tot 2 kW) heeft en je cv-ketel meer zal moeten bijspringen.

De warmtepomp komt in de plaats van de ventilatorbox, er is geen buitenunit nodig. Daardoor (en ook door het lagere vermogen) is het systeem vaak goedkoper dan een hybride warmtepomp op buitenlucht.

Een warmtepomp op ventilatielucht is niet geschikt voor huizen met balansventilatie: daar wordt de warme ventilatielucht al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. 

Kosten en subsidie ventilatiewarmtepomp

In de tabel zie je de kosten en subsidie voor een ventilatiewarmtepomp met een verwarmingsvermogen van 1 tot 2 kW.

beweeg de tabel van links naar rechts

Prijs* Subsidie**
exclusief cv-ketel € 2.500 - € 4.900 vanaf € 1.350
inclusief cv-ketel € 3.600 - € 5.800 vanaf € 1.350

* De prijs is inclusief BTW en installatie als je al een cv-installatie met hr-ketel hebt, exclusief subsidie.
** Subsidiebedrag vanaf 1 juli 2017. Voor een warmtepomp met een vermogen van 1 kW krijg je € 1.350, voor 2 kW krijg je € 1.450. Voor een warmtepomp met A++ label krijg je € 150 extra.

Besparing energiekosten ventilatiewarmtepomp

Hoeveel geld en CO2-uitstoot je bespaart met een ventilatiewarmtepomp is niet goed te zeggen: het hangt af van de hoeveelheid ventilatielucht in jouw huis. Milieu Centraal heeft hiervoor nog geen berekening.

Hybride warmtepomp met andere warmtebron

Er zijn ook hybride warmtepompen die de bodem, of buitenlucht én ventilatielucht, als warmtebron hebben. Milieu Centraal heeft niet voldoende gegevens over de kosten en besparingen hiervan. Overweeg je zo’n warmtepomp, vraag dan een offerte aan bij een installatiebedrijf.

Volledige warmtepomp

De prijs van een volledig elektrische warmtepomp hangt af van de warmtebron (lucht of bodem) en van hoeveel warmte je nodig hebt.

beweeg de tabel van links naar rechts

Volledige warmtepomp Prijs* Subsidie
Bron lucht € 6.500 - € 14.000 € 1.300 tot € 2.500
Bron bodem € 8.500 - € 19.500 € 2.800 - € 3.500

* De prijs is inclusief BTW en installatie, exclusief subsidie.

Extra kosten lagetemperatuurverwarming (LTV)

De prijzen in de tabel zijn exclusief lage temperatuur verwarming (LTV). Als je een deel van je radiatoren vervangt door speciale lage temperatuur radiatoren, betaal je zo'n € 2.500 extra.

Besparing energiekosten volledige warmtepomp

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n € 670 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.050 m3). Met een warmtepomp ben je € 170 tot € 310 goedkoper uit, omdat je stroom in plaats van gas gaat gebruiken. 

Er is nog een extra voordeel: ga je ook elektrisch koken, dan heb je geen gasaansluiting meer nodig. Dat scheelt nog eens € 195 per jaar!

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik per jaar (kWh of m3) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar
HR-ketel 1.050 m3 gas € 670 -
Warmtepomp lucht 2.500 kWh € 500 € 170
Warmtepomp bodem 1.800 kWh € 360 € 310

CO2-uitstoot volledige warmtepomp

Elektrische warmtepompen voor huishoudens gebruiken wel elektriciteit. Maar de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel. Daardoor is de CO2-uitstoot van een warmtepomp slechts de helft van die van verwarming op gas. Een combiwarmtepomp die grijze stroom gebruikt, veroorzaakt jaarlijks 650 tot 900 kilo CO2-uitstoot. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden met verwarming en warm water op gas stoot jaarlijks 2.900 kilo CO2 uit. Een warmtepomp op stroom van wind of zon is natuurlijk nog duurzamer.

Nieuwbouw of renovatie hele wijk: kosten vaak lager

Bij nieuwbouw en vergaande renovatie van een hele wijk zijn de kosten lager. Dat komt doordat in het ontwerp van de woningen al rekening wordt gehouden met het gebruik van een warmtepomp. Ook kan er vaak een gemeenschappelijke bron in de bodem gebruikt worden.

Extra voordeel: energiezuinig koelen

In goed geïsoleerde (energieneutrale) woningen kan het 's zomers flink warm worden, zelfs met goede zonwering. Een warmtepomp kan op een energiezuinige manier koelen.

Voorwaarde is dat je een warmtepompsysteem hebt met bodem of water als bron én lagetemperatuurverwarming. De meeste van deze systemen kunnen ook koelen. In de zomer pompt de installatie dan gekoeld water door de LTV. Dit is een energiezuinige manier van koeling, want alleen het rondpompen van het koele water kost een beetje elektriciteit. Sommige warmtepompen koelen als een airco, maar dit kost (veel) meer energie.

Zo werkt een warmtepomp

De werking van een warmtepomp wordt wel vergeleken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buitenshuis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de lucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

De warmte wordt in huis verspreid door gewone radiatoren of door lagetemperatuur-radiatoren (dat zijn radiatoren die met een lagere temperatuur verwarmen), of vloerverwarming of wandverwarming.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De verschillen zitten hierin:

 • de warmtebron (lucht, bodem of water)
 • wat ze leveren (alleen verwarming of ook warm water).
 • of ze volledig elektrisch zijn of gecombineerd met een hr-ketel op gas.

Bronnen van warmte: lucht, bodem, water

Er zijn verschillende bronnen: buitenlucht, ventilatielucht, bodem, grondwater, oppervlaktewater.

Bestaande huizen: meestal buitenlucht

Bij nieuwbouw wordt de bodem vaak als bron gebruikt. Bij bestaande woningen is het echter lastig een bron onder de tuin aan te leggen. Daarom wordt in bestaande huizen vaak gekozen voor de buitenlucht als bron, met een warmtewisselaar op het dak of in de tuin (die ziet eruit als een airco).

Grondwater is meestal alleen een bron in grotere projecten (bijvoorbeeld een hele woonwijk). De warmtepomp pompt grondwater omhoog, haalt de warmte eruit en leidt het afgekoelde grondwater in een andere put weer terug.

Verwarming en / of warm water

De standaard warmtepomp zorgt alleen voor verwarming. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water. Een combiwarmtepomp doet beide.

Volledig elektrisch of hybride

Een hybride warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron. De gasketel gaat aan bij piekgebruik (als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiënte verwarming met de warmtepomp).

Een volledig elektrische warmtepomp is ontworpen om piekmomenten te voorkomen en gebruikt een elektrische naverwarmer in hoogst noodzakelijke gevallen (elektrisch naverwarmen kost veel energie).

Energielabel

Warmtepompen die vanaf 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben een energielabel. Daarop kun je in één oogopslag zien wat het zuinigste model is.

Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de hele woning. 

Stappenplan warmtepomp aanleggen

 • Check vergunning

  Onderzoek of je een vergunning nodig hebt. Voor een luchtwarmtewisselaar aan de buitenzijde van je woning heb je soms een vergunning nodig (bij een lucht-water-warmtepomp of hybride warmtepomp). Wil je de bodem of het grondwater als bron gebruiken? Vraag dan bij de installateur en gemeente na of dat mag en welke regels gelden.

 • Check of je zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt

  Voor de meeste hybride warmtepompen (2-5 kW) is geen zwaardere aansluiting nodig, maar voor sommige volledig elektrische warmtepompen wel. Vraag aan de installateur of je een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt (3 x 35 ampère).

  Een zwaardere aansluiting is ruim 600 euro per jaar duurder dan een standaardaansluiting. Je netbeheerder kan je exact vertellen wat de aansluitkosten en jaarlijkse vastrechtkosten zijn van de zwaardere aansluiting, zodat je het verschil kunt uitrekenen.

 • Vraag offerte

  Neem contact op met installateurs, fabrikanten of importeurs van warmtepompen, voor een offerte gebaseerd op jouw eisen en wensen.

 • Kies 1 partij voor ontwerp en plaatsing

  Laat het complete systeem (bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie) door één partij ontwerpen en uitvoeren. En vraag een duidelijke, Nederlandstalige handleiding met beschrijving van de systeemeigenschappen, waaronder de broneigenschappen.

 • Voorkom geluidsoverlast

  Een warmtepomp maakt geluid. Daarom is het slim om hem buiten in een speciale ‘kast’ tegen de gevel te plaatsen of binnen in een afgesloten ruimte. Neem ook andere maatregelen tegen geluidsoverlast, zoals flexibele slangaansluitingen.

 • Kies voldoende capaciteit voor pomp en radiatoren of vloerverwarming

  Warmtepompen zijn niet geschikt om in korte tijd veel warmte te leveren, wel om over een lange periode heel constant te verwarmen. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de hele woning. Is de capaciteit van de pomp te klein, of van de radiatoren of vloerverwarming, dan springt een extra verwarmingselement bij. Die werkt zoals een elektrische boiler en is helemaal niet energiezuinig.

  Voor de hybride warmtepomp geldt dit veel minder. Bijverwarming op gas met dit systeem heeft een hoog rendement (van een hr-combiketel); dat is minder onzuinig dan elektrische bijverwarming.

 • Neem een aparte elektriciteitsmeter

  Laat de warmtepomp aansluiten op een aparte elektriciteitsmeter, en houd bij of de warmtepomp niet meer stroom verbruikt dan vooraf is berekend. Mocht de elektrische bijverwarming vaak aan gaan, dan valt dit snel op en kun je de installateur de oorzaak laten opsporen en om maatregelen vragen.

 • Regel meteen onderhoud

  Sluit een onderhoudscontract af met de installateur, liefst iemand die heeft deelgenomen aan de zogeheten erkenningsregeling voor warmtepompinstallateurs, SEI.

 • Vraag naar garantie

  Laat de installateur bij oplevering controleren of alle systemen goed werken en vraag naar garanties.

Vind een betrouwbare installateur

Er zijn veel bedrijven die warmtepompen installeren. Het is een opkomende markt. Weet je al precies welk merk je wilt, neem dan direct contact op met de leverancier, zodat die je kan doorverwijzen naar een betrouwbare installateur bij jou in de buurt. Je kunt ook via QBIS.nl eenvoudig een vakbekwame installateur vinden. Je kunt er zoeken op woonplaats en het type installatie. Als je vervolgens op 'Kaart' klikt, zie je meteen waar de dichtstbijzijnde aanbieder zit. 

Over energetisch rendement en COP

Het netto energetisch rendement van huidige elektrische warmtepompen ligt op 150 tot 280 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (zo'n 94% voor verwarming en ruim 70% voor warm water). Hierbij is het elektriciteitsgebruik voor de warmtepomp meegewogen. Hieronder volgt een toelichting van bruto en netto energetisch rendement.

Bruto rendement warmtepomp

De COP (Coëfficiënt Of Performance) geeft het rendement van de warmtepomp zelf: de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp afgeeft, en de hoeveelheid energie die de installatie nodig heeft. Bij een COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als die aan energie opmaakt. Elektrische warmtepompen voor verwarming hebben een COP tussen 3,3 en 6,2: het rendement ligt dus tussen 330 en 620 procent. De COP voor warmwater is lager (1,7 tot 3) omdat een hogere temperatuur vereist is (58 graden). Het rendement daarvoor is dus 170 tot 300 procent.

Netto rendement inclusief elektriciteitsverbruik

Warmtepompen gebruiken echter elektriciteit (onder meer voor de pomp) en dat heeft maar een rendement van 45 procent. Bij de productie van elektriciteit gaat 55 procent van de energie verloren in restwarmte. Dat verlaagt het totale rendement van warmtepompen. Elektrische warmtepompen voor verwarming met een COP vanaf 2,1 overstijgen echter al het rendement van hr-ketels op gas (zo'n 94%). Immers: 2,1 maal 45 procent (rendement elektriciteitsproductie) is 95 procent. Een COP van 3,3 tot 6,2 komt uit op 150 tot 280 procent. Een COP van 1,7 tot 3 op 77 tot 135 procent.

Meer informatie

Behalve landelijke subsidie zijn er ook lokale subsidieregelingen. Kijk voor een overzicht op Energiesubsidiewijzer.nl.

Terug naar boven