Praktisch over duurzaam

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus! Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten?

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant.

Advies voor jouw buitenmuren

Snel een compleet advies voor jouw buitenmuren? Beantwoord de vragen en ontdek hoe jij ze kunt isoleren. En: wat kost het en wat levert het op?

Start het advies

Wat kost spouwmuurisolatie, wat levert het op?

carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-1.jpg

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en makkelijkste manier om je buitenmuren te isoleren. En je bespaart er veel energie mee. Bij een hoekwoning betaal je bijvoorbeeld maar € 2.000 en bespaar je zo’n € 650 per jaar aan energiekosten (prijspeil 2020). In ongeveer 3 jaar heb je de kosten voor spouwmuurisolatie dus terugverdiend!

Spouwmuurisolatie Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Tussenwoning € 800 € 200 € 260 600 kilo
Hoekwoning / 2-onder-1-kap € 2.000 € 500 € 650 1.500 kilo
Vrijstaande woning € 3.100 € 750 € 1.000 2.400 kilo

 • Uitgangspunten tabel

  Spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning zonder gevelisolatie, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 17 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht van oktober tot en met april), bij een gasprijs van 81,4 cent per m3 gas (prijspeil 2020).

11 procent spaarrente

Vind je het lastig om de voordelen op de lange termijn in te schatten? Milieu Centraal heeft een methode ontwikkeld waarmee je de winst na 25 jaar kunt berekenen. Voor spouwmuurisolatie kun je de winst vergelijken met een rente van 11 procent op een spaarrekening. Dat is makkelijk verdiend! En het is nog goed voor de waarde van je woning ook.

Prettiger huis zonder gedoe

Je kan geen kosten besparen door zelf je spouwmuur te isoleren. Voor deze klus moet je altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar dat is wel te overzien, want de vakmensen van het bedrijf zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus! En aan het einde van de dag voelt je huis prettiger: de muren geven minder kou af, de warmte blijft beter hangen en is beter verdeeld over de ruimte. En je helpt het klimaat, omdat je minder gas verbruikt.

Sylvia: Door mijn spouwmuren te isoleren, heb ik een lekker warm huis, zonder hoge kosten. Nooit meer tocht en koude muren!

Nieuwsgierig naar de ervaringen van Sylvia? Bekijk de film

 

Subsidies en leningen voor spouwmuurisolatie

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Daarmee kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen, maar alleen als je 2 isolatiemaatregelen neemt. Dus spouwmuurisolatie én de isolatie van een ander deel van je huis, zoals je dak, vloer of ramen. Goed om te weten: de subsidie is tijdelijk verhoogd naar ongeveer 30% van de kosten. De hogere subsidie geldt als je vóór 31 december 2020 isoleert.
  Bekijk de voorwaarden op: Subsidie energiebesparing eigen huis.
 • Je kan misschien ook een voordelige lening krijgen voor maatregelen waarmee je energie bespaart, bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. Ook geven sommige gemeenten extra subsidie. 
  Kijk voor het complete overzicht op: Energiesubsidiewijzer

Heb je een spouwmuur en zit er al isolatiemateriaal in?

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-2.jpg

Ongeveer 1 van de 4 woningen heeft nog geen geïsoleerde buitenmuren. Spouwmuurisolatie is een slimme manier om je buitenmuren te isoleren. Maar dan moet je natuurlijk wel een spouw hebben: een ruimte van 4 tot 6 cm tussen 2 muren. Check daarom eerst of jouw gevel een spouw heeft (1). Kijk daarna of hij al gevuld is (2). Soms zit er al isolatiemateriaal in, maar is dat niet (meer) zo goed. Vraag dan aan een isolatiebedrijf of ze de spouw kunnen bijvullen voor een betere isolatiewaarde.

1. Hoe kom je er achter of jouw gevel een spouw heeft?

 • Is jouw huis vóór 1920 gebouwd? Dan heeft het waarschijnlijk geen spouwmuur. Zonder spouw geen spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere manieren om je buitenmuren te isoleren. Kijk voor meer informatie op: Buitenmuur isoleren met voorzetwand en Buitenmuur isoleren aan de buitenkant.
 • Is jouw huis na 1920 gebouwd? Dan is de kans groot dat het bij de bouw buitenmuren met een spouw heeft gekregen.

Of check de muurdikte

Aan de dikte van de buitenmuur kun je vaak zien of jouw woning een spouw heeft. Ga naar de voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is dat minder dan 24 centimeter? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is de muur 24 centimeter of dikker, dan heb je waarschijnlijk wel een spouw.

2. Hoe weet je of jouw spouwmuur al (matig) is geïsoleerd?

Check het bouwjaar

 • Is jouw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd? Grote kans dat het bij de bouw buitenmuren met een spouw heeft gekregen, maar nog zonder isolatie. De spouwmuur kan wel na-geïsoleerd zijn. In deze video's wordt uitgelegd hoe je kan zien of er al isolatie aanwezig is: voor huizen van voor 1946 en voor huizen die tussen 1946 en 1975 zijn gebouwd
 • Is jouw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? In deze periode werden buitenmuren bijna altijd geïsoleerd, meestal in de spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter. Je kunt ze na-isoleren met een voorzetwand aan de binnenkant of extra isolatie aan de buitenkant, maar soms ook met extra isolatiemateriaal in de spouwmuur. Check dit filmpje en ontdek hoe je kunt zien of jouw buitenmuren al zijn geïsoleerd. 
 • Is jouw huis na 1991 gebouwd? Dan heeft het al goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger) en dat hoef je niet verder te verbeteren.

Advies op maat: check je isolatie

Is jouw woning - en vooral je gevel – al geïsoleerd? Of kan het beter? Check het aan de hand van 7 vragen. Inclusief handige tips en video's.

Check je isolatie

Controle vooraf: altijd laten doen

Je buitenmuren moeten aan 4 voorwaarden voldoen om de spouw te kunnen isoleren. Laat daarom altijd vooraf je muren controleren door een adviseur van een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf. Waar kijkt hij naar?

 • Zit er al isolatiemateriaal in de spouw?

  De allereerste stap is: controleren of er al isolatiemateriaal in de spouwmuur zit. Is hij leeg? Dan kan de adviseur controleren of de spouw aan de overige 3 voorwaarden voldoet.

  Zit er wel isolatiemateriaal in? Dan controleert hij of het materiaal nog goed is (niet ingezakt) en of het dik genoeg is (als er dunne platen zijn gebruikt). Op basis daarvan kun je besluiten om het isolatiemateriaal bij te vullen of schoon te maken en opnieuw te vullen.

 • Is de spouw schoon (zonder puin of uitpuilend cement)?

  De spouwmuur moet schoon zijn: zonder puin of cementresten (‘speciebaarden’). Op plekken met puin of cement kan geen - of te weinig - isolatiemateriaal gaan zitten. Als je de muur dan toch vult met isolatiemateriaal kan er via het puin of de cementresten vocht naar binnen doorslaan. Het vocht kan dan niet snel genoeg weg, waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan. Bij een lege spouw of een schone spouw die helemaal gevuld is met isolatiemateriaal, kan het vocht wel makkelijk weg.

  Bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur goed schoongemaakt worden. Puin en cementresten worden dan weggehaald uit de spouw. Veel gecertificeerde na-isolatiebedrijven kunnen de spouw schoonmaken of je doorverwijzen naar een ander bedrijf dat dit kan uitvoeren. Kan de spouw niet schoongemaakt worden? Dan kan je beter voor andere gevelisolatie kiezen.

  Kijk voor meer informatie op: Gevelisolatie binnenkant of Gevelisolatie buitenkant.

 • Zijn stenen, verf, voegwerk, kozijnen, dak en goten in orde?

  Om te voorkomen dat er regenwater in de spouw komt, moeten het voegwerk, de waterkering rond de kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Want regenwater in de spouw kan niet weg en zorgt voor problemen, zoals vochtoverlast in huis.

  Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn en moet waterdamp uit de spouwmuur goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Dat kan niet altijd als er dampremmende stenen, dampremmende verf of glazuur op de buitenmuur zit. Dit kan zelfs een reden zijn om niet je spouwmuur te isoleren. Vraag het inspectiebedrijf om advies, want dit is erg afhankelijk van jouw situatie.

 • Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte?

  In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie kan dat niet meer. In dat geval moet het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte.

  De kruipruimte moet altijd kunnen ventileren. Anders kunnen er veel schadelijke stoffen in blijven hangen (bijvoorbeeld vocht en radongas). En die kunnen vervolgens naar je woonkamer lekken.

Sylvia: Met een camera keek het isolatiebedrijf in de spouw. Zo konden ze snel zien of er geen puin in zat en welk isolatiemateriaal het beste past.

Gaten boren, spouw vullen en weer dichtmaken

Een spouwmuur is een gevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur met een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm daartussen. Bij spouwmuurisolatie vult een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf de spouw met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.

Gevel-na-isolatie.gif

Vakmensen van het isolatiebedrijf boren gaten in de voegen aan de buitenkant van de gevel. Die gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds op een plek waar een liggende en een staande voeg elkaar kruisen. Via die gaten blazen zij het isolatiemateriaal de spouw in. Daarna stoppen ze de gaten weer netjes dicht met specie van dezelfde kleur. Daar zie je achteraf niks meer van en onderhoud is niet nodig.

Aan de slag? Zoek een spouwmuurisolatiebedrijf 

Er moet toch lucht in de spouw zitten?

Sommige mensen denken dat er lucht in de spouw moet zitten zodat er geen vocht door kan slaan naar binnen, en om vocht in de spouw af te voeren door ventilatie. Dat klopt niet. Als de spouwmuurisolatie goed wordt uitgevoerd, komt er geen vocht van buiten door de volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw. Ventilatie van de spouw is ook niet nodig: het helpt bijna niet mee aan het drogen van het metselwerk. Dat geldt alleen als het metselwerk in goede staat is en niet vorstgevoelig.

Houtskeletbouw vaak al geïsoleerd

Bij huizen met houtskeletbouw werkt het net iets anders dan bij huizen met stenen muren. Deze huizen hebben een houten raamwerk (‘skelet’) dat al sinds tientallen jaren wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Tegen de buitenwand zit nog wel een dunne luchtspouw van ongeveer 2 centimeter, maar die hoef je niet te laten vullen (het is vaak zelfs beter om dat niet te doen).

Oudere houtskeletwoningen (van voor 1970) hebben bij de bouw nog geen isolatie meegekregen. Je kan ze na-isoleren, maar dat moet je heel zorgvuldig doen. Het kan op 2 manieren:

 • Haal de binnenwanden weg en vul de ruimte in het skelet op met isolatiemateriaal. Dit werk je aan de binnenkant (de warme zijde) af met dampremmende folie en platen (bijvoorbeeld osb-platen of gipsplaat).
 • Of laat de binnenwanden gewoon staan en zet daar een voorzetwand met isolatiemateriaal tegenaan. Dat kost je wel wat ruimte (ruim 10 cm).

Tips spouwmuur isoleren

 • 1

  Spouwmuurisolatie kun je niet zelf aanbrengen. Je moet het altijd laten doen door een gespecialiseerd spouwmuurisolatiebedrijf.

 • 2

  Je hebt geen omgevingsvergunning nodig voor spouwmuurisolatie, omdat je huis aan de buitenkant niet verandert.

 • 3

  Maak je ook naden en kieren in huis dicht? Zorg dan dat er nog steeds genoeg verse lucht het huis binnenkomt. Op Woning ventileren lees je waarom verse lucht belangrijk is voor je gezondheid. Op Slim en energiezuinig ventileren lees je hoe je ventilatie op een slimme manier kunt regelen.

 • 4

  Woon je in een monument met houtskeletbouw? Vraag dan advies aan de afdeling monumenten van de gemeente of de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

Gaten boren en vullen maar

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-6.jpg
carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-1.jpg

Gaten boren in de voegen

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-2.jpg

Gaten vullen met isolatiemateriaal

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-7.jpg

Vulmateriaal gaat door lange slangen naar de muur 

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-5.jpg

Een vlokje isolatiemateriaal puilt nog uit de muur

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-3.jpg

Gaten opvullen met cement

carrousel-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-4.jpg

En de afwerking

carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-6.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-1.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-2.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-7.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-5.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-3.jpg
carrousel-thumb-zo-werkt-spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-4.jpg

Spouw bijvullen: kan dat?

Het na-isoleren van spouwmuren is begonnen in de jaren 70 en 80. De technieken waren toen nog niet optimaal. Isolatiemateriaal dat in die periode is aangebracht kan in de loop der jaren naar beneden zakken, waardoor de spouw niet meer goed isoleert. Je kunt dit zien op een warmtefoto van je huis. Soms is het mogelijk om je spouwmuur met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal bij te vullen, soms is het beter om de spouw eerst te laten schoonmaken. Laat je hierover adviseren door een vakkundig na-isolatiebedrijf. Niet alle bedrijven willen de spouwmuur bijvullen of schoonmaken, dus het is de moeite waard om te zoeken naar een bedrijf dat dit wel kan.

Het kan ook zijn dat er bij de bouw dunne isolatieplaten in de spouw zijn aangebracht, waarbij er nog een luchtspouw zit tussen de isolatieplaat en de buitenste muur. Dit gebeurde vooral in de jaren 70 en 80. Als de luchtspouw breed genoeg is (minstens 4 cm bij EPS-platen, minstens 5 cm bij glas-of steenwol), kan er extra isolatiemateriaal in de muur geblazen worden. Ook hierover kan een vakkundig na-isolatiebedrijf advies geven.

Aan de slag? Zoek een vakkundig na-isolatiebedrijf 

Of kijk eerst op Advies op maat: spouwmuurisolatie en ontdek de meest geschikte isolatie voor jouw gevel, kosten en besparingen én hoe het werkt.

Van glaswol tot EPS-parels, welk isolatiemateriaal kies je?

Je kunt de spouw laten vullen met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer even goed. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels.

In sommige situaties (bijvoorbeeld bij een smalle spouw) zijn niet alle materialen geschikt. Vraag in dat geval welk materiaal wel geschikt is. Als het isolatiebedrijf niet met dat materiaal werkt, dan kun je beter voor een ander bedrijf kiezen.

Meer weten over de verschillende materialen? Check: Isolatiematerialen vergeleken

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De stenen plus het isolatiemateriaal geven samen de isolatiewaarde (de Rc-waarde) van de gevel aan. Ná de isolatie van een spouw van 6 centimeter breed, is de Rc-waarde 1,7. Dat is veel beter dan de gemiddelde isolatiewaarde van een ongeïsoleerde spouwmuur, vaak met Rc-waarde 0,4.

Nog beter isoleren?

Waar of niet waar: een geïsoleerde spouwmuur kun je niet verder isoleren. Absoluut niet waar! Spouwmuurisolatie kun je combineren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Als je je huis energieneutraal wilt maken, dan is het zelfs nodig: daarvoor heb je een Rc-waarde nodig van minimaal 4,5 en dat haal je niet met alleen spouwmuurisolatie.

Snel naar een goed spouwmuurisolatiebedrijf

Een man en een vrouw in gesprek met een adviseur. Je kunt je spouwmuur het beste laten isoleren door een vakkundig bedrijf.

Je spouwmuur kun je het beste laten isoleren door een vakkundig bedrijf. Maar hoe vind je snel en makkelijk een goed bedrijf dat gespecialiseerd is in spouwmuurisolatie?

 • Op Wij-isoleren.nl vul je je postcode in en dan krijg je twee overzichten: één van alle gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en één van heel Nederland. Dat zijn alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er op dit moment is. De website is een initiatief van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Elke gemeente heeft een energieloket. Via dit loket kom je in contact met gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en krijg je hulp bij vragen over offertes. Kijk op Verbeterjehuis.nl, selecteer op jouw woonplaats en bekijk het overzicht.

Hulp nodig bij de offerte? 3 tips

 • 1

  Nodig minimaal 2 bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis, inclusief onderzoek van je gevel. Kies het liefst bedrijven met SKG-IKOB of Insula certificering.

 • 2

  Bereid jezelf goed voor op het gesprek met behulp van deze handige checklist. Zo weet je zeker dat je de juiste vragen stelt.  

 • 3

  Heb je vochtplekken in huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat weten aan het isolatiebedrijf, voordat ze onderzoek gaan doen.

Vleermuizen? De planning verschuift…

In de spouwmuren van jouw huis kunnen vleermuizen wonen of slapen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Je mag een spouw met vleermuizen daarom niet zomaar vullen. In de Wet natuurbescherming staat dat je een ontheffing nodig hebt. Die kan je aanvragen bij de provincie.

Voor je de ontheffing aanvraagt, moet je onderzoek laten doen door een deskundige. Die kijkt welke vleermuizen er in de spouw zitten en in welke tijd van het jaar. Ruim voordat je de spouwmuren laat vullen, moet je maatregelen nemen om de vleermuizen een andere woon- of slaapplaats te geven (je kunt bijvoorbeeld vleermuiskasten ophangen). En voordat de spouwmuur gevuld wordt, moet je ervoor zorgen dat de vleermuizen de spouw nog wel uit kunnen, maar niet meer er in. Het onderzoek en de gewenningsperiode kunnen veel tijd in beslag nemen – houd hier rekening mee in je planning!

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.

Mis je informatie?

Helaas, er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.

Hartelijk dank! Je ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie. Let op, soms belandt het bericht tussen de ongewenste post van je inbox.

Met vriendelijke groet,
Milieu Centraal