Praktisch over duurzaam

Grip op je energierekening

Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je gebruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Zo'n 88 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Als je daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

gas-elektr-meter-euro-282x212.jpg

In 2019 is de gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden 2.100 euro. Zo'n 56 procent gaat op aan gas en 32 procent aan stroom. Ongeveer 12 procent van je jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten voor de netbeheerder en het energiebedrijf. Lees hoe jouw energierekening in elkaar zit.

De 88 procent voor gas en stroom kun jij zelf omlaag brengen, bijvoorbeeld door je huis zuinig te verwarmen en slim met apparaten om te gaan

Tips voor inzicht in jouw energieverbruik

 • 1

  Hoe scoor jij in vergelijking met anderen? Ben je een zuinige gebruiker of juist niet? Check het op Vergelijk mijn energieverbruik.

 • 2

  Een beertender of elektrische kachel: sommige apparaten gebruiken heel veel energie. Welke energieslurpers heb jij in huis?

 • 3

  Met een energieverbruiksmanager zie je op welke momenten je veel energie gebruikt. Dat maakt het een handige hulp bij besparen. Ontdek welke bij jou past op Energieverbruiksmanagers.

 • 4

  Koppel je energieverbruiksmanager aan een slimme meter en je krijgt nog beter inzicht.

 • 5

  Waar betaal je eigenlijk voor? Op Energieprijzen lees je wat gas en elektriciteit kost en welke vaste kosten er zijn.

 • 6

  Er zijn 101 mogelijkheden om energie te besparen. Kijk voor inspiratie op Energie besparen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.