Praktisch over duurzaam

Grip op je energierekening

Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je gebruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Meer dan 90 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Als je daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

gas-elektr-meter-euro-282x212.jpg

De gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden is ruim 1.750 euro per jaar (prijspeil 2018). Zo'n 55 procent gaat op aan gasverbruik, bijna 40 procent aan stroom. Slechts 7 procent van je jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten, waar je geen invloed op hebt.

De ruim 90 procent voor gebruik kun jij zelf omlaag brengen, bijvoorbeeld door zuinig te stoken en slim met apparaten om te gaan

Tips voor inzicht in jouw energieverbruik

 • 1

  Hoe scoor jij in vergelijking met anderen? Ben je een zuinige gebruiker of juist niet? Check het op Vergelijk mijn energieverbruik.

 • 2

  Een beertender of elektrische kachel: sommige apparaten gebruiken heel veel energie. Welke energieslurpers heb jij in huis?

 • 3

  Met een energieverbruiksmanager zie je op welke momenten je veel energie gebruikt. Dat maakt het een handige hulp bij besparen. Ontdek welke bij jou past op Energieverbruiksmanagers.

 • 4

  Koppel je energieverbruiksmanager aan een slimme meter en je krijgt nog beter inzicht.

 • 5

  Waar betaal je eigenlijk voor? Op Energieprijzen lees je wat gas en elektriciteit kost en welke vaste kosten er zijn.

 • 6

  Er zijn 101 mogelijkheden om energie te besparen. Kijk voor inspiratie op Energie besparen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.