Praktisch over duurzaam

Energieprijzen

De prijs van gas en stroom bestaat uit 3 delen: de prijs van het gas of de stroom zelf, de energiebelasting en btw. Verder betaal je een vast bedrag voor je meter en voor aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet (vastrecht en transportkosten).

gas-geld 282x212.jpg

Milieu Centraal rekent op verschillende webpagina's uit hoeveel geld je bespaart als je minder gas of stroom verbruikt. Daarbij gaat Milieu Centraal uit van de gemiddelde prijs van gas en elektriciteit. De huidige energieprijzen zijn 67 cent per kubieke meter (m3) gas en 21 cent per kilowattuur (kWh) elektriciteit (prijspeil 2018). 

De energieprijzen verschillen per woonplaats en energieleverancier. Daardoor kan je werkelijke kostenbesparing wat hoger of lager zijn.

Tips voor een lagere energierekening

 • 1

  Je kunt de energieprijzen vergelijken van verschillende leveranciers en kiezen voor een voordelige aanbieder. Is die aanbieder ook groen? Kijk op Groene stroom.

 • 2

  Isoleer je huis. In een slecht geïsoleerd oud huis stook je al gauw 1.000 euro meer dan in een huis met goede isolatie.

 • 3

  Korter douchen of de verwarming ’s nachts laag: ook met simpele (en meestal gratis!) maatregelen kun je je gasverbruik flink omlaag brengen. Kijk bij Bespaartips verwarming en Bespaartips warm water.

 • 4

  Met zuinige apparaten en led-verlichting bespaar je op je elektriciteitsverbruik. Wil je echt een klapper maken? Kijk op Halveer je stroomverbruik.

 • 5

  Wil je je energieverbruik in de gaten houden? Koop dan een energieverbruiksmanager: een handig apparaat waarmee je zelfs live kunt zien wat je verbruikt.

Prijs van elektriciteit

Er zijn 2 tarieven voor elektriciteit: je kunt kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Enkeltarief houdt in dat je een vaste prijs betaalt, ongeacht het moment waarop je de stroom gebruikt. Dubbeltarief betekent dat je ’s nachts en in het weekend minder betaalt. Je hebt daarvoor een dubbeltariefmeter nodig. De precieze tijden waarop dubbelstroom goedkoper is, verschillen per energieleverancier.

Een dubbeltariefmeter is alleen zinvol als je tijdens die goedkopere perioden (vaak 's nachts) meer stroom verbruikt dan overdag. Neem contact op met je energieleverancier om uit te vinden of dubbeltarief voor jou voordelig is. Verder is het handig te weten dat je aansluitkosten moet betalen voor een dubbeltariefmeter.

Je kunt het tarief voor een bepaalde periode vastzetten (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar), maar je kunt ook kiezen voor een variabel tarief.

Gemiddelde kosten per kWh

De prijs van enkeltarief grijze stroom is gemiddeld 21 cent per kWh (prijspeil 2018). 

Die 21 cent is een gemiddelde: het tarief dat jij betaalt is afhankelijk van het contract met je energieleverancier. Het is dus de moeite waard om verschillende leveranciers te vergelijken. Groene stroom is bij de meeste aanbieders niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom.

Vaste kosten en heffingskorting

Behalve de kosten per kWh stroom die je verbruikt, zijn er ook vaste kosten. Die betaal je voor de aansluiting op het elektriciteitsnet en de meterhuur. Het gaat om vastrecht voor de levering van stroom en de kosten voor het netbeheer. Het vastrecht verschilt per energieleverancier, de kosten voor netbeheer zijn voor iedereen in jouw regio gelijk. De vaste kosten zijn in 2018 gemiddeld zo'n 300 euro per jaar (inclusief btw). 

Daarnaast krijgt iedereen met een aansluiting op het elektriciteitsnet een bedrag terug van de Belastingdienst (in 2018 is dit ongeveer 370 euro). Deze heffingskorting (ook wel: vermindering energiebelasting) hangt niet af van je verbruik. Je krijgt het volledige bedrag dus ook als je zuinig stroom verbruikt en daardoor minder dan dit bedrag aan energiebelasting betaalt.

Gasprijs

De prijs van gas is gemiddeld 67 cent per m3 (prijspeil 2018). Die 67 cent is een gemiddelde: de prijs die jij betaalt is afhankelijk van het contract met je energieleverancier. Het is dus de moeite waard om verschillende leveranciers te vergelijken. Ook voor gas geldt: je kunt het tarief voor een bepaalde periode vastzetten (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar), maar je kunt ook kiezen voor een variabel tarief.

Ook vaste kosten

Behalve de kosten per m3 gas die je verbruikt, zijn er ook vaste kosten. Die betaal je voor de gasaansluiting en de huur van de gasmeter. Het gaat om vastrecht voor de levering van gas en de kosten voor het netbeheer. Het vastrecht verschilt per energieleverancier, de kosten voor netbeheer zijn voor iedereen in jouw regio gelijk. In 2018 zijn de vaste kosten ongeveer 240 euro per jaar (inclusief btw).

Stadswarmte

Heb je geen eigen ketel voor verwarming en warm water, dan gebruik je misschien stadswarmte. Een GJ mag maximaal 24,05 euro kosten (maximumtarief geldend voor 2018). Daarnaast betaal je vastrecht (maximaal € 310) en een meettarief (maximaal € 25). 

Blokverwarming of wijkverwarming

Behalve stadswarmte is er nog een vorm van collectieve energievoorziening: blok- of wijkverwarming. Informatie hierover heeft Milieu Centraal niet.

Energiebelasting

De overheid wil energiebesparing stimuleren. Daarom is de energiebelasting ingevoerd. Voor elke kubieke meter (m3) gas en voor elke kilowattuur (kWh) stroom brengt de energieleverancier (namens de overheid) belasting in rekening. De belasting zit in de prijs per m3 gas of kWh stroom en zie je dus niet apart op je energierekening staan.

Meer informatie

 • Heb je vragen over jouw energierekening, de energietarieven of energiebedrijven? Ga dan naar Consuwijzer.
 • Kijk op Rijksoverheid voor meer over de energiebelasting, of vraag ernaar bij je energieleverancier.
 • Wil je het vastrecht van verschillende leveranciers vergelijken? Zoek op internet naar 'vergelijken vastrecht energie'. 
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.