Praktisch over duurzaam

Afval scheiden: cijfers en kilo's

In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we ruim 70 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 60 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.

afvalscheiding-2012.png

Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Milieu Centraal heeft berekend dat we 80 procent van ons afval gescheiden in kunnen leveren. Dat is bijna 25 procent meer dan nu.

Tips om afval te scheiden

 • 1

  Gebruik je gft-bak! Bijna de helft van de schillen, stronken en voedselresten belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand. Zonde! Van gft dat je in de biobak gooit, wordt biogas en compost gemaakt.

 • 2

  Vul die PMD-zak! Plastic, blikjes en drinkpakken die je gescheiden inlevert, worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten.

 • 3

  Breng glazen potten en flessen naar de glasbak. Glas kan oneindig gerecycled worden, en recyclen bespaart grondstoffen en energie. De pot hoeft niet schoon te zijn en de deksel mag je erop laten.

 • 4

  Oude shirts en broeken, beddengoed, schoenen en riemen: ze mogen allemaal in de textielbak! Nu komt slechts 30% van het textiel dat we weggooien in de kledingcontainer terecht. Dat kan beter! Gescheiden ingeleverd textiel kan tweedehands verkocht worden, en van versleten textiel kan weer nieuwe stof of isolatiemateriaal worden gemaakt. Lees wat er allemaal in de kledingbak mag.

 • 5

  We scheiden al ruim 75 procent van het oud papier, maar ook dat kan nog beter. Enveloppen, dozen (kleingemaakt), kartonnen verpakkingen en wc-rolletjes mogen allemaal bij het oud papier.

Afvalscheidingswijzer

Waar laat je een lege chipszak, piepschuim of spuitbus?

Vind de juiste bak

Een paar cijfers over afval

Infographic percentages recycling. Blik en klein chemisch afval word het besten gescheiden.

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: meer dan de helft leveren we gescheiden in (56 procent). Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld. Bijna 180 kilo van het afval komt bij het restafval terecht, dus in de vuilnisbak of grijze container. Dat zijn bijna 50 vuilniszakken restafval per persoon per jaar. Terwijl we een groot deel daarvan nog prima kunnen scheiden.

Scheiding kan omhoog!

Nederland wil in 2020 in totaal 75 procent van het huishoudelijk afval scheiden. Volgens Milieu Centraal is dat goed haalbaar: 80 procent van het huishoudelijk afval kan gescheiden worden. Nu scheiden we zo’n 273 kilo per persoon per jaar, dat kan omhoog naar bijna 390 kilo. De meeste winst is te halen met het nog beter scheiden van gft-afval, gevolgd door papier.

Gescheiden ingeleverd: per persoon per jaar (2017)

beweeg de tabel van links naar rechts

Soort afval Totaal gewicht afval Waarvan gescheiden ingeleverd (percentage)
Gft 144 kilo 86 kilo (60%)
Papier en karton 66 kilo 52 kilo (78%)
Drinkpakken 3,6 kilo 1,8 kilo (50%)
Glas: flessen en potten 28 kilo 20 kilo (73%)
Plastic verpakkingen * 25 kilo 14 kilo (59%)
Metalen verpakkingen (blik)** 7,1 6,7 kilo (95%)
Elektrische apparaten, spaarlampen en ledlampen 18 kilo 9 kilo (49%)
Textiel 15 kilo 4,7 kilo (31%)
Klein chemisch afval 1,4 kilo 1,2 kilo (86%)

* Nederlanders zamelen hun plastic verpakkingen al veel apart in. Helaas is het nog niet mogelijk om alle plastic verpakkingen te recyclen. Lees wat er gebeurt met het ingezamelde plastic.

** Van de metalen verpakkingen wordt ruim 80 procent met magneten uit het restafval gehaald en gerecycled. Het recycle-percentage is dat van de totale hoeveelheid metalen verpakkingen, dus ook van bedrijfsafval. Voor huishoudelijke verpakkingen alleen is het percentage niet bekend. 

Waarom afval scheiden?

Gescheiden afval kan gerecycled worden en vormt zo weer grondstof voor nieuwe spullen. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen (zoals aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen) nodig. Voor het recyclen (bijvoorbeeld omsmelten van metaal of glas) is meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen. Ingeleverd restafval gaat naar afvalenergiecentrales en wordt daar verbrand. 

Lees meer over Afval scheiden: nut en fabels.

Wat wordt er van gemaakt?

Van plastic kunnen bijvoorbeeld weer nieuwe verpakkingen, emmers, kratten of bermpaaltjes worden gemaakt. Je te krappe spijkerbroek vindt een nieuwe eigenaar en je versleten hoeslaken wordt omgetoverd tot vulling voor autostoelen. Gft levert biogas en compost op. Aluminium en ander metaal wordt omgesmolten voor nieuwe blikken en apparaten, zeldzame metalen uit je telefoon worden hergebruikt. Klein chemisch afval kan op de juiste manier worden verwerkt.

Meer weten over wat er van het afval wordt gemaakt? Kijk bij Welk afval waar.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.