Afval scheiden: cijfers en kilo's

Man en vrouw met een kist en grote tas met papier, glas en ander afval. Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden en neem de tijd om het weg te brengen.
Afvalscheidingswijzer Wat moet in welke afvalbak? Waar laat je een lege chipszak, piepschuim of spuitbus? De Afvalscheidingswijzer weet het.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Bijna 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we zo'n 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt ruim 60 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.

Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Milieu Centraal heeft berekend dat we 80 procent van ons afval gescheiden in kunnen leveren. Dat is bijna 25 procent meer dan nu.

Tips om afval te scheiden

01

Gebruik je gft-bak! Bijna de helft van de schillen, stronken en voedselresten belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand. Zonde! Van gft dat je in de biobak gooit, wordt biogas en compost gemaakt.

02

Vul die PMD-zak! Plastic, blikjes en drinkpakken die je gescheiden inlevert, worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten.

03

Breng glazen potten en flessen naar de glasbak. Glas kan oneindig gerecycled worden, en recyclen bespaart grondstoffen en energie. De pot moet wel leeg zijn, maar hoeft niet helemaal schoon te zijn, en de deksel mag je erop laten.

04

Oude shirts en broeken, beddengoed, schoenen en riemen: ze mogen allemaal in de textielbak! Nu komt slechts 44% van het textiel dat we weggooien in de kledingcontainer terecht. Dat kan beter! Gescheiden ingeleverd textiel kan tweedehands verkocht worden, en van versleten textiel kan weer nieuwe stof of isolatiemateriaal worden gemaakt. Lees wat er allemaal in de kledingbak mag.

05

We scheiden al ruim 75 procent van het oud papier, maar ook dat kan nog beter. Enveloppen, dozen (kleingemaakt), kartonnen verpakkingen en wc-rolletjes mogen allemaal bij het oud papier.

Een paar cijfers over afval

Een infographic over hoeveel welk afval gescheiden wordt. In totaal wordt ongeveer de helft van het afval in Nederland gescheiden. Vergroot afbeelding

Een paar cijfers

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 58 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld. Ruim 170 kilo van het afval komt bij het restafval terecht, dus in de vuilnisbak of grijze container. Dat zijn ruim 40 vuilniszakken restafval per persoon per jaar. Terwijl we een groot deel daarvan nog prima kunnen scheiden.

Scheiding kan omhoog!

Nederland wil in 2020 in totaal 75 procent van het huishoudelijk afval scheiden. Volgens Milieu Centraal is dat goed haalbaar: 80 procent van het huishoudelijk afval kan gescheiden worden. Nu scheiden we zo’n 279 kilo per persoon per jaar, dat kan omhoog naar bijna 390 kilo. De meeste winst is te halen met het nog beter scheiden van gft-afval, gevolgd door papier.

Gescheiden ingeleverd: per persoon per jaar (2018)

Soort afval Totaal gewicht Waarvan gescheiden ingeleverd (percentage)
Gft 140 kilo 87 kilo (62%)
Papier en karton 63 kilo 49 kilo (77%)
Drinkpakken 3 kilo 1,6 kilo (52%)
Glas: flessen en potten 27 kilo 20 kilo (74%)
Plastic Verpakkingen 24 kilo 16 kilo (65%)
Metalen verpakkingen (blik) 7,3 kilo 6,9 kilo (95%)
Elektrische apparaten, spaarlampen en ledlampen 19 kilo 9,6 kilo (50%)
Textiel 18 kilo 8 kilo (44%)
Klein chemisch afval 1,5 kilo 1,3 kilo (85%)

Nederlanders zamelen hun plastic verpakkingen al veel apart in. Helaas is het nog niet mogelijk om alle plastic verpakkingen te recyclen. Lees wat er gebeurt met het ingezamelde plastic.

Van de metalen verpakkingen wordt bijna driekwart met magneten uit het restafval gehaald en gerecycled. Het recycle-percentage is dat van de totale hoeveelheid metalen verpakkingen, dus ook van bedrijfsafval. Voor huishoudelijke verpakkingen alleen is het percentage niet bekend.

Waarom afval scheiden?

Gescheiden afval kan gerecycled worden en vormt zo weer grondstof voor nieuwe spullen. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen (zoals aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen) nodig. Voor het recyclen (bijvoorbeeld omsmelten van metaal of glas) is meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen. Ingeleverd restafval gaat naar afvalenergiecentrales en wordt daar verbrand.

Lees meer over Afval scheiden: nut en fabels.

Wat wordt er van gemaakt?

Van plastic kunnen bijvoorbeeld weer nieuwe verpakkingen, emmers, kratten of bermpaaltjes worden gemaakt. Je te krappe spijkerbroek vindt een nieuwe eigenaar en je versleten hoeslaken wordt omgetoverd tot vulling voor autostoelen. Gft levert biogas en compost op. Aluminium en ander metaal wordt omgesmolten voor nieuwe blikken en apparaten, zeldzame metalen uit je telefoon worden hergebruikt. Klein chemisch afval kan op de juiste manier worden verwerkt.

Meer weten over wat er van het afval wordt gemaakt? Kijk bij Welk afval waar.