Afval scheiden: cijfers en kilo's

Man en vrouw met een kist en grote tas met papier, glas en ander afval. Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden en neem de tijd om het weg te brengen.

Wat moet in welke afvalbak?

Afvalscheidingswijzer Waar laat je een lege chipszak, piepschuim of spuitbus? De Afvalscheidingswijzer weet het.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.

Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit. Zo vinden afvalverwerkers vooral bij textiel, gft en PMD veel afval dat daar niet in hoort. Te veel vervuiling van gescheiden afval leidt ertoe dat het alsnog verbrand moet worden en niet als waardevolle stroom gerecycled kan worden.

Tips om afval te scheiden

 1. 01

  Gebruik je gft-bak! 35 procent van de schillen, stronken en voedselresten belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand. Zonde! Van gft dat je in de biobak gooit, wordt biogas en compost gemaakt.

 2. 02

  Vul die PMD-zak! Plastic, blikjes en drinkpakken die je gescheiden inlevert, worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten. Let op: op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit statiegeld. Gooi ze niet weg, maar lever ze in

 3. 03

  Breng glazen potten en flessen naar de glasbak. Glas kan oneindig gerecycled worden, en recyclen bespaart grondstoffen en energie. De pot moet wel leeg zijn, maar hoeft niet helemaal schoon te zijn, en de deksel mag je erop laten.

 4. 04

  Oude shirts en broeken, beddengoed, schoenen en riemen: ze mogen allemaal in de textielbak! Minder dan de helft van het weggegooide textiel eindigt in de daarvoor bedoelde kledingcontainers. Zonde, want gescheiden ingeleverd textiel kan tweedehands verkocht worden, en van versleten textiel kan weer nieuwe stof of isolatiemateriaal worden gemaakt. Lees wat er allemaal in de kledingbak mag.

 5. 05

  We scheiden al bijna 80 procent van het papier en karton. Ook enveloppen, dozen (kleingemaakt), kartonnen verpakkingen en wc-rolletjes mogen allemaal bij het oudpapier. Check de papierscheidingswijzer.

Een paar cijfers over afval

Een infographic over welk afval het beste wordt gescheiden. Rond de 60% van het afval in Nederland wordt gescheiden.
Vergroot afbeelding
Deze infographic laat zien welk afval het beste wordt gescheiden

Een paar cijfers

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko: 59 procent leveren we gescheiden in. Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld. Bijna 170 kilo van het afval komt bij het restafval terecht, dus in de vuilnisbak of grijze container. Dat zijn ongeveer 35 vuilniszakken restafval per persoon per jaar. Via nascheiding wordt nog PMD uit het restafval gehaald, maar een groot deel zouden we nog beter kunnen scheiden.

Scheiding kan omhoog!

De Nederlandse overheid wil in 2025 naar maximaal 30 kilogram restafval per persoon per jaar. De hoeveelheid afval moet dus nog omlaag. Dat kan door te zorgen voor minder afval en door afval beter te scheiden.

Gescheiden ingeleverd: per persoon per jaar (2019*)

Soort afval Totaal gewicht Waarvan gescheiden ingeleverd (percentage)
Gft 140 kilo 90 kilo (64%)
Papier en karton 59 kilo 46 kilo (79%)
Drinkpakken 4,6 kilo 2,5 kilo (54%)
Glas: flessen en potten 27 kilo 21 kilo (76%)
Plastic Verpakkingen 24 kilo 18 kilo (75%)
Metalen verpakkingen (blik) 6,9 kilo 6,6 kilo (95%)
Elektrische apparaten, spaarlampen en ledlampen 11 kilo 9,3 kilo (81%)
Textiel 18 kilo 8 kilo (48%)
Klein chemisch afval 1,6 kilo 1,3 kilo (81%)

* De cijfers van 2020 en 2021 wijken af door coronamaatregelen. Daarom geeft 2019 waarschijnlijk een beter beeld van het huidige gemiddelde. 

Bij elektrische apparaten is het officiële inzamelpercentage bepaald voor consumenten en bedrijfsleven samen. In bovenstaand cijfer wordt alleen naar consumenten gekeken. Verder wordt bij het officiële inzamelpercentage de gescheiden hoeveelheid ten opzichte van het gemiddelde van de apparaten die in de drie jaren ervoor op de markt zijn gezet bepaald. Niet ten opzichte van de hoeveelheid die de consument in totaal heeft weggegooid in 2019, zoals Milieu Centraal doet. Aangezien er steeds meer apparaten worden verkocht, is dat officiële inzamelpercentage lager.

Nederlanders zamelen hun plastic verpakkingen al veel apart in. Helaas is het nog niet mogelijk om alle plastic verpakkingen te recyclen. Lees wat er gebeurt met het ingezamelde plastic.

Waarom afval scheiden?

Gescheiden afval kan gerecycled worden en vormt zo weer grondstof voor nieuwe spullen. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen (zoals aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen) nodig. Voor het recyclen (bijvoorbeeld omsmelten van metaal of glas) is meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen. Ingeleverd restafval gaat naar afvalenergiecentrales en wordt daar verbrand.

Lees meer over Afval scheiden: nut en fabels.

Wat wordt er van gemaakt?

Van plastic kunnen bijvoorbeeld weer nieuwe verpakkingen, emmers, kratten of bermpaaltjes worden gemaakt. Je te krappe spijkerbroek vindt een nieuwe eigenaar en je versleten hoeslaken wordt omgetoverd tot vulling voor autostoelen. Gft levert biogas en compost op. Aluminium en ander metaal wordt omgesmolten voor nieuwe blikken en apparaten, zeldzame metalen uit je telefoon worden hergebruikt. Klein chemisch afval kan op de juiste manier worden verwerkt.

Meer weten over wat er van het afval wordt gemaakt? Kijk bij Welk afval waar.