7 tips voor een slimme Sinterklaas

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders tijdens de feestdagen weleens een cadeau ontvangt dat minder in de smaak valt? Ruim 17% van deze cadeaus belandt ongebruikt in de kast. 7 op de 10 kinderen gebruiken sommige cadeaus niet: ze hadden het al, vinden het niet leuk of hebben simpelweg te veel gekregen. Wil jij dit seizoen alleen maar cadeaus geven die echt in de smaak vallen? Bekijk deze 7 tips om ongewenste cadeaus te voorkomen. Dat scheelt grondstoffen, energie én is goed voor je portemonnee.

7 tips voor een slimme Sint

 1. 01

  Vraag een verlanglijstje, zo weet je zeker dat de ontvanger blij is met het cadeau.

 2. 02

  Wist je dat de Goedheiligman ook tweedehands speelgoed aflevert? Kies je tweedehands, dan bespaar je grondstoffen en in je eigen portemonnee. Dat komt goed uit in de dure decembermaand!

 3. 03

  Kies degelijk speelgoed dat lang(er) meegaat.

 4. 04

  Ook is het beter speelgoed zónder batterijen te kopen, deze bevatten schadelijke stoffen voor het milieu. Heb je toch batterijen nodig? Kies dan voor oplaadbare exemplaren.

 5. 05

  Valt een cadeau onverhoopt niet in de smaak of zijn jouw kinderen ermee uitgespeeld? Geef het dan door of verkoop het.

 6. 06

  Maak je surprises of ga je dobbelen? Challenge je vrienden en familie en spreek af dat je gaat schatzoeken in kringloopwinkels. Vintage is helemaal hip! Of spreek met dobbelen af dat er minimaal één doorgeefcadeau bij moet zitten. Iets wat ongebruikt in je huis ligt.

 7. 07

  Je kunt ook een belevenis cadeau geven, zoals een bon voor een massage, cursus, filmavond, theaterbezoek of ander uitje.

Meer tips? Je vindt ze in de Groene Cadeauwijzer!

Swap je speelgoed

Nog een tip: SwapSint is een initiatief dat zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven wil geven op lokale speelgoedruilmarkten en via de Swip Swap-app. In jouw directe omgeving kun je speelgoed vinden, ruilen en zo direct op zoek gaan naar het speelgoed dat op het verlanglijstje staat. Naast ruilspots door heel het land, heeft SwapSint dit jaar ook een pop-up store in Amsterdam!