Keurmerkensafari in de supermarkt

Wil jij duurzaam je boodschappen doen? Ga dan op keurmerkensafari in de supermarkt en kies de Big Ten van topkeurmerken. Deze tien topkeurmerken voor duurzame voeding maken het je makkelijk om in de supermarkt een bewuste keuzes te maken. Waar de tien topkeurmerken voor staan, kun je zien in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal staan maar liefst 140 beeldmerken met duurzaamheidsclaims voor voeding uitgelegd. Tien daarvan onderscheiden zich als koplopers in ambitie en strenge controle. Milieu Centraal noemt dit de topkeurmerken. De tien topkeurmerken voor voeding zijn: ASC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Demeter, EKO, EU-biologisch keurmerk, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ.

Keurmerkensafari in de supermarkt

Milieu Centraal neemt je in vier filmpjes mee op keurmerkensafari in de supermarkt. Zo kun je zien hoe je duurzaam boodschappen kunt doen door de Big Ten van topkeurmerken te spotten voor de productcategorieën koffie, thee en cacao; zuivel en eieren; groente en fruit; vlees en vis. En omdat je maar tien keurmerken hoeft te onthouden, heb je minder keuzestress bij het duurzamer boodschappen doen!

Video: Kies groente en fruit met een topkeurmerk

Win een kilo duurzame chocolade

Voor deze safari hoef je niet op reis; een blik in de keukenkast of boodschappenkar is voldoende. En spot jij een van de tien topkeurmerken? Dan maak je kans op één kilo duurzame chocolade. Doe mee aan de winactie op facebook en deel een foto van een product met topkeurmerk in de reacties. Zo krijg je vast de smaak te pakken om vaker producten met keurmerken te kopen. De actie loopt tot 11 december.

Deelname aan de wedstrijd ‘Ga op keurmerkensafari en win een kilo chocolade’ kent een aantal spelvoorwaarden. Lees hieronder de voorwaarden.

Milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel

Waar staan keurmerken voor en hoe betrouwbaar zijn ze? De Keurmerkenwijzer zet keurmerken op een rij die iets zeggen over milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Ook wordt bekeken hoe de controle is geregeld, dus hoe betrouwbaar een beeldmerk is. Met de app op je telefoon heb je ‘ m in de winkel altijd bij de hand. Zo weet je altijd waar een plaatje voor staat.

Video: Duurzame vis of diervriendelijk vlees? Check het topkeurmerk