Mot met de buxusmot

De buxusmot komt van oorsprong niet in Nederland voor, maar is een exoot uit Azië. De rups die uitgroeit tot een buxusmot heeft hier weinig natuurlijke vijanden zoals sluipwespen. Steeds meer buxusstruiken en –hagen in Nederlandse tuinen vallen daardoor ten prooi aan de rups. In bestrijdingsmiddelen tegen buxusmotten zit vaak gevaarlijk gif voor bijen zoals pyrethrinen.
Nog geen rupsen in je buxus?
Als je nog geen rupsen ziet wees dan alert op de eerste signalen en zorg dat je de rups op tijd herkent. Pols bij buren met een buxus of zij al problemen hebben. Kijk regelmatig diep in de plant bij de onderste stammen of je spinsels, uitwerpselen of rupsen ziet. Vraatsporen van de jonge vaalgele rupsjes zie je aan de onderkant van het jonge blad van je buxus. Het ziet eruit alsof er bladhuid is weggeschrapt. Zie je de eerste signalen en is de buxus nog te redden? Verwijder takjes met de kleine rupsjes of poppen direct met de hand. Ook kun je milieuvriendelijke middelen proberen zoals een feromonenval en aaltjes.
Te laat? kaalsnoeien of opgeven
Zie je dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel dan ben je helaas al te laat. Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels eruit. Knip een zwaar aangetaste struik zo laag mogelijk af of verwijder de buxus helemaal. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna in een afgesloten zak of container af. Gooi de aangetaste buxus niet bij het gft. De rups kan dan namelijk weer ontsnappen, en voor je het weet verspreidt hij zich tijdens transport naar andere plaatsen.
Gif gevaarlijk voor bijen en hommels
Om de buxus te redden van de mot grijpen veel mensen al snel naar een middel op basis van pyrethrine. Hoewel pyrethrinen op basis is van natuurlijke stoffen is het giftig voor bijen en hommels. Ook kan veelvuldig gebruik van dit middel zorgen dat plaagdieren resistent worden. Let bij bestrijdingsmiddelen altijd goed op de risico’s en probeer eerst een milieuvriendelijker alternatief zoals aaltjes of feromonen. Werkt dit niet? Verwijder de buxus en zoek een alternatief.
Alternatief voor de buxus
Teistert de buxusmot jouw tuin zo erg dat bestrijden geen zin meer heeft? Vervang je buxus bijvoorbeeld voor Japanse hulst (Ilex cranata) of liguster. Deze planten lust de buxusmot niet. Vind meer tips op de site van de Vlinderstichting.
Lees meer
Buxusmot
De rupsen van de buxusmot kunnen razendsnel je buxussen kaalvreten. Als de rupsen ongestoord te werk gaan, blijft er een bruine, kaalgevreten plant over....
Vraatinsecten in de tuin
Verschillende insecten(larven) zien jouw tuinplanten als een lekker hapje. Je bestrijdt ze het makkelijkst door natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes,...
Voorkom plagen
Voorkomen is beter dan bestrijden. Ook als je al last hebt van een plaag is het goed om te weten hoe je nieuwe plagen voorkomt. Dan pak je namelijk de...