Energieprestatie garantie: opbrengst verzekerd

Rij huizen in een straat. Energieprestatie.
Als je flink investeert in het duurzamer maken van je woning, wil je misschien de zekerheid dat de maatregelen goed worden aangebracht en dat je de verwachte besparing behaalt. Daarvoor kan je een energieprestatie garantie afsluiten.

Op dit moment is Bouwgarant voor woningbezitters de enige aanbieder van zo'n verzekering: de ‘EnergiePrestatieGarantie’. Die garandeert in de eerste 10 jaar na afsluiten de opbrengst van de energiebesparing en -opwekking. Bovendien is de deugdelijkheid van isolatie voor 10 jaar verzekerd en die van zonnepanelen en warmtepompen voor 3 jaar. Je kunt de garantie afsluiten voor dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, isolerend glas, zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. De verzekering is vooral interessant als je grotere investeringen doet. Bijvoorbeeld als je je huis energieneutraal laat maken.

Tips over de prestatiegarantie

 1. 01

  De EnergiePrestatieGarantie kost 1,5 procent van de aanneemsom met een minimum van 350 euro.

 2. 02

  Let op: om de EnergiePrestatieGarantie af te kunnen sluiten moet je bij Bouwgarant verplicht ook een Verbouwgarantie (kosten: 0,25 procent van de aanneemsom; minimaal 150 euro) of Nieuwbouwgarantie (kosten 0,45 procent van de aanneemsom; minimaal 350 euro) afsluiten.

Dit heb je nodig voor de garantie

Om een EnergiePrestatieGarantie bij Bouwgarant af te sluiten moet je:

 • Een slimme meter hebben,
 • Twee jaar historie van je energieverbruiksgegevens kunnen laten zien,
 • Een energieverbruiksmanager in werking hebben om energieverbruik en – opwekking exact bij te kunnen houden.
 • Bouwgarant machtigen tot het uitlezen van jouw energiegegevens. (Als je dat niet doet, kun je pas een beroep doen op de garantie bij een afwijking van 20 procent in de energieprestatie.)

Recht op garantie

Je kunt een beroep doen op de garantie:

 • als de gebouwgebonden energiebesparing meer dan 10 procent afwijkt van de gegarandeerde besparing,
 • of als de energieopwekking meer dan 15 procent afwijkt van de gegarandeerde opwekking.

Zo werkt de prestatiegarantie

Als Bouwgarant heeft besloten dat jouw beroep op de prestatiegarantie terecht is heeft de ondernemer die de werkzaamheden heeft verricht twee mogelijkheden:

 • hij compenseert je voor de niet behaalde prestatie tot nu toe en verbetert de werkzaamheden zodat de prestatie voortaan wél wordt gerealiseerd.
 • of hij stelt je schadeloos voor de niet gerealiseerde prestatie tot nu toe en koopt de niet behaalde prestatie voor de toekomst af.

Meer informatie

Lees meer over de EnergiePrestatieGarantie van Bouwgarant.