Praktisch over duurzaam

Woning koel houden

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.

Parasol koelen 800x600.jpg

Behalve zonwering en slim luchten helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

Hoe hou je het huis koel in de zomer?

 • 1

  Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten.

 • 2

  Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen.

 • 3

  Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open.

 • 4

  Zorg voor goede isolatie zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++ glas of triple glas.

 • 5

  Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie.

 • 6

  Krijg je het niet koel zonder apparaten? Lees meer over ventilators en airconditioning.

Zonwering houdt de zon buiten

Markiezen aan de gevel van een huis. Goede zonwering houdt je huis energiezuinig koel.

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. In zuidelijke landen doen ze niet voor niets de luiken overdag dicht! Zonwering aan de buitenkant (zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, schaduwdoeken, zonnedoeken) werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Het is dus de moeite waard om te investeren in een schaduwdoek of zonnescherm om je huis koel te houden.

HR++ glas in combinatie met zonwering buiten houdt wel zo’n 80 procent van de warmte tegen. Combineer HR++ glas in een raam op het zuiden altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis (als de warmte eenmaal binnen is, blijft die met HR++ glas immers juist in huis).

Foto's van zonwering

Een man zit in de tuin onder een parasol. Een parasol voor de schuifpui helpt bij het energiezuinig koelen van je huis.
Een huis met bolle markiezen. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.
Een huis met zowel zonneschermen als markiezen. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.
Een huis met caravan op de oprit. Zonneschermen koelen het huis op energiezuinige wijze.
Zonneschermen bij een flatgebouw. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.
Een man zit in de tuin onder een parasol. Een parasol voor de schuifpui helpt bij het energiezuinig koelen van je huis.
Een huis met bolle markiezen. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.
Een huis met zowel zonneschermen als markiezen. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.
Een huis met caravan op de oprit. Zonneschermen koelen het huis op energiezuinige wijze.
Zonneschermen bij een flatgebouw. Met de juiste zonwering houdt je het huis energiezuinig koel.

Ramen open als het koel is

Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten. 

Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten. 

Goed isoleren helpt!

Zolder isoleren 800x500.jpg

Goed geïsoleerde muren en daken en ramen met HR++ glas of triple glas houden de warmte ’s zomers buiten, vooral als de zon erop staat. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer. Ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler.

Groen zorgt voor verkoeling

Groen dak koelen 800x600.jpg

Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling. Maak van een plat dak een groen dak: sedumplantjes of ander groen zorgt ’s zomers voor koelte. Dat kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op. 

Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen. Zonnepanelen kun je prima op een groen dak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.

Wit dak: ook goed

Je kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.

Bomen of planten tegen de muur

Groene muur koelen -03-800x500.jpg

Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd, blauwe regen) helpen om je huis koel te houden. Ook bomen rond je huis zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen.

Liever ventilator dan airco

Man voor ventilator.jpg

Als het echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig. Vind tips voor aankoop en gebruik van een airco of ventilator.

Ventilatiesysteem of warmtepomp slim gebruiken

Heeft jouw huis mechanische ventilatie of balansventilatie? Die kan je slim gebruiken om je huis koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kun je overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen en aan de koele schaduwkant juist open: zo haal je minder warme lucht in huis.

Balansventilatie met wtw heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen (bijvoorbeeld ’s nachts): de buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor hij naar binnen wordt geblazen. Schakel de bypass juist úít als het buiten warmer is dan binnen (overdag): via de wtw koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.

Bodemwarmtepomp gebruiken om te koelen

Heb je een warmtepomp met een bodembron? Gebruik die ook om te koelen. Hoe dat werkt, lees je op Volledige warmtepomp.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.