Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Subsidie warmtepompen

Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW, krijg je vanaf 1 juli 2017 € 1.500. Voor een zeer zuinig apparaat (A++ label) krijg je nog eens € 300 extra. Met deze subsidie wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker!

Een hybride warmtepomp op buitenlucht (5 kW) kost rond de € 4.000 (exclusief hr-ketel). Met de subsidie van € 1.500 tot 1.800 bespaar je dus zo’n 40% op de aanschafkosten.

Voor lucht-water warmtepompen begint het subsidiebedrag bij € 1.100 (voor een vermogen tot 1 kW) en komt er per 1kW extra vermogen 100 euro bij. Hoe groter het vermogen van je warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Het bedrag voor volledige warmtepompen kan daarmee oplopen tot enkele duizenden euro’s. De exacte bedragen per apparaat vind je op rvo.nl.

Let op: heb je voor 1 juli een warmtepomp op buitenlucht met een vermogen tussen de 3,5 en 10 kW laten installeren, maar moet je de subsidie nog aanvragen? Doe dit dan voor 30 juni 2017 (of toon bij je aanvraag na 1 juli aan dat je de verplichting vóór die datum bent aangegaan): je krijgt dan nog het oude subsidiebedrag van € 2.000 tot 2.300. De datum van aankoop telt.

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, grond of water en maken daar een bruikbare temperatuur van. Een hybride warmtepomp combineer je met een hr-ketel op gas, bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel meer nodig.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

 • 1

  Je warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie.

 • 2

  De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd en je hebt een betaalbewijs dat op jouw naam staat.

 • 3

  Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.

 • 4

  De warmtepomp staat in Nederland.

 • 5

  Je mag de warmtepomp niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing verwijderen.

Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl/isde. Die voorwaarden zijn geldig.

Aanvragen

Je kunt de subsidie aanvragen bij RVO.nl, een organisatie van de overheid. Je hebt een DigiD nodig.

Alles over warmtepompen

Milieu Centraal heeft alles over warmtepompen overzichtelijk op een rij gezet.

Terug naar boven