Praktisch over duurzaam

Ervaringen met zonneboilers

Hoe bevalt het om zonne-energie te gebruiken voor warm water in huis? Lees en bekijk ervaringen van mensen met een zonneboiler.

Familie Post vertelt over de zonneboiler

Tips van Willem en Saskia

  • 1

    Bekijk vooraf of je vaatwasser en wasmachine ook aangesloten kunnen worden op de zonneboiler.

  • 2

    Vraag naar referenties van de installatiebedrijven.

  • 3

    Durf te vragen wat het beste bij jouw huis past.

Rianne: “Een nieuwe CV-ketel gecombineerd met een zonneboiler. Een interessant project waarmee we erg tevreden zijn!”

Waarom heb je gekozen voor zonneboiler?

Het zat er natuurlijk al aan te komen. Maar 3 jaar geleden heeft onze oude CV-ketel het begeven. Veel tijd om ons te oriënteren op een nieuwe hadden wij niet. Het was hartje winter! Via een lokale energie ambassadeur kwamen we op het idee om samen met een nieuwe CV een zonneboiler te plaatsen. We willen graag gaan voor een duurzaam huis. We hebben al zonnepanelen op ons dak en de spouwmuur en vloer geïsoleerd. De zonneboiler was de volgende stap!

We hadden er veel vertrouwen in. Tot nu toe bracht elke energiebesparende maatregel ons huis meer comfort en een lagere energierekening. We hebben dus alleen maar goede ervaringen gehad. Uiteraard was de investering wel even pijnlijk in het begin. Maar je weet niet wat de toekomst je brengt.

Hoe is het gedaan?

De installateurs zijn in totaal 2 dagen bij ons thuis geweest om de CV-ketel en de zonneboiler op zolder te plaatsen. We hebben even kort moeten assisteren om twee slangen door het dak heen te krijgen. Met een montagelift zijn de installaties naar boven getild. Vooral de zonneboiler is best een groot apparaat, er gaat behoorlijk wat liter water in! De boiler is bij ons horizontaal gemonteerd, waardoor hij mooi is weggewerkt op zolder.

Helaas hebben we wel pech gehad in het begin. Er bleek namelijk een lek te zitten in het expansievat. Hier kwam de onderhoudsspecialist pas bij de tweede lekkage achter. We hebben dus meer dan eens de zolder moeten droogmaken. Gelukkig viel dit binnen de garantie en werden we goed geholpen. Inmiddels doet de zonneboiler het hartstikke goed.

Hoewel we nogal nieuwsgierig van aard zijn, hebben we na het plaatsen van de CV-ketel en de zonneboiler de meterstanden niet opgenomen. We weten dus niet precies wat het ons heeft opgeleverd. Maar we gaan er vanuit dat we de investering zeker terug gaan verdienen. Mijn man heeft een app waarmee hij het gasverbruik kan bijhouden. Hij ziet veel minder pieken als er gedoucht wordt of als onze kinderen in bad gaan.

We zijn dan ook wel erg gemotiveerd om het maximale uit onze zonneboiler te halen. Zo verdelen we goed wie er ’s ochtends en ’s avonds warm water gebruikt. Dat doen we ook op een zonnige dag wanneer de panelen veel opbrengen, ook dan draaien we sneller een keer een wasje.

Tips

Allereerst: vooral doen! Het is een interessant project, goed voor het milieu en het valt zeker terug te verdienen. Daarnaast hoef je er bijna niks voor te doen. Een paar jaar na de installatie is een onderhoudscontract wel belangrijk voor zowel de CV-ketel als de zonneboiler.

Bedenk goed wat de mogelijkheden zijn van de zonneboiler. Kan hij alleen het water verwarmen van de douche en het bad? Of is er ook een koppeling te maken met de wasmachine, de keuken of vloerverwarming?

Wees niet bang voor slecht weer. De CV-ketel neemt het verwarmen van het water gewoon over als de zon niet schijnt. Je hebt dus gewoon áltijd een warme douche. Uiteraard bespaar je wel meer gas als je je gebruik van warm water aanpast op wat de zonneboiler kan leveren.

 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.