Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Plagen in de tuin bestrijden

Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Maar hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een plaag? 

Je kunt de natuurlijke vijanden van plagen uitnodigen, de beestjes met huismiddeltjes op afstand houden of ze in de val lokken. Zorgen de plaagdieren toch voor overlast, dan zijn ze meestal goed te bestrijden met milieuvriendelijke middelen.

Tips

 • 1

  Maak je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van plagen, zoals egels en vogels. 

 • 2

  Als je sterke planten kiest die goed bij jouw tuin passen, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen. 

 • 3

  Molshopen kun je het beste zo snel mogelijk de grond in duwen, zodat de mollengang weer met aarde wordt gevuld. 

 • 4

  Gooi aangetast plantenmateriaal bij het gft-afval, gebruik dit niet opnieuw in je tuin. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen.

 • 5

  Pas op met chemische bestrijdingsmiddelen: ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook giftig voor (huis)dieren en nuttige insecten.

Meer informatie

Bij de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) of Platform Plaagdierbeheersing Nederland (PLA..N.) vind je adressen van erkende ongediertebestrijders die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie.

Terug naar boven