Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Alles over zonnepanelen

Wil je weten of zonnepanelen iets voor jou zijn? Je vindt het op dit portaal. Hier is alle informatie op een rij gezet. Het portaal geeft informatie over zonnepanelen voor jou als eigenaar van een woning, als huurder, lid van een VVE of MKB'er.

Wat ben jij?

Het Portaal Zonnepanelen is een initiatief van Milieu Centraal en:

Man met zonnepanelen op dak. Zonnepanelen kopen? Laat ze goed plaatsen.

Kunnen zonnepanelen op mijn dak?

De Nederlandse zon is uitstekend geschikt om stroom mee op te wekken. Als je overweegt zonnepanelen te kopen, dan is de eerste vraag of je dak daarvoor geschikt is.

Kunnen zonnepanelen op mijn dak?
bigstock-zonnepanelen-rendement-36726166 400x400.jpg

Wat zijn de kosten en baten van zonnepanelen?

De aanschafprijs van zonnepanelen inclusief installatie en omvormer is in de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd. Hierdoor is zoonestroom inmiddels concurrerend met andere energiebronnen voor stroomopwekking.

Kosten en baten van zonnepanelen
Zonnepanelen plaatsen op dak. Goede installatie is belangrijk.

Waar let ik op bij aanschaf van zonnepanelen?

Er zijn in Nederland inmiddels zo'n duizend leveranciers van zonnepanelen. Deze pagina helpt je bij het kiezen. Want hoeveel zonnepanelen koop je? Welke zonnepanelen koop je? En waar koop je zonnepanelen?

Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen?
Man met meetlint op dak met zonnepanelen.

Aanmelding, onderhoud en monitoring

De daadwerkelijke installatie van zonnepanelen gaat meestal binnen een dag. Dit zijn aandachtspunten na de installatie. Zoals of je een geschikte meterkast hebt. En hoe het zit met het aanmelden van de zonnepanelen bij de netbeheerder en de energieleverancier, en met het onderhoud en de monitoring.

Aanmelding, onderhoud en monitoren zonnepanelen
Zonnepanelen kopen. er zijn blauwe en zwarte panelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet een beetje van de oneindige hoeveelheid energie die de zon naar de aarde stuurt om in stroom. Hoe dat kan, lees je op deze pagina.

Hoe werken zonnepanelen