Alles over elektrische auto

Elektrische Auto Opladen Langs Snelweg Vrouw (2)
Welke elektrische auto past bij jou? Waarvoor gebruik je de auto en welk bereik heb je nodig? Vul de keuzehulp in en ontdek welke auto bij jou past en wat de maandkosten zijn.
Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: dat kan met een elektrische auto. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele leven gemiddeld 40 procent lager dan die van een benzine. Milieu Centraal zet alles over de elektrische auto op een rij.

De ontwikkeling van elektrische auto’s gaat snel. Er komen goedkopere e-auto’s op de markt, je kunt op steeds meer plekken je auto opladen en nieuwe modellen hebben vaak een grotere actieradius: je kunt er verder mee rijden. Er verschijnen ook steeds meer gebruikte elektrische auto's op de markt. De komende jaren betaal je bovendien geen wegen- of aanschafbelasting voor een elektrische auto. Als je kijkt naar maandkosten, is een elektrische auto nu al goedkoper dan auto’s op brandstof. Tot 2025 is er bovendien subsidie op elektrische auto's: €3.350 voor een nieuwe auto, €2.000 voor een tweedehands (bedragen voor 2022).

Elektrische auto: beter voor klimaat

Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 40 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal 32.300 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat 53.100 kilo CO2. Bij de berekening is uitgegaan van de productie van de auto plus accu plus 220.000 kilometer rijden. Goed om te weten: er is gerekend met de huidige grijs-groene stroom die uit het stopcontact komt. Die stroom wordt de komende jaren steeds groener, waardoor het verschil alleen maar groter wordt.

Elke schonere auto helpt

Ook als je nu in een benzineauto rijdt die nog goed is, heeft het voor het milieu zin om die in te wisselen voor een elektrische auto. Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is beter voor het milieu dan een benzineauto. Koop je een elektrische auto, dan gaat iemand anders in jouw nog goede benzineauto rijden. Die vervangt daarmee waarschijnlijk een oudere, vervuilendere auto. Zo wordt het totaal aan auto’s dus schoner en zuiniger. Oude auto’s stoten in verhouding namelijk veel vervuilende stoffen uit. Daarom mogen oude dieselauto’s in steeds meer steden sommige gebieden niet meer in. Deze gebieden heten milieuzones.

Ook met grijze stroom het groenst

Waarschijnlijk laad je de auto op met stroom van het elektriciteitsnet. Dat is voor een groot deel nog grijze stroom uit bijvoorbeeld kolencentrales. De verwachting is dat de stroom van het net in de komende jaren steeds groener wordt. In het Klimaatakkoord heeft de regering het doel gesteld dat 70 procent van onze elektriciteit in 2030 met zon en wind wordt gemaakt. Dan pakt de vergelijking nóg gunstiger uit voor de elektrische auto.

Gerekend met de stroommix uit 2018 stoot je met stroom uit het stopcontact 900 kilo CO2 uit voor een jaar rijden (11.600 km). Met fossiele brandstof is dat 2.300 kilo: twee-en-een-half keer zoveel dus. Als je de elektrische auto altijd oplaadt met stroom van je eigen zonnepanelen, is de uitstoot voor de gereden kilometers zelfs nul. Lees meer over het opladen van je elektrische auto.

Video: John vertelt over zijn elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto kopen, maar wil je eerst ervaringen van anderen horen? De Vereniging Elektrisch Rijden(VER) heeft een initiatief waarbij je in contact kunt komen met elektrische rijders in jouw buurt. Lees meer op de website van de VER.

Schoner dan benzine, diesel of lpg

Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in steden. Er komt namelijk geen fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen, waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Ook komt er minder fijnstof vrij door slijtage van de remmen en banden bij elektrische auto’s. Fijnstof en stikstofoxiden zijn slecht voor je gezondheid en de natuur.

Elektrisch rijden betekent minder fijnstof

Fijnstof kan op verschillende manieren vrijkomen tijdens het rijden. Fijnstof komt bij benzine- en dieselauto’s deels uit de uitlaat. Een elektrische auto kent geen uitlaatgassen. De meeste fijnstof voor autorijden komt niet uit de uitlaat. Deze fijnstof komt vrij bij de opwekking van brandstof (benzine, diesel) of elektriciteit en door slijtage: van de banden, remmen en het wegdek. De slijtage van het wegdek en de verspreiding van stof op het wegdek is voor elektrische auto’s en brandstofauto’s hetzelfde.

Wat betreft de banden en de remmen wordt vaak gedacht dat een elektrische auto vanwege het zwaardere gewicht meer slijtage heeft en dus meer fijnstof uitstoot dan een brandstofauto. Dat klopt niet.

Omdat elektrische auto’s vooral regeneratief remmen, komt er fors minder stof vrij dan bij brandstofauto’s. Regeneratief remmen betekent dat de auto tijdens het remmen (op de motor) de accu oplaadt. Alleen als er lang en hard geremd wordt, worden de remschijven gebruikt en komt er fijnstof vrij. Bij een brandstofauto worden bij het remmen de remschijven in de meeste gevallen gebruikt en daarbij komt er meer fijnstof vrij.

De fijnstof van elektrische auto’s komt vooral door slijtage van de banden. Hoe snel banden slijten hangt van veel dingen af:

  • Rijstijl
  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
  • De bandenspanning van je banden
  • Het type banden onder je auto
  • Het gewicht van de auto.

Vaak zijn elektrische auto’s zwaarder dan vergelijkbare brandstofauto’s en slijten de banden daardoor wat sneller. Maar de netto uitstoot is lager, door minder fijnstof tijdens het remmen.

Geen stikstof uit de uitlaat

Elektrische auto’s hebben ook als voordeel dat er geen stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat komt. Net als fijnstof is stikstofoxide slecht voor de luchtkwaliteit en gezondheid. Stikstof veroorzaakt smog en is slecht voor de natuur: bepaalde planten worden overwoekerd en insecten die afhankelijk zijn van die planten verdwijnen dan ook.

Tijdens de productie van stroom in de elektriciteitscentrale komt er wel stikstof vrij.

Accu en opladen

Elektrische Auto Laadpas

Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. Dat kan met laadpaal thuis, bij jou in de buurt of onderweg. Bij de meeste laadpalen laad je in vijf uur voor zo'n 100 tot 300 kilometer bereik op. Echt snél laden kan langs de openbare weg bij een snellaadpunt: daarmee is de accu in 40 minuten van 10 procent tot 80 procent vol. Alles over opladen van je elektrische auto lees je op de pagina Opladen elektrische auto.

Voor de productie van de accu is energie nodig. Toch is zelfs met die extra uitstoot meegerekend een elektrische auto groener dan een auto op diesel of benzine. Er zijn ook kostbare grondstoffen nodig voor de accu, zoals lithium, grafiet en kobalt. Over de milieu-impact van de accu en de winning van deze grondstoffen, lees je meer op de pagina Accu en bereik.

Kosten en subsidie elektrische auto

Overstappen naar elektrisch rijden kan ook gunstig zijn voor je portemonnee. In de showroom zijn elektrische auto’s vaak nog duurder dan auto’s op brandstof, maar de maandkosten van een elektrische auto zijn lager dan bij een vergelijkbare benzineauto. Dat komt doordat de auto’s zuiniger rijden, minder onderhoud nodig is en je tot 2025 geen belasting betaalt. Lees meer over de kosten van elektrisch rijden.

Subsidie

Voor de aankoop van een elektrische auto kun je bovendien subsidie aanvragen. Bij een nieuw model gaat dat om €3.350, bij een tweedehands auto om €2.000 (bedragen voor 2022). Ook voor het installeren van een laadpaal bij je thuis kun je in sommige gemeentes subsidie ontvangen. Lees meer over de voorwaarden en de hoogte van de subsidiepot op Subsidies voor elektrische auto’s.

Fietsendrager en caravan

Er zijn nog maar een paar elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken of het extra gewicht van een fietsenrek kunnen dragen.  Met een zware fietsendrager of aanhanger aan je elektrische auto kun je minder ver rijden. In de toekomst is de verwachting dat er meer elektrische auto’s komen die veel gewicht kunnen trekken.

Hoe zit het met hybride auto’s?

De afgelopen jaren zijn er veel hybride auto’s op de markt gekomen: auto’s die deels elektrisch rijden en deels op brandstof. Sommige hebben een stekker (plug-in hybrides en range-extenders), andere alleen een kleine elektromotor die ‘meehelpt’ en die wordt opgeladen met energie die vrijkomt bij het remmen (bijvoorbeeld de Toyota Prius). Hybride auto’s hebben zeker klimaatvoordeel ten opzichte van gewone benzine-auto’s of diesels: ze stoten minder CO2, stikstofoxiden (NOx) en fijnstof uit. Maar ze scoren een stuk slechter dan volledig elektrische auto’s.

Meer informatie

  • Een objectieve vergelijking van elektrische auto’s die nu en straks op de markt zijn, vind je op EV-database.nl. Je vindt er ook informatie over modellen die niet meer worden gemaakt, maar wel op de tweedehands markt te koop zijn.
  • Op Laadpastop10.nl vind je informatie over de verschillende aanbieders van laadpassen.
  • Andere geïnteresseerden in elektrisch rijden ontmoeten of een vraag stellen aan een helpdesk? De Vereniging Elektrische Rijders heeft een helpdesk voor vragen en een Facebook-groep om ervaringen uit te wisselen.