Subsidie elektrische auto

Elektrische Auto Carpoolen Man Vrouw
Advies op maat Keuzehulp elektrische auto Welke elektrische auto past bij jou? Met de keuzehulp ontdek je welke accubereik je nodig hebt en wat de auto je maandelijks kost.
Wil jij een elektrische auto kopen of leasen? Als je dat privé doet kan je subsidie krijgen. In 2022 is het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto € 3.350. Voor een tweedehands ('gebruikte') auto kun je € 2.000 subsidie krijgen. Milieu Centraal vertelt meer over voorwaarden.

De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren. Zakelijke rijders en ondernemers met een auto van de zaak krijgen dus géén subsidie: zij hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. De overheid wil stekkerauto's zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

Voorwaarden subsidie

Het subsidiebudget 2022 voor nieuwe elektrische auto's is 71 miljoen euro, voor gebruikte auto's 20,4 miljoen. De kans is groot dat de subsidiepot voor het einde van het jaar leeg is. Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.

De voorwaarden voor de elektrische auto subsidie staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

  • Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is € 3.350. Voor een tweedehandsauto (occasion) kan je € 2.000 subsidie krijgen.
  • De koop- of leaseovereenkomst is op of na 1 januari 2022 afgesloten. 
  • Je koopt of least de elektrische auto als particulier. Bij lease gaat het dus om private lease.
  • De auto staat op jouw naam. Er is géén subsidie elektrische auto voor ondernemers.
  • Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Bekijk de Autolijst SEPP op de website van RVO voor welke auto's je subsidie kunt krijgen. 
  • De auto is volledig elektrisch en heeft een accubereik van minstens 120 kilometer.
  • Voor een koopauto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
  • Bij private lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.
  • Voor een tweedehands auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Ga voor alle voorwaarden naar de website van RVO. Daar kan je de subsidie ook aanvragen. Tip: je kunt de aanvraag al doen als de auto nog niet is geleverd of op jouw naam is gezet.

Meer weten over het klimaatvoordeel? Ga naar Elektrische auto. Of check de informatie over:

Elektrische Auto Oplaadpaal

Subsidie laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Wil je met de Vereniging van Eigenaren (VvE) een laadpunt aanleggen op het parkeerterrein? De VvE kan subsidie krijgen voor een 'oplaadpuntenadvies'. Lees hierover meer op Opladen elektrische auto. Op deze pagina vind je nog veel meer informatie over opladen en laadpalen.

Belastingvoordelen elektrische auto

Behalve de subsidie zijn er ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Die gelden voor ondernemers én particulieren. Je betaalt bijvoorbeeld geen aankoopbelasting en wegenbelasting. En voor zakelijke lease geldt een lagere bijtelling.

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Afhankelijk van jouw auto scheelt dat honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar! 

Verder betaal je in 2022 geen aankoopbelasting (BPM) voor een nieuwe elektrische auto. Dat geldt voor een auto die gekocht is in Nederland en een auto gekocht in het buitenland.

Lees meer over de maandkosten van een elektrische auto versus een benzineauto.

Lagere bijtelling auto van de zaak

Ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een zakelijke elektrische auto is een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Stekkerauto's die in 2022 op de weg komen, hebben een bijtelling van 16% over de eerste € 35.000. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Lees meer over de bijtelling.