Praktisch over duurzaam

Subsidie elektrische auto

Wil jij een elektrische auto kopen of leasen? Als particulier kun je nu subsidie krijgen voor een stekkerauto. Het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische middenklasse auto is € 4.000. Voor een gebruikte ('tweedehands') auto kun je € 2.000 subsidie krijgen. Bekijk de voorwaarden.

Elektrische auto instappen credit-chantal-bekker.jpg

De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren. Zakelijke rijders en ondernemers met een auto van de zaak hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. De overheid wil stekkerauto's zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

Voorwaarden subsidie elektrische auto

De voorwaarden voor de elektrische auto subsidie staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

 • Voor nieuwe elektrische auto’s is het budget inmiddels op (d.d. 13 juli 2020). Aanvragen die worden ingediend na 29 oktober 2020 worden afgewezen en niet doorgeschoven naar 2021. Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk weer een aanvraag te doen, maar alleen voor elektrische auto’s die in 2021 zijn gekocht.
 • Voor tweedehandsauto's is er nog wel subsidie beschikbaar. Weten of er nog wat in de pot zit? Kijk op www.rvo.nl/sepp.
 • Je koopt of least de elektrische auto als particulier. Er is géén subsidie elektrische auto voor ondernemers. De auto moet bovendien op jouw naam staan.
 • Om subsidie te krijgen moet de aanvraag uiterlijk 60 dagen na aankoop of lease worden ingediend.
 • Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Op rvo.nl staat een lijst met auto's waarvoor je subsidie kunt krijgen.
 • De auto heeft een accubereik van minstens 120 kilometer.
 • Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is € 4.000 en voor een tweedehandsauto (occasion) € 2.000.
 • Voor een koopauto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
 • Bij particuliere lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.
 • Voor een gebruikte auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.
 • Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.

Meer weten over het klimaatvoordeel? Ga naar Elektrische auto.
Of check de informatie over Opladen en laadpalen, Accu en bereik, de kosten van een elektrische auto of het kopen van een elektrische occasion.

Keuzehulp elektrische auto

Welke elektrische auto past bij jou? Met de keuzehulp ontdek je welke accubereik je nodig hebt en wat de auto je maandelijks kost.

Start de keuzehulp

Belastingvoordelen van elektrisch rijden

Behalve de subsidie zijn er ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Je betaalt bijvoorbeeld geen aankoopbelasting en wegenbelasting. En voor zakelijke lease geldt een lagere bijtelling.

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Afhankelijk van jouw auto scheelt dat honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar! 

Verder betaal je in 2020 geen aankoopbelasting (BPM) voor een nieuwe elektrische auto.

Vergelijk de maandkosten van een elektrische auto en een benzineauto.

Lagere bijtelling auto van de zaak

Ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een zakelijke elektrische auto is een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Stekkerauto's die in 2020 op de weg komen, hebben een bijtelling van 8% over de eerste € 45.000. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Lees meer over de bijtelling.

Elektrische auto laadpaal credit-Chantal-Bekker.jpg

Subsidie laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Meer weten over opladen en laadpalen? Ga naar Opladen elektrische auto.

Subsidie elektrische deelauto of bedrijfsauto

Sommige gemeenten hebben een subsidieregeling voor elektrische deelauto's. Amsterdam geeft subsidie op elektrische bestelauto's, als in ruil daarvoor een auto op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. Kijk op Nederland Elektrisch.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.