Subsidie elektrische auto

Duurzaam Vervoer Kleine Auto Elektrische Auto Straatbeeld (2)
Advies op maat Keuzehulp elektrische auto Welke elektrische auto past bij jou? Met de keuzehulp ontdek je welke accubereik je nodig hebt en wat de auto je maandelijks kost.
Voor 2022 zijn de subsidiebudgetten voor nieuwe en tweedehands elektrische auto's op. In 2023 is er weer subsidie beschikbaar. De subsidie op elektrische auto's is alleen bedoeld voor particulieren.

Er wordt gewerkt met jaarlijkse subsidiepotten; zijn die op dan is het niet langer mogelijk om voor dat jaar subsidie te krijgen. De budgetten voor 2022 waren in juni (nieuwe elektrische auto's) en juli (tweedehands auto's) op. Per 2023 zijn er weer nieuwe budgetten. De meest actuele informatie lees je op de website van RVO

Zakelijke rijders en ondernemers met een auto van de zaak krijgen géén subsidie: zij hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. De overheid wil stekkerauto's zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

Elektrische Auto Oplaadpaal

Subsidie laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Wil je met de Vereniging van Eigenaren (VvE) een laadpunt aanleggen op het parkeerterrein? De VvE kan subsidie krijgen voor een 'oplaadpuntenadvies'. Lees hierover meer op Opladen elektrische auto. Op deze pagina vind je nog veel meer informatie over opladen en laadpalen.

Belastingvoordelen elektrische auto

Behalve de subsidie zijn er ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Die gelden voor ondernemers én particulieren. Je betaalt bijvoorbeeld geen aankoopbelasting en wegenbelasting. En voor zakelijke lease geldt een lagere bijtelling.

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Afhankelijk van jouw auto scheelt dat honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar.

Verder betaal je in 2022 geen aankoopbelasting (BPM) voor een nieuwe elektrische auto. Dat geldt voor een auto die gekocht is in Nederland en een auto gekocht in het buitenland.

Lees meer over de maandkosten van een elektrische auto versus een benzineauto.

Lagere bijtelling auto van de zaak

Ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een zakelijke elektrische auto is een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Stekkerauto's die in 2022 op de weg komen, hebben een bijtelling van 16% over de eerste € 35.000. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Lees meer over de bijtelling.