Praktisch over duurzaam

Subsidie elektrische auto

In 2020 komt er een aankoopsubsidie voor elektrische auto's. Er zijn nu al interessante belastingvoordelen als je een stekkerauto koopt. Zo betaal je geen aankoopbelasting en wegenbelasting en geldt er een lagere bijtelling voor zakelijke leaseauto's.

Elektrische auto instappen credit-chantal-bekker.jpg

In het Klimaatakkoord staat dat er in 2020 een subsidie op elektrische auto's komt. Deze aanschafsubsidie geldt voor particulieren die een elektrische auto kopen. Wil je daar niet op wachten? Er zijn nu al belastingvoordelen.

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je geen wegenbelasting (officieel heet dit motorrijtuigenbelasting, MRB). Deze vrijstelling geldt in elk geval in 2019 en 2020. Dat scheelt honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar. 

Verder betaal je in 2019 en 2020 geen aankoopbelasting (BPM) voor nieuwe elektrische auto's.

Vergelijk de maandkosten van een elektrische auto en een benzineauto.

Ondernemer: lagere bijtelling zakelijke auto

Ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk lager dan voor andere auto's. Stekkerauto's die in 2020 op de weg komen, hebben een bijtelling van 8% over de eerste 45.000 euro. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Lees meer over de bijtelling.

Subsidie laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel enkele gemeenten die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken (hij moet dan openbaar toegankelijk zijn). Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Of check op Nederland Elektrisch welke gemeenten gratis een publieke  laadpaal plaatsen. Lees meer over laadpalen.

Subsidie elektrische deelauto of bedrijfsauto

Sommige gemeenten hebben een subsidieregeling voor elektrische deelauto's. Amsterdam geeft subsidie op elektrische bestelauto's, als in ruil daarvoor een auto op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. Kijk op Nederland Elektrisch.

Wordt jouw volgende auto elektrisch?

Welke auto past bij jouw rijgedrag? Met de keuzehulp ontdek je welke auto bij jou past en wat de auto je maandelijks kost.

Start de keuzehulp
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.