Praktisch over duurzaam

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.

mechanische-afvoer-unit.jpg (1)

Een ventilatiewarmtepomp is meestal te klein om je huis helemaal warm mee te krijgen. Daarom heb je er nog een ander apparaat bij nodig, in de meeste huizen zal dat een cv-ketel zijn. Een alternatief is een warmtepompboiler: die zorgt voor warm water uit de kraan.

Een ventilatiewarmtepomp is alleen geschikt voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Is jouw huis tussen 1976 en 2000 gebouwd , dan is de kans groot dat je zo’n systeem hebt. De warmtepomp komt in de plaats van de ventilatorbox.

Andere soorten warmtepomp zijn: een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp.

Handig om te weten over de ventilatiewarmtepomp

  • 1

    Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)? Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel.

  • 2

    Heeft jouw huis balansventilatie? Dan kun je géén warmtepomp op ventilatielucht nemen: de warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

  • 3

    Het heeft geen zin om extra hard te gaan ventileren om zo meer warme lucht naar je warmtepomp te sturen. Het kost alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht je huis in – die je ook weer moet opwarmen!

Prijs en subsidie ventilatiewarmtepomp

Wat kost een ventilatiewarmtepomp? Bekijk de prijs en subsidie voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW.

beweeg de tabel van links naar rechts

Ventilatiewarmtepomp Prijs* Subsidie
exclusief cv-ketel € 2.500 tot € 4.700 € 1.100 tot € 1.500
inclusief cv-ketel € 3.600 tot € 5.800 € 1.100 tot € 1.500

* Prijs inclusief btw en installatie.

Op Subsidie warmtepompen lees je meer over de subsidie en hoe je die kunt aanvragen. Informatie over andere subsidies en gunstige leningen vind je op Financiering energie besparen.

Lagere energierekening en minder CO2

Hoeveel geld en CO2-uitstoot je bespaart met een ventilatiewarmtepomp is niet goed te zeggen. Milieu Centraal heeft hiervoor nog geen cijfers uit de praktijk.
De besparing hangt af van de hoeveelheid ventilatielucht in jouw huis. Heb je een grote of kleine woning; ventileer je weinig, gemiddeld of veel; en hoe warm stook je je woning?

Mijn ervaring met de ventilatiewarmtepomp

Duurzaamheid begint bij jezelf. Daarom heb ik gekozen voor een ventilatiewarmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Andere soorten ventilatiewarmtepomp

Volledige warmtepomp die ook ventilatielucht gebruikt

Er zijn ook warmtepompen die de bodem of buitenlucht, én ventilatielucht als warmtebron combineren. Zo’n gecombineerd systeem kan het hele huis van warmte en warm water voorzien. Doordat ook de warmte uit de ventilatielucht gebruikt wordt, is dit systeem extra energiezuinig.

Ventilatie-warmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp kan ook de warmte leveren aan een boiler voor warm water, in plaats van aan de verwarming. Dit kan interessant zijn als jouw woning is zijn aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water.

Ventilatiewarmtepomp in een zeer zuinig huis

Is jouw (nieuwbouw)huis zeer goed geïsoleerd? Dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarmer. De naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Voor warm water heb je een andere systeem nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Vind een vakkundig bedrijf

Waar koop je een hybride warmtepomp? Betrouwbare leveranciers vind je op QBIS.nl (kijk bij Duurzaam).

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.

Heb je een vraag?

Helaas, er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.

Je ontvangt binnen 3 werkdagen ons antwoord op je vraag. Let op, soms belandt het bericht tussen de ongewenste post van je inbox.

Met vriendelijke groet,
Milieu Centraal