Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Financiering energie besparen

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Maak gebruik van subsidies en acties, of onderzoek de mogelijkheden om eigen geld, of een lening te gebruiken voor energiebesparende maatregelen in huis.

Financiering energiebesparing.gif

Of je nu vaste lasten wilt verlagen, of energie wilt besparen voor het milieu, als huurder of als woningeigenaar, iedereen kan besparen op energie. Grote energiebesparende maatregelen, zoals het beter isoleren van je woning of het kopen van zonnepanelen of een warmtepomp, kosten veel geld. Milieu Centraal heeft de mogelijkheden verzameld om die maatregelen te financieren.

Tips financiering energie besparen

 • 1

  Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel koopt.

 • 2

  Regelmatig zijn er energiebedrijven, gemeenten en provincies die energiebesparing stimuleren via acties of lokale subsidies. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente zijn.

 • 3

  Energie besparen kan ook gratis zijn. Dat is een kwestie van doen: zet de verwarming een graadje lager, wees zuinig met warm water en doe lampen uit als u de kamer verlaat. Meer tips? Kijk onder Snel besparen.

Investeren in energiebesparing: eigenaren en huurders!

Huiseigenaren kunnen relatief voordelig investeren in energiebesparing, omdat de rente van een lening die gebruikt wordt voor verbetering van de woning, aftrekbaar is van de belasting. Een groene hypotheek is speciaal gericht op woningverbetering die leidt tot energiebesparing. Daarnaast kun je vaak meer lenen als je een zuinig huis koopt of energiebesparende maatregelen treft. Lees meer op Financieren verbetering eigen woning.

Voor huurders: vaste lasten lager

Ook voor huurders kan het aantrekkelijk zijn om geld te investeren in de woning, als de energierekening daardoor omlaag gaat. Huurders mogen hun woning aanpassen als de verhuurbaarheid en de waarde van het huis daarbij gelijk blijven of stijgen. Voor grote veranderingen is wel toestemming nodig van de verhuurder. Lees meer op Financiering verbeteren huurwoning.

Meer informatie

 • Op Energiesubsidiewijzer staan alle subsidies en financieringsmogelijkheden van energie besparen op een rij.
 • Op Verbeter uw huis kun je berekenen welke verbeteringen aan jouw huis de grootste energiebesparing opleveren, en hoeveel je daarvoor moet investeren.
Terug naar boven