Praktisch over duurzaam

Financiering energie besparen

Van vloerisolatie tot warmtepomp: waar betaal je het van? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kun je beter een lening afsluiten? Zoek in elk geval uit of er subsidies of acties zijn: daarmee kun je de kosten flink omlaag brengen!

Financiering energiebesparing.gif

Energie besparen zorgt voor een lagere energierekening, een prettig huis en minder CO2-uitstoot. De kosten verdien je vaak terug via de lagere energierekening. Maar je moet de maatregelen wel eerst betalen. Hoe doe je dat? Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij, voor huiseigenaren én voor huurders.

Tips om energiebesparing te betalen

 • 1

  Je kunt subsidie krijgen als je je huis laat isoleren. Voorwaarde is dat je 2 maatregelen neemt en dat je eigenaar van het huis bent en er zelf woont. Alle voorwaarden vind je op Subsidie energiebesparing eigen huis.

 • 2

  Je kunt subsidie krijgen voor een warmtepomp of zonneboiler.

 • 3

  Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn.

 • 4

  Kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening.

 • 5

  Check of bedrijven, maatschappelijke organisaties of jouw gemeente speciale acties hebben, bijvoorbeeld om collectief zonnepanelen te kopen. 

 • 6

  Energie besparen kan ook (bijna) gratis zijn. Zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje lager, wees zuinig met warm water en vervang gloeilampen door led-lampen. Meer tips? Kijk onder Snel besparen.

 • 7

  Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp kun je ook huren of leasen. Je hoeft dan niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Maar uiteindelijk ben je meestal wel duurder uit.

Geldtips voor (bijna) huiseigenaren

 • 1

  Met de huidige lage rente kan het aantrekkelijk zijn om spaargeld te gebruiken. Maar bij een verhuizing kan dit nadelig zijn, bijvoorbeeld door de bijleenregeling.

 • 2

  Ga je een huis kopen, kijk dan of je extra ruimte kunt krijgen in je hypotheek voor energiebesparende maatregelen die je later nog wilt nemen.

 • 3

  Bekijk of je lopende hypotheek ruimte biedt om de maatregelen te financieren. Alternatieven zijn: je huidige hypotheek verhogen, een tweede hypotheek nemen, of je hypotheek oversluiten.

 • 4

  Sommige banken en hypotheekverstrekkers geven een lagere rente als je je huis isoleert of duurzame verwarming neemt. Kijk ook of je een Energiebespaarlening kunt krijgen.

 • 5

  Vind je het lastig om een keuze te maken? Vraag een financieel adviseur om alle voors en tegens op een rij te zetten.

Reinier: extra hypotheekruimte voor HR++ glas

Aandachtspunten eigen huis

De eerste vraag is: gebruik je spaargeld of ga je geld lenen? Wat zijn de voor- en nadelen? En als je gaat lenen: kun je misschien een gunstige lening krijgen? Welke mogelijkheden biedt je oude of een nieuwe hypotheek?

 • Spaargeld of lenen?

  De rente voor een lening of hypotheek is meestal een stuk hoger dan de spaarrente. Daarom lijkt het slim om je spaargeld te gebruiken om je huis te isoleren of een warmtepomp te kopen. Toch kan een lening soms voordeliger zijn. Dat komt door de belastingaftrek van de rente, en doordat je spaargeld ‘vast’ komt te zitten in de woning (je kunt je spaargeld dan niet meer voor andere dingen gebruiken). Wat in jouw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, jouw inkomen, hoeveel spaargeld je hebt, en wat voor (financiële) buffer je wilt aanhouden.

  Rente is aftrekbaar

  Leen je geld voor woningverbetering? Dan mag je de rente hiervan in principe 30 jaar lang aftrekken van de belasting in box 1. De 'netto' rente is daardoor een stuk lager dan de rente die je maandelijks betaalt. Twijfel je tussen spaargeld of een lening, dan is dit iets om rekening mee te houden.

  Bijleenregeling

  De tweede reden waarom een lening verstandiger kan zijn dan spaargeld gebruiken, is de bijleenregeling. Die houdt in dat je de overwaarde van je oude woning moet gebruiken om je nieuwe huis te betalen. Anders gezegd: je moet het geld van de overwaarde in je nieuwe huis stoppen. Doe je dat niet, dan  mag je niet alle hypotheekrente aftrekken van de belasting. Door deze regeling kun je het spaargeld dat je in je oude huis gestopt hebt (om het te verbeteren), er niet zonder fiscale gevolgen weer 'uit halen'.

  Ook als je naar een huurwoning of een goedkoper huis verhuist, kan de bijleenregeling gevolgen hebben. De oorspronkelijke overwaarde telt namelijk nog 3 jaar mee als 'eigenwoningreserve'. Verhuis je binnen 3 jaar alsnog naar een duurdere koopwoning, of ga je de woning verbouwen? Dan moet je daarvoor alsnog de overwaarde van je oude huis gebruiken. Doe je dat niet (je hebt het geld bijvoorbeeld niet meer), dan is een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar. Lees meer over de bijleenregeling.

 • Energiebespaarlening met gunstige voorwaarden

  Bij sommige gemeenten kun je een gunstige lening krijgen als je je huis energiezuinig wilt maken. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden.

  Energiebespaarlening

  Er is ook een landelijke regeling voor particuliere huizenbezitters: de Energiebespaarlening. Daarmee kun je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor isolatie of duurzame verwarming. Een deel van het bedrag mag je gebruiken voor zonnepanelen.

 • Extra hypotheek voor energiezuinig huis

  Wil je je nieuwe huis energiezuiniger maken? Dan mag je extra geld lenen. Normaal gesproken is het maximale hypotheekbedrag 100 procent van de woningwaarde. Ga je isoleren of neem je een warmtepomp of zonnepanelen, dan mag je tot 106 procent lenen. Je hypotheeklasten stijgen, maar je energierekening daalt.

  Wil je een energieneutrale woning kopen met een energieprestatiegarantie van ten minste 10 jaar, dan mag je tot € 25.000 extra lenen. Het bedrag is hoger omdat je nauwelijks meer een energierekening hebt (waardoor je per maand meer aan de hypotheek kunt besteden).

  Lees meer over de extra hypotheek voor energiezuinig huis.

 • Gunstige rente voor energiezuinig huis

  Hypotheek met lagere rente

  Er zijn verschillende banken en verzekeraars die hypotheken aanbieden tegen een lagere rente, op voorwaarde dat je het geld investeert in energiebesparende maatregelen. Je kunt aanbieders vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl

  Groene hypotheek

  Koop je een energiezuinige nieuwbouwwoning, of ga je je huidige woning heel goed isoleren, dan kun je een 'groenverklaring' krijgen van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met zo'n groenverklaring kan je 10 jaar lang voor maximaal € 100.000 een 'groene hypotheek' krijgen. De rente van een groene hypotheek ligt ongeveer 1 procent lager dan de marktrente. Daarmee verdien je een deel van je investering terug. Lees meer bij RVO.

  Alleen banken met een groenfonds kunnen groene hypotheken aanbieden (meer daarover op Duurzaam sparen en beleggen).

  Tip: zoek eerst uit of je een groene hypotheek kunt krijgen voordat je een groenverklaring aanvraagt. Er worden namelijk steeds minder groene hypotheken aangeboden.

 • Let op de voorwaarden

  Voor iedere lening en hypotheek geldt: staar je niet blind op de rente, maar let ook op de voorwaarden. Hoe lang loopt de lening, mag je boetevrij aflossen, enzovoort.

Tips voor huurders

 • 1

  Huur je van een woningcorporatie? Vraag of er plannen zijn om je huis te verduurzamen. Kijk of je andere huurders mee kunt krijgen: samen sta je sterker.

 • 2

  Wil je zelf aan de slag? Vraag toestemming aan de verhuurder voordat je een grote verandering aanbrengt. 

 • 3

  Bespreek vooraf of de verhuurder een overnamevergoeding wil betalen.

 • 4

  Zet alle afspraken op papier en onderteken dit, of bewaar e-mails en brieven waarin de afspraken staan.

 • 5

  Bedenk hoe je de investering wilt betalen: met een lening of met eigen spaargeld.

 • 6

  Overweeg je zonnepanelen? Lees meer op Zonnepanelen voor huurder.

Aandachtspunten huurhuis

Wil je dat de verhuurder in actie komt om je woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen? Kijk of je andere huurders ook enthousiast kunt maken: samen sta je sterker. De Woonbond heeft een handig stappenplan voor hoe je dit aanpakt. Check in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidie of gunstige lening is die je verhuurder over de streep kan trekken.

Wil je zelf aan de slag?

Lees welke mogelijkheden er zijn om de aanpassing te betalen. Ook heel belangrijk: wat voor gevolgen heeft het verbeteren van je woning voor jouw huur?

 • Zelf regelen en betalen

  Wil je zelf aan de slag? Overleg dan van tevoren met je verhuurder wat je wilt doen. Voor grote aanpassingen heb je toestemming nodig. Bespreek met je verhuurder wat er gebeurt als je verhuist: mag je de aanpassing laten zitten of moet je die er weer uithalen, wil hij een overnamevergoeding betalen? De Woonbond kan je helpen met tips.

  Spaargeld of lening?

  Bedenk ook hoe je de verbetering wilt betalen. Het is meestal het voordeligst om je spaargeld te gebruiken. De rente die je moet betalen over een lening, is bijna altijd hoger dan de (spaar)rente die je over eigen geld ontvangt. Bovendien kun je als huurder de rente over een lening niet aftrekken van de belasting.

  Let bij het kiezen van een lening niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden (bijvoorbeeld voor de aflossing). Vraag zo nodig advies van een financieel adviseur.

  Subsidie voor huurder

  Je kunt bij de gemeente of provincie informeren naar subsidies die je als huurder kunt krijgen.

 • Gevolgen voor de huur

  Houd rekening met huurverhoging

  Tegenover een comfortabelere woning met een lagere energierekening staat meestal een huurverhoging. De Woonbond geeft praktische tips om daarover goede afspraken met de verhuurder te maken. 

  Verbeteringen die je zelf hebt geregeld en betaald (je hebt zelf bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren), mogen niet doorberekend worden in een hogere huur.

  Overnamevergoeding

  Steeds meer verhuurders zijn bereid om een overnamevergoeding te betalen voor de energiebesparende maatregelen die je in de woning hebt aangebracht. Met zo'n overnamevergoeding krijg je dus een deel van je investering terug. Meestal betaalt de verhuurder de overnamevergoeding als je de huur opzegt, maar soms wil de verhuurder ook tijdens de huurtijd al een vergoeding betalen.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.