Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Bespaartips verwarming

Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan: houd tussendeuren dicht, zet de verwarming overdag één graad lager en ’s nachts op 15 graden.

radiatorknop - slim verwarmen door goed te isoleren en het warme water duurzaam op te warmen

Veel mensen passen wel enkele tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je gemiddeld 550 euro per jaar besparen. Vooral in een niet of slecht geïsoleerd huis is zuinig stoken belangrijk. In een niet-geïsoleerd vrijstaand huis kun je zelfs ongeveer 1.400 euro per jaar aan gas besparen. In een nieuw appartement is dat enkele tientjes.

Als je slimmer en efficiënter verwarmt, gebruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je wooncomfort zal er niet minder om zijn. Het gaat er vooral om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of in bed ligt. En om de verwarming laag of uit te zetten in kamers waar je niet bent.

6 Tips verwarmen zonder verspillen

 • 1

  Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 190 euro per jaar.

 • 2

  Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

 • 3

  Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 70 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

 • 4

  Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar.

 • 5

  Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 60 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

 • 6

  Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 15 euro per jaar.

Verwarm je niet arm

Infographic bespaartips MC NIEUW.png

Met de game Familie Warmpjes maak je op een grappige manier kennis met de bespaartips.

Handig: deurdrangers en klokthermostaat

Deurdrangers zijn handig om te zorgen dat je deuren in huis vanzelf dicht gaan. Daardoor heb je minder tocht en minder warmteverlies. Een deurdranger wordt ook wel deurveer of deursluiter genoemd. De dranger zorgt ervoor dat de deur zichzelf sluit. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, type deur en sluitkracht.

Zo ziet een deurveer eruit!

 

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je de temperatuur van tevoren instellen en bijvoorbeeld 's nachts standaard op 15 graden zetten. Met thermostaatkranen op radiatoren kun je temperatuur per kamer regelen. Dat zorgt voor meer comfort en minder gasverbruik.

Verwarmen zonder verspillen: besparing per woningtype

De besparingen die hierboven staan, gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning. In de tabellen hieronder zie je wat je gemiddeld per jaar in jouw woning kunt besparen als je alle tips toepast, vergeleken met iemand die geen enkele tip toepast. 

Appartement

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatie Energielabel Besparing in euro's Besparing in % gas Besparing in m3 gas
niet of beperkt E,F,G € 300 30% 480 m3
matig D,E € 180 30% 290 m3
redelijk C,D € 80 25% 130 m3
goed A,B € 25 15% 35 m3

Tussenwoning

Isolatie Energielabel Besparing in euro's Besparing in % gas Besparing in m3 gas
niet of beperkt E,F,G € 550 45% 900 m3
matig D,E € 320 45% 500 m3
redelijk C,D € 120 30% 200 m3
goed A,B € 45 20% 80 m3

Hoekwoning of 2 onder 1 kap

Isolatie Energielabel Besparing in euro's Besparing in % gas Besparing in m3 gas
niet of beperkt E,F,G € 900 45% 1.400 m3
matig D,E € 500 45% 750 m3
redelijk C,D € 150 25% 240 m3
goed A,B € 60 20% 90 m3

Vrijstaande woning

Isolatie Energielabel Besparing in euro's Besparing in % gas Besparing in m3 gas
niet of beperkt E,F,G € 1.400 50% 2.200 m3
matig D,E € 700 50% 1.100 m3
redelijk C,D € 230 30% 360 m3
goed A,B € 90 20% 150 m3

Bij 63 cent / m3 gas (prijspeil 2017). De berekeningen gelden voor huishoudens met een HR-ketel en radiatoren. 

Hoeveel besparen? Check isolatie

De besparingen die hierboven staan vermeld, gelden voor gemiddelde woningen en huishoudens. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van jouw woning. In een woning zonder goede isolatie en met een oude cv-ketel, kun je meer energie besparen (omdat je veel meer verspilt), dan in een woning die door woningisolatie en een HR-ketel weinig warmte verliest. In een goed geïsoleerde woning kun je het meeste besparen door je thermostaat altijd een graadje lager te zetten.

Isolatie: zuinig stoken effectiever

In huizen met slechte isolatie, gaat veel warmte verloren: dat kost veel extra gas. Daar moet zuinig stoken zeker samengaan met verbetering van isolatie en ventilatie.

Zuiniger stoken levert ook gasbesparing op in huizen met slechte isolatie, maar isolatie bespaart meer. En: de bespaartips volhouden kan lastiger zijn. Slechte isolatie veroorzaakt namelijk temperatuurschommelingen, tocht en vochtproblemen; in zulke huizen zijn bewoners geneigd de thermostaat juist hoger te zetten in plaats van lager. Isolatie is dus een voorwaarde om comfortabel en energiezuinig te kunnen verwarmen.

Vergelijk Mijn Energiegebruik

Met de online test Vergelijk Mijn Energiegebruik ontdek je snel wat het gemiddelde gasgebruik is voor jouw woning en huishoudgrootte.

Je kunt ook je energieleverancier vragen naar het streefverbruik; dat houdt niet alleen rekening met de woonomstandigheden maar ook met de buitentemperatuur.

Cv vaker 1 graadje lager bespaart

Met kleine veranderingen kun je veel besparen. Als je de thermostaat voortaan één graadje lager zet als je stookt, bespaar je gemiddeld 6 procent op je gasverbruik voor verwarming. Als je dit nog niet deed, kun je hier gemiddeld 70 euro per jaar mee besparen (prijspeil 2017).

Voor slapen en vertrek

Maak er verder een gewoonte van om de kamerthermostaat 's nachts lager te zetten (15 graden). Dit bespaart gemiddeld 125 m3 gas per jaar (80 euro, prijspeil 2017). Gaat de thermostaat voortaan al een uur voordat je gaat slapen omlaag, dan bespaar je nog eens 25 m3 gas extra: in totaal dus 150 m3 gas per jaar (90 euro, prijspeil 2017). Overdag als je niet thuis bent de verwarming lager zetten naar 15 graden, als het kan een uur voor vertrek, bespaart 210 m3 gas (130 euro) per jaar extra op de energierekening. Deze besparing ligt nóg hoger dan bij nachtverlaging omdat het huis 's ochtends bij vertrek nog niet helemaal is opgewarmd.

Ongebruikte ruimtes en slaapkamers

Stook zo min mogelijk in ruimtes waar niemand komt. In zolders, kelders en lege kamers volstaat een temperatuurinstelling van maximaal 12 graden of de vorstvrijstand (5 graden) op radiatorthermostaatkranen. Sluit tussendeuren en luiken om warmteverlies naar deze ruimtes te voorkomen. Slaapkamers hebben vaak aan 12 graden genoeg. Dit bespaart in totaal zo'n 400 m3 gas per jaar (260 euro, prijspeil 2017).

Gordijnen dicht

Doe gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg er voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat ze in ieder geval niet de radiatoren of convectoren bedekken. Dat zou namelijk het warmteverlies via de ramen juist versterken. Isolerende raambekleding, zoals een gordijn, is handig als extra isolatie, of als isolerend glas niet mogelijk is.

Onderzoek heeft laten zien dat huishoudens energie besparen als de thermostaat 's nachts omlaag gaat. 

's Nachts thermostaat omlaag naar 15 graden

De thermostaat in de woonkamer kan 's nachts omlaag naar 15 graden (vanaf een uur voor het slapen gaan). Het kost weliswaar energie om het huis 's ochtends op te warmen, maar lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden. Dit verschil is het grootst in slecht geïsoleerde huizen. Netto is er forse winst: een uur voor je gaat slapen de verwarming op 15 graden zetten, scheelt gemiddeld 12 procent op je gasverbruik, als je dit tenminste nog niet deed. Het scheelt gemiddeld 90 euro per jaar (150 m3 gas, prijspeil 2017).

Vloerverwarming: thermostaat 2 graden omlaag

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid overdag 2 graden omlaag, anders duurt opwarmen te lang of daalt het rendement van cv-ketel of warmtepomp tijdens het opwarmen.

Besparing afhankelijk van isolatie en stookgedrag

De besparing hangt af van de woning en stookgedrag. In oudere slecht geïsoleerde en grote woningen of met een hoge binnentemperatuur bespaar je meer dan in kleinere, beter geïsoleerde woningen of met een lagere binnentemperatuur. Dat goed geïsoleerde woningen minder besparen met een lagere nachttemperatuur komt doordat ze warmte beter vasthouden. Het kost veel minder energie om een goed geïsoleerde woning op temperatuur te houden dan een slechter geïsoleerde woning. In een goed geïsoleerde woning levert temperatuurverlaging dus minder energiebesparing op.

Helemaal uit? Liever niet

De verwarming in de woonkamer van matig tot slecht geïsoleerde huizen 's nachts helemaal uitzetten, bespaart nog meer. Maar dat heeft een groot nadeel: het huis kan dan te vochtig worden (vocht slaat neer als de lucht afkoelt). Dat is nadelig voor de gezondheid, onder meer omdat vocht schimmelgroei en huisstofmijt bevordert. Bij vorst is de luchtvochtigheid doorgaans lager, waardoor geen vochtproblemen ontstaan als de cv uit zou gaan. Maar dan is er een andere reden om de cv ’s nachts op een lage temperatuur aan te houden: bevriezing van leidingen voorkomen.

Weekendje of vakantie? Extra besparen!

Zet de thermostaat op 'vorstvrij' (5 tot 10 graden) als je met vakantie gaat in het stookseizoen en laat tussendeuren open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Op sommige klokthermostaten kun je een vakantieprogramma instellen.

Heb je nog een gaskachel of oude ketel met waakvlam, die alleen verwarmt en geen warm water verzorgt? Doe dan buiten het stookseizoen de waakvlam uit. Dat bespaart jaarlijks ongeveer 35 m3 gas (20 euro, prijspeil 2017). Moderne cv-ketels hebben elektronische ontsteking, en daarom helemaal geen waakvlam meer.

Klokthermostaat en thermostaatkranen kopen

Met een klokthermostaat kun je jouw huis stabiel op de gewenste temperatuur houden zonder teveel te stoken. Je kunt de thermostaat zo (laten) instellen dat de temperatuur comfortabel is als je opstaat of thuiskomt, en de cv uit gaat voordat je gaat slapen of vertrekt. Beduidend meer comfort en minder stookkosten dus dan bij een handmatige kamerthermostaat.

Zet ook thermostaatkranen op je radiatoren. Die kosten 5 euro meer dan standaardkranen, maar leveren al snel meer op aan gasbesparing. Lees meer op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Radiatorfolie voorkomt warmteverlies

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren (en overweeg gevelisolatie). Er ontsnapt dan veel minder warmte van de radiator naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken.

Niet zichtbaar

Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (6 euro, prijspeil 2017). Er is ook radiatorfolie die je direct op de achterkant van een radiator kunt plakken, zodat de folie niet in het zicht komt.

Glazen pui

Heb je (paneel)radiatoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie op aan de achterzijde van het paneel, of plaats een warmteschild. Bij enkel glas bespaart dit op jaarbasis 50 m3 gas (30 euro, prijspeil 2017) per m2 folie. Ook bij dubbel glas is het de moeite: daar bespaart het 25 m3 gas (15 euro, prijspeil 2017) per m2 folie.

Webvideo radiatorfolie aanbrengen

Deze webvideo laat zien hoe je zelf eenvoudig radiatorfolie kunt aanbrengen.

Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingdiktes en kosten ongeveer 1 euro per meter en leveren het dubbele per jaar op in besparing. 

In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op Legionella te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

Acties voor je gezondheid

 • Neem regelmatig stof van de radiatoren af met een vochtige doek. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen vrijkomen bij verhitting.
 • Zorg voor goede ventilatie van je huis. Gebrek aan verse buitenlucht veroorzaakt gezondheidsklachten.
 • Zet de temperatuur van een gas- of cv-boiler lager om energie te besparen, maar nooit lager dan 60 graden, om bacteriegroei (Legionella) te voorkomen. Zie Cv-onderhoud en instelling en Drinkwater.
Terug naar boven