Klimaatcompensatie

Tuinieren Boomschors Boom
Test Wat is jouw CO2-voetafdruk? Ben je benieuwd hoeveel CO2 jij uitstoot? Doe de test! Start de test
Je kunt veel doen om de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt te verminderen. Uitstoot die je niet kunt vermijden, kun je compenseren. Milieu Centraal legt uit hoe dat werkt.

Bij bijna alles wat je doet komt het broeikasgas CO2 vrij. Je keuzes voor een energiezuinig huis, bewust eten en duurzaam vervoer maken veel verschil. Dat is belangrijk want broeikasgassen zorgen voor klimaatverandering. CO2-uitstoot is niet helemaal te vermijden, maar je kunt wel ergens anders compenseren. Bijvoorbeeld door bomen te laten planten of projecten voor duurzame energie te steunen.

Eerst voorkomen, dan compenseren

Om klimaatverandering tegen te gaan kun je het beste minder energie gebruiken en minder met de auto of het vliegtuig reizen. Daarmee voorkom je de uitstoot van CO2. Daarnaast kun je kiezen voor groene energie, bijvoorbeeld groene stroom van zonnepanelen of wind: die veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Uitstoot die je niet of moeilijk kunt vermijden, kun je op een andere manier goedmaken en dat wordt compenseren genoemd.

Test Klimaatwijs op reis Wat is de klimaatimpact van jouw vakantie? En hoe kan je jouw vakantievoetafdruk verkleinen? Doe de test

Zelf doen tegen klimaatverandering

Klimaatcompensatie is goed voor CO2-uitstoot die je niet kan vermijden. Maar om te beginnen kan je beter zorgen dat je minder CO2 in de lucht brengt. Met deze 6 klimaatklappers verklein jij je CO2-voetafdruk.

Wat is klimaatcompensatie

Bij klimaatcompensatie zorg je ervoor dat er, in ruil voor de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt, ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten of CO2 uit de lucht wordt gehaald. Daarmee compenseer je jouw CO-uitstoot.

Er zijn verschillende manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. Hieronder staan de 3 belangrijkste:

 1. Bomen planten. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom. Als het hout wordt verbrand of wegrot, komt de CO2 weer vrij in de lucht. De opslag van CO2 in bomen is dus tijdelijk. Daarom zorgen veel aanbieders van klimaatcompensatie ervoor dat bomen worden vervangen als ze zijn uitgegroeid.
 2. Activiteiten die slecht zijn voor het milieu vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Bijvoorbeeld: een kolencentrale sluiten en er een windmolenpark voor in de plaats zetten.
 3. Investeren in projecten waarmee energie wordt bespaard. Dat voorkomt de uitstoot van broeikasgassen.

Wereldwijd

Compensatie hoeft niet in Nederland te gebeuren. Broeikasgassen verspreiden zich over de aarde. Dus als je in Amsterdam CO2 veroorzaakt, kun je dat laten compenseren via een windmolenpark in Friesland, maar bijvoorbeeld ook via een zonnestroomcentrale in Portugal, een bos in Brazilië of schone kooktoestellen in verre landen (die houtvuur vervangen).

Hoe werkt klimaatcompensatie?

Zelf bomen planten of een windmolen bouwen is meestal geen optie. Daarom zijn er organisaties die klimaatcompensatie voor jou regelen. De meeste organisaties zijn in feite tussenhandelaars: ze planten niet zelf het bos of bouwen een windmolenpark, maar investeren jouw geld in bedrijven die dat werk wel doen.

Hoe regel je klimaatcompensatie?

 • Bij sommige vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je bij het boeken meteen aangeven dat je CO2-uitstoot van je vliegreis wilt compenseren. Je betaalt dan een bedrag bovenop de reissom. De vliegmaatschappij of reisorganisatie maakt dit over aan een bedrijf dat voor klimaatcompensatie zorgt. FlyGRN is een vergelijkingssite voor vliegtickets die de CO2-uitstoot van jouw vlucht automatisch compenseert (helemaal of gedeeltelijk). Als de trein een goed alternatief is, laten ze dat ook zien.
 • Bij sommige auto- of reisverzekeringen kan je kiezen voor klimaatcompensatie. De uitstoot van broeikasgassen van de auto of de reis wordt berekend en hier betaal je dan een extra bedrag voor.
 • Je kunt bij sommige energiebedrijven de CO2-uitstoot van jouw gasgebruik laten compenseren, bijvoorbeeld door bomen te laten planten of te investeren in duurzame energie. Bekijk het overzicht op Hier.nu.
 • Via internet kun je ook zelf je klimaatcompensatie regelen. Je kiest zelf welke activiteit je wilt compenseren: gasverbruik, stroomverbruik en/of vervoer. Je maakt een bedrag over waarmee bomen worden geplant of projecten voor duurzame energie worden gefinancierd. Via de volgende organisaties kun je het direct regelen:
  • Via Hivos steun je een biogasprojecten in ontwikkelingslanden
  • Trees for All plant bomen aan
  • Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden
  • Fair Climate Fund heeft verschillende projecten, waaronder het planten van bomen en een biogasproject.

Wat kost klimaatcompensatie?

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1500 m3 gas en 3300 kWh stroom. Om dit gasverbruik te compenseren, betaal je tussen de 25 en 40 euro. Compensatie van het stroomverbruik kost tussen de 20 en 25 euro.

Wil je een middellange retourvlucht (naar Zuid-Europa, Turkije, Noord-Afrika) voor 2 personen compenseren, dan kost je dat enkele tientjes. Soms kun je kiezen welke uitstoot je wilt compenseren: alleen CO2 of ook andere broeikasgassen. Door vliegen worden er CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen uitgestoten in de hogere atmosfeer. Dit geeft een extra broeikas effect. Kies - als je het geld kunt missen - voor de meest uitgebreide compensatie. Goedkope aanbieders compenseren vaak alleen de CO2-uitstoot van de vliegreis en niet het volledige klimaateffect (dat groter is dan alleen CO2).

Keurmerk Gold Standard

Gold Standard is een betrouwbaar keurmerk voor projecten waarmee CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het wordt ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds.