Praktisch over duurzaam

Grote energieslurpers

Heb je een onverklaarbaar hoge energierekening? Waarschijnlijk heb je grote elektriciteitsverbruikers in huis, zonder dat te beseffen.

man-vrouw-rekeningen-282x212.jpg

Is jouw elektriciteitsrekening bijzonder hoog, ga dan na of je een grote stroomverbruiker in huis hebt. Een elektrische boiler, waterbed of airconditioner kan de stroomrekening opjagen, en de milieu-impact onnodig verhogen. Elektriciteit wordt voornamelijk opgewekt met fossiele brandstoffen; verbranding daarvan versterkt milieuproblemen zoals klimaatverandering.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.000 kilowattuur elektriciteit; dat kost bijna 700 euro per jaar (prijspeil 2019). 

Tips minder energie gebruiken

 • 1

  Let bij je keuze uit apparaten op het vermogen, dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en dus milieubelasting en kosten.

 • 2

  Niet alle apparaten werken continu op vol vermogen, daarom kan het moeilijk zijn om het verbruik van een apparaat te schatten. Met een losse energiemeter of andere energieverbruiksmanagers kun je het verbruik in kilowattuur (kWh) precies meten.

 • 3

  Zet een apparaat uit als je het niet gebruikt, en laat het ook niet stand-by staan. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.

 • 4

  Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met energielabel A(+++) is het zuinigst met stroom. Lees meer bij Huishoudelijke apparaten.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost 400 euro (prijspeil 2018).

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 195 kWh per jaar (41 euro; prijspeil 2018). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1840 kWh per jaar (390 euro, prijspeil 2018).

Tropisch aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 900 kWh per jaar verbruiken (190 euro; prijspeil 2018).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Deze blijven gedurende het aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat zullen een lager vermogen gebruiken of uitgaan als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat een elektrische kachel zonder thermostaat 500 uur per jaar wordt gebruikt, dan is het verbruik 1.000 kWh (210 euro; prijspeil 2018). Bij 100 uur per jaar aan is dat 200 kWh (42 euro; prijspeil 2018).

Een kachel met thermostaat die 500 uur per jaar aan staat kost 300 kWh (63 euro; prijspeil 2018), bij 100 uur aan is dat 60 kWh (13 euro; prijspeil 2018).

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo'n 750 kWh (160 euro).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming (geen energielabel A), kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp continu, met schakelaar alleen als het nodig is. Een pomp zonder schakelaar (en zonder energielabel A) gebruikt zo'n 570 kWh per jaar (120 euro), terwijl een pomp met schakelaar maar zo’n 220 kWh per jaar gebruikt. Met een pompschakelaar bespaar je dus zo’n 350 kWh per jaar, dat is 74 euro (prijspeil 2018).

Een pompschakelaar kost rond de 60 euro. Dat bedrag heb je binnen een jaar terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Thuistap (of beertender)

De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld.

Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (105 euro; prijspeil 2018). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 390 kWh per jaar; dat is zo'n 82 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuw soortgelijk model met energielabel A+++ verbruikt nog maar ruim 160 kWh: zo'n 34 euro.

Lekkende deur verhoogt stroomverbruik

Het meerverbruik van de oude koelkast loopt nog verder op wanneer de deur niet goed meer sluit: de koelkast moet dan erg hard werken omdat er voortdurend warme lucht binnen komt.

Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast heeft gemiddeld een verbruik van zo'n 500 kWh per jaar (105 euro).

Airconditioner

Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh; dat kost 35 tot 90 euro aan stroom (prijspeil 2018).

Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo'n 15 kWh aan stroom per jaar (3 euro; prijspeil 2018).

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh (ruim 100 euro; prijspeil 2018) per jaar aan stroom, terwijl een grote zuinige lcd-led-televisie met jaarlijks 155 kWh (33 euro; prijspeil 2018) aan elektriciteit toe kan. Lees meer op Televisie.

Andere grote energieverbruikers

Hieronder een lijstje apparaten die ook veel stroom gebruiken, maar waarvan mensen dat niet altijd weten. De tabel toont de kosten per jaar bij gemiddeld gebruik.

Apparaat Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar (kosten*)
keukenboiler 480 kWh (€ 100)
infraroodsauna 420 kWh (€ 90)
verlichting 390 kWh (€ 80)
wasdroger 290 kWh (€ 60)
terrasverwarmer 270 kWh (€ 60)
vaatwasser 240 kWh (€ 50)
kookplaat 180 kWh (€ 40)

* Kostenindicatie op jaarbasis, bij gemiddeld gebruik en elektriciteitsprijs van 21 cent / kWh (prijspeil 2018).

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.