Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Ongediertebestrijding

De belangrijkste tips om te voorkomen dat je last krijgt van ongedierte in huis zijn: goed onderhoud, regelmatig schoonmaken en vocht vermijden. Zijn ongedierte en plagen toch in je huis beland, dan kun je ze vaak bestrijden zónder gif.

bigstock-Insect-collection-on-white-bac-16868192 282x212.jpg

Tips tegen ongedierte

Hoe herken je ongedierte? Wanneer spreek je van een plaag? Wat kun je zelf doen en waarvoor moet je professionals inschakelen? Je leest het in deze tips.

Tips tegen ongedierte
bigstock-Texture-Background-Wooden-Plan-48638717 282x212.jpg

Houtwormen

Houtwormen voorkom je door hout te verven, beitsen of in de was te zetten. Hoe weet je of er houtworm in jouw tweedehands kastje of planken zit?

Houtwormen
kakkerlak-iStock_2456670 282x212.jpg

Kakkerlakken

Een kakkerlakkenplaag is vooral akelig, omdat de kruipende insecten zich zo snel voortplanten. Voorkomen dat ze jouw huis binnendringen is dus cruciaal. Hoe doe je dat?

Kakkerlakken
mieren-iStock_1669747 282x212.jpg

Mieren

Mieren verdwalen als je komkommerschijfjes op hun paadje legt. En als je hun geurspoor uitwist, is de kans kleiner dat de hele mierenkolonie volgt. Weet jij hoe je mieren doodt zonder gif?

Mieren
bigstock-Woolen-socks-29240501 282x212.jpg

Motten

Als je twijfelt of er motten in je kledingkast zitten, leg dan een vel wit papier op de kastbodem. Liggen er korrels en spinsels van mottenlarven op? Start dan met de bestrijding.

Motten
bigstock-Mosquito-8097563 282x212.jpg

Muggen

Slechts een klein deel van de 35 muggensoorten valt jou 's zomers lastig. Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Hoe voorkom je dat de steekbeestjes jou als slachtoffer kiezen?

Muggen
muis transparant

Muizen

Een kat in huis is geen garantie tegen muizen. Soms zitten de knaagdieren achter een muur of plafond en kan ook je kat er niet bij. Wat kun je doen om muizenoverlast te voorkomen?

Muizen
bladluis-shutterstock_1126784- 282x212.jpg

Plagen op kamerplanten

Bladluis, witte vlieg, spintmijt of varenrouwmug: welke plaag maakt jouw kamerplant ziek? Onderzoek je plant goed en kies dan het huismiddeltje dat het plaaginsect verjaagt.

Plagen op kamerplanten
RAtten intro vierkant.jpg

Ratten

Ratten wil je buiten de deur houden want ze verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen dat ze binnenkomen is makkelijk, maar bij een plaag heb je meestal hulp nodig.

Ratten in huis
kat_shutterstock_15629 282x212.jpg

Vlooien

Wat doe je als jouw hond of kat zich telkens krabt? Je kunt een vlooienplaag maar beter voor zijn. Stook je huis niet te warm, stofzuig elke dag en kam je huisdier regelmatig.

Vlooien
bigstock-Silverfish-isolated-7516134 = papiervisje 282x212.jpg

Zilvervisjes en papiervisjes

De beste remedie tegen zilvervisjes en papiervisjes is: voorkom vocht in huis en breng de temperatuur omlaag. Onder de 18 °C gaan zilvervisjes onherroepelijk dood. En papiervisjes?

Zilvervisjes en papiervisjes
Hoe zie je of er houtworm in jouw hout zit?

Fout.Verse gaatjes van een actieve houtworm herken je aan de lichtgekleurde, schone binnenkant.

Houtwormen

Fout. Verse gaatjes van een actieve houtworm herken je aan de lichtgekleurde, schone binnenkant.

Houtwormen

Goed. Verse gaatjes van een actieve houtworm herken je aan de lichtgekleurde, schone binnenkant.

Houtwormen

 

bigstock-Stack-Of-Antique-Books-Isolate-55837166 282x212.jpg

Schade door papiervisjes

Papiervisjes veroorzaken meer schade dan hun look-a-likes, de zilvervisjes. Wees extra alert op papiervisjes in nieuwbouwwoningen: daarin zit net dat restje bouwvocht waar dit ongedierte dol op is.

Zilvervisjes en papiervisjes
bigstock-Suitcases-70390648 282x212.jpg

Kakkerlakken op reis

Kakkerlakken verspreiden zich snel. Ze reizen mee met bagage en tweedehands spullen. De insecten kunnen je huis binnenkomen via kieren of cv-leidingen. Wat moet je doen als je een kakkerlak aantreft?

Kakkerlakken