Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Apparaten en verlichting

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten en lampen sla je twee vliegen in een klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Huishoudelijke apparaten Wasmachine 59100602 400x400.jpg

Huishoudelijke apparaten

Het ene apparaat is het andere niet. Het loont voor het milieu al snel om een werkende koelkast te vervangen door een zuinige. Bij wasmachines is de grootste winst te behalen door te wassen op lage temperatuur. Benieuwd waar de mogelijkheden liggen voor jou?

Huishoudelijke apparaten
TV ICT 62951737 400x400.jpg

TV & ICT

We hebben allemaal steeds meer tv’s, audiovisuele apparatuur en computers in huis. Vaak verminder je het stroomverbruik van tv’s en audiovisuele apparatuur enorm door ze echt helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je sluipverbruik. Voor computers geldt dat je er het beste zo lang mogelijk mee kunt doen. Waar kun jij op letten?

TV & ICT
Energiezuinig verlichten 13574473 400x400.jpg

Energiezuinige lampen: kies led

Lampen zorgen voor ongeveer 12 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt dus behoorlijk wat geld en energie besparen door zuinige lampen te kiezen. Het is voor het milieu goed om gloeilampen weg te doen, ook als ze nog werken. Je hebt een ledlamp al snel terugverdiend.

Energiezuinig verlichten
bespaartips apparaten en verlichting- 282x212.jpg

Halveer je stroomverbruik

Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo'n 3.300 kWh aan stroom (ongeveer 650 euro). Dat kan nog stukken lager.

Halveer je stroomverbruik