Praktisch over duurzaam

Huishoudelijke apparaten

Moderne, zuinige apparaten gebruiken minder energie dan oudere exemplaren. Koop je een nieuw apparaat, kies dan voor A+++. Met zuinig gebruik van apparaten is ook nog veel te besparen. Lees daarover meer op Halveer je stroomverbruik!

Hoeveel jij kunt besparen hangt sterk af van je huidige stroomverbruik. De verschillen daarin zijn enorm: 1 op de 8 huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. Het andere uiterste wordt gevormd door de 1 op de 7 die meer dan 5.000 kWh per jaar verbruiken.

Tips apparaten kopen en gebruiken

 • 1

  Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++. Dat is veel zuiniger.

 • 2

  Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines: daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt!

 • 3

  Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.

 • 4

  Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.

 • 5

  Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als je ze niet gebruikt.

 • 6

  Lever oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation voor hergebruik van de materialen.

Energie besparen bij aankoop: energielabel

energielabel-2011.jpg

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: koelkasten en vriezers, wasmachines en wasdrogers, verlichting, televisies, airconditioners, ovens en afzuigkappen. Alles over de labels vind je op www.energielabel.nl.

Zuinige apparaten hebben energielabel A+++. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdien je het verschil terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

Andere keurmerken

Behalve op het energielabel, kun je vergelijkende tests bekijken en letten op keurmerken zoals TCO en Energy Star. Ook het vermogen zegt iets over het verbruik. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers. Lees meer over keurmerken en ander logo's op apparaten in de Keurmerkenwijzer.

Per apparaat: het meest zuinige en het minst zuinige label

De labels D, C en B mogen bij veel witgoed niet meer in de handel komen. In de tabel hieronder zie je wat het beste label én het minimumlabel is voor nieuw geproduceerde apparaten. In de winkel kun je nog wel oude voorraad met een minder zuinig label tegenkomen.

Beste label Minimum label
Koelkast en vriezer A+++ A+
Wasmachine A+++ A+
Vaatwasser A+++ A+
Wasdroger A+++ B

Peiling: november 2015

Energie besparen bij gebruik

Naast de energiezuinigheid van een apparaat is ook de manier waarop je het gebruikt bepalend voor het energieverbruik. Je kunt dat verbruik verminderen op de volgende manieren:

 • Gebruik apparaten efficiënt. Eén keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Tips voor zuinig gebruik vind je bijvoorbeeld op Koelkasten en vriezersDesktop, laptop en tablet en Wasmachine.
 • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, door een nieuw zuinig exemplaar.
 • Ontdek hoeveel stroom een apparaat verbruikt met een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Te koop bij elektronicawinkels vanaf 10 euro.
 • Lees de gebruiksaanwijzing goed door; meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.
 • Verminder het sluipverbruik door het apparaat niet stand-by maar echt 'uit' te zetten, eventueel door de stekker eruit te trekken of via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Lees meer op Voorkom sluipverbruik!

Welke apparaten gebruiken het meest?

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020): 

 • Koelkast plus losse vriezer: 520 kWh/jaar (120 euro)
 • Verlichting: 390 kWh/jaar (90 euro)
 • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (80 euro)
 • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (70 euro)
 • Wasdroger: 300 kWh/jaar (70 euro)
 • CV-ketel: 280 kWh/jaar (60 euro)
 • Vaatwasser: 240 kWh/jaar (55 euro)
 • Wasmachine: 130 kWh/jaar (30 euro)

Lees hoe je de grootste besparingen behaalt op Halveer je stroomverbruik.

Het sluipverbruik (stand-by plus 'uit') kost in een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 euro. Bijna drie kwart daarvan is te vermijden.

Wat te doen met oude apparaten?

Wegdoen...

Apparaat kapot? Bekijk welke apparaten je het beste kunt laten repareren en welke je beter kunt vervangen door een zuinige.

Sommige apparaten, zoals koelkasten, vriezers en wasdrogers, zijn de afgelopen jaren zo veel zuiniger geworden dat het voor het milieu beter is om het oude apparaat te vervangen door een zuinig model als het stuk gaat, dan om het te repareren.  

... of repareren

Voor andere apparaten is repareren milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Dit geldt extra voor apparaten die veel energie kosten om te maken zoals computers en audio-apparatuur. Ook voor apparaten die je maar af en toe gebruikt zoals een mixer, broodrooster of keukenmachine is repareren een stuk milieuvriendelijker dan wegdoen.

Lees meer op Repareren of vervangen.

Terug naar de winkel

Bedenk dat je bij aankoop wettelijk recht had op een deugdelijk product. Dat betekent dat een verkoper wettelijk verplicht is tot reparatie of vervanging van een apparaat als het bij normaal gebruik stuk gaat binnen een redelijke levensverwachting, ook al is de garantie verlopen. Lees hierover meer bij de Consumentenbond.

Monteur, Repair Café of zelf doen?

Voor de reparatie kun je verder een monteur inschakelen, of je kunt het zelf proberen. Onderdelen zijn te vinden bij speciaalzaken, op internet en bij fabrikanten. Bewaar altijd de gebruiksaanwijzing van je apparaten. Een andere mogelijkheid is het bezoeken van een Repair Cafe bij jou in de buurt waar vrijwilligers in staat zijn veel apparaten te repareren. Je kunt ook advies vragen via Monteur op afstand. Je vindt daar monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden, soms is een reparatie dan overbodig.

Een tweede leven?

Misschien kan iemand anders jouw oudere, maar werkende apparaat nog gebruiken. Dat spaart afval en grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat. Keukenapparatuur of elektrisch gereedschap, kun je prima tweedehands verkopen. Laat oude smartphones en computers liever niet langer dan nodig ongebruikt thuis slingeren. Nu heeft iemand er misschien nog iets aan. Over tien jaar is het model waarschijnlijk hopeloos achterhaald.

Uitzondering: oude energieverslindende koelkasten, vrieskisten en wasdrogers kun je beter niet weggeven of verkopen. Door hun hoge energieverbruik zou dat milieubelastender zijn dan correct afdanken bij de gemeente of de winkelier waar je de nieuwe koopt.

Weggooien: apart inleveren

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Daarom is het belangrijk om oude apparaten op de juiste manier af te danken, zodat ze milieuvriendelijk verwerkt kunnen worden. Als een apparaat kan worden gerecycled, scheelt dat bovendien grondstoffen.

Je kunt een oud/kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier, bij aankoop van een nieuw vergelijkbaar apparaat. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. De kosten van milieuvriendelijke verwerking van de oude apparaten zijn gedekt. Tot 2013 betaalde je voor sommige elektrische apparaten nog een verwijderingsbijdrage. Deze is nu voor alle elektrische apparaten afgeschaft. De kosten van verwijdering zijn nu verwerkt in de verkoopprijs.

Je kunt oude apparaten ook kwijt bij het gemeentelijke afvalscheidingsstation. Kleine apparaten kunnen sinds 2014 gratis ingeleverd worden bij grote elektronicawinkels, supermarkten of bouwwinkels ook zonder dat je er een apparaat aanschaft. Kijk bij Wecycle voor inleverpunten.

Meer informatie

 • Er zijn diverse websites die apparaten vergelijken (prijzen, beoordelingen en winkels); je vindt ze via internetzoekmachines.
 • Energielabel.nl geeft informatie over energielabels op nieuwe apparaten.
 • De Consumentenbond onderzoekt zeer regelmatig allerlei elektrische apparaten, onder meer op energieverbruik en repareerbaarheid.
 • Heb je vragen over de aankoop, jouw rechten en garantie op apparatuur? Kijk op Consuwijzer.nl.
 • Kijk op Wecycle voor inleverpunten van kleine apparaten en lampen in winkels. 
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.