Praktisch over duurzaam

Energiebespaarlening

Ben je van plan om energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen? Dan kun je als huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) tegen een gunstig tarief geld lenen bij het Warmtefonds. Met deze Energiebespaarlening kun je zonder spaargeld je energierekening omlaag brengen.

Man en vrouw geldzaken energie besparen.jpg

Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat. 

Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu en om prettig te wonen, maar is ook meer waard.

Welke maatregelen?

Als huiseigenaar kun je een Energiebespaarlening gebruiken voor 24 duurzame maatregelen: bijvoorbeeld gevelisolatiedakisolatievloerisolatieisolerend glas, een zuinige cv-ketel of warmtepomp, een zonneboiler en CO2-gestuurde ventilatie. Je kunt ook de kosten voor een maatwerkadvies voor energiebesparing meefinancieren. Bekijk alle maatregelen op Energiebespaarlening.nl.

Met de lening kun je meer dan één maatregel financieren (bijvoorbeeld vloerisolatie én gevelisolatie én een warmtepomp). Je mag maximaal 75 procent van het geleende bedrag gebruiken om zonnepanelen te kopen. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro. Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kun je meer lenen, tot maximaal 65.000 euro.

Check de verbeteringen voor jouw huis

Wil je weten welke maatregelen in jouw huis zinvol zijn? Ga dan naar Verbeterjehuis.nl en vul jouw situatie in. Je ziet dan hoeveel een verbetering kost en hoeveel geld je ermee bespaart.

Naar Verbeterjehuis

Zo werkt de lening

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. De rentetarieven vind je op energiebespaarlening.nl/particulieren.

De lening is annuïtair. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand. 

Eigen geld?

Heb je spaargeld? Lees dan meer over de keuze tussen een lening of het inzetten van jouw spaargeld op Financiering verbeteren eigen woning.

Energiebespaarlening voor VvE

Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een Energiebespaarlening afsluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. Een paar voorwaarden zijn anders dan die voor huiseigenaren:

  • De VvE moet uit minstens 8 wooneenheden bestaan.
  • De hoogte van de lening is minstens 25.000 euro en maximaal 10 miljoen euro, met een maximum van 25.000 euro per appartement (Zeer Energiezuinig Pakket maximaal 50.000 euro en Nul op de Meter maximaal 65.000 euro).
  • De looptijd van de lening is naar keuze 10 tot 30 jaar.

Lees meer over de Energiebespaarlening voor VvE op energiebespaarlening.nl/vve.

Deel van het Warmtefonds

De leningen worden tegen een gunstig tarief aangeboden vanuit het Warmtefonds. In het Woonakkoord en het Energieakkoord is afgesproken om dit fonds op te richten, om energiebesparing mogelijk te maken voor alle woningeigenaren. In het fonds zit 1 miljard euro voor duurzame leningen. Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank, de ASN Bank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB). De opbrengst van de leningen stroomt terug in het Warmtefonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt.

Financieel interessant?

De meeste isolatiemaatregelen gaan heel lang mee. Sommige maatregelen hebben een beperkte levensduur, denk aan een HR-ketel (15 jaar) of zonnepanelen (25 jaar). Zolang de maatregel meegaat, bespaar jij op je energiekosten, jaar in, jaar uit. In de meeste gevallen blijf je nog besparen als je de maatregel al lang hebt terugverdiend.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.