Hoe betaal je energiebesparende maatregelen?

Een man zoekt informatie op op zijn laptop.

Kan je de kosten verlagen?

Energiesubsidiewijzer Met subsidies kan je de kosten verlagen. De Subsidiewijzer geeft een compleet overzicht van subsidies en regelingen in jouw woonplaats. Bekijk subsidies
Van vloerisolatie tot warmtepomp: waar betaal je het van? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kun je beter een lening afsluiten? Zoek in elk geval uit of er subsidies of acties zijn: daarmee kun je de kosten flink omlaag brengen!

Energie besparen zorgt voor een lagere energierekening, een prettig huis en minder CO2-uitstoot. De kosten verdien je vaak terug via de lagere energierekening. Maar je moet de maatregelen wel eerst betalen. Hoe doe je dat? Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij, voor huiseigenaren én voor huurders.

Tips om energiebesparing te betalen

  1. 01

    Je kunt subsidie krijgen als je je huis laat isoleren. Voorwaarde is dat je eigenaar van het huis bent en er zelf woont. Je krijgt alleen subsidie als je het werk uitbesteedt. Als je 2 maatregelen neemt, is het bedrag hoger dan voor 1 isolatiemaatregel. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Alle voorwaarden vind je op Subsidie voor isolatie.

  2. 02

    Je kunt subsidie krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

  3. 03

    Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn.

  4. 04

    Kijk of je extra geld kunt lenen via je hypotheek of met een Energiebespaarlening.

  5. 05

    Check of bedrijven, maatschappelijke organisaties of jouw gemeente speciale acties hebben, bijvoorbeeld om collectief zonnepanelen te kopen.

  6. 06

    Energie besparen kan ook (bijna) gratis zijn. Zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje lager, wees zuinig met warm water en vervang gloeilampen door led-lampen. Meer tips? Kijk bij Snelle bespaartips.

  7. 07

    Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp kun je ook huren of leasen. Je hoeft dan niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Maar uiteindelijk ben je meestal wel duurder uit.

Tips voor (bijna) huiseigenaren

  1. 01

    Als de rente laag is, kan het aantrekkelijk zijn om spaargeld te gebruiken. Maar bij een verhuizing kan dit nadelig zijn, bijvoorbeeld door de bijleenregeling.

  2. 02

    Ga je een huis kopen, kijk dan of je extra ruimte kunt krijgen in je hypotheek voor energiebesparende maatregelen die je later nog wilt nemen.

  3. 03

    Bekijk of je lopende hypotheek ruimte biedt om de maatregelen te financieren. Alternatieven zijn: je huidige hypotheek verhogen, een tweede hypotheek nemen, of je hypotheek oversluiten.

  4. 04

    Sommige banken en hypotheekverstrekkers geven een lagere rente als je je huis isoleert of duurzame verwarming neemt. Kijk ook of je een Energiebespaarlening kunt krijgen.

  5. 05

    Vind je het lastig om een keuze te maken? Vraag een financieel adviseur om alle voors en tegens op een rij te zetten.

Reinier: extra hypotheekruimte voor HR++ glas

Aandachtspunten eigen huis

De eerste vraag is: gebruik je spaargeld of ga je geld lenen? Wat zijn de voor- en nadelen? En als je gaat lenen: kun je misschien een gunstige lening krijgen? Welke mogelijkheden biedt je oude of een nieuwe hypotheek?

Tips voor huurders

  1. 01

    Huur je van een woningcorporatie? Vraag of er plannen zijn om je huis te verduurzamen. Kijk of je andere huurders mee kunt krijgen: samen sta je sterker.

  2. 02

    Wil je zelf aan de slag? Vraag toestemming aan de verhuurder voordat je een grote verandering aanbrengt.

  3. 03

    Bespreek vooraf of de verhuurder een overnamevergoeding wil betalen.

  4. 04

    Zet alle afspraken op papier en onderteken dit, of bewaar e-mails en brieven waarin de afspraken staan.

  5. 05

    Bedenk hoe je de investering wilt betalen: met een lening of met eigen spaargeld.

  6. 06

    Overweeg je zonnepanelen? Lees meer op Zonnepanelen voor huurder.

Aandachtspunten huurhuis

Wil je dat de verhuurder in actie komt om je woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen? Kijk of je andere huurders ook enthousiast kunt maken: samen sta je sterker. De Woonbond heeft een handig stappenplan voor hoe je dit aanpakt. Check ook of er een subsidie of gunstige lening is die je verhuurder over de streep kan trekken.

Wil je zelf aan de slag?

Lees welke mogelijkheden er zijn om de aanpassing te betalen. Ook heel belangrijk: wat voor gevolgen heeft het verbeteren van je woning voor jouw huur?

Meer informatie