Isoleren en besparen

Huis Man Kinderen Geisoleerd
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie. Milieu Centraal laat je zien hoe jij de isolatie van je huis checkt en wat je kunt doen om dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren.
Advies op maat Isolatie-zelfscan Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Pak een meetlint en aansteker en ga op ontdekkingstocht langs je dak, vloer, buitenmuren en ramen. Met de praktische tips scan je het zelf.
Filter op onderwerp

Isoleren in het kort

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n € 1.900 besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. In een goed geïsoleerd huis woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit. Lees Alles over isoleren of kijk op Dakisolatie, Vloerisolatie, Spouwmuurisolatie en HR++ en triple glas.

Ben je een beetje handig? Dan kun je sommige isolatieklussen zelf doen. Bijvoorbeeld een voorzetwand plaatsen, zelf de vloer isoleren of dakisolatie aanbrengen. Een verbouwing is een goed moment om ook je isolatie aan te pakken. Je kunt het werk natuurlijk ook uitbesteden aan een erkend isolatiebedrijf. Vergeet ook niet om Naden en kieren dicht te maken, maar zorg wel voor voldoende ventilatie en gezonde lucht in huis. 

Als je je huis gaat isoleren, zijn er subsidies en leningen beschikbaar om te helpen met de kosten. Als je 2 isolatiemaatregelen combineert (of één isolatiemaatregel neemt plus een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet), kun je 20 procent van de kosten terugkrijgen. Lees meer over de isolatiesubsidie. En met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor duurzame maatregelen.