Praktisch over duurzaam

HRe-ketel

Een HRe-ketel is een cv-ketel die naast warmte tegelijkertijd ook elektriciteit maakt. De ketel zet gas heel efficiënt om in stroom en warmte. Maar een HRe-ketel is erg duur en daardoor voor een doorsnee huishouden geen passende optie.

Stekker geld rekenmachine 357x237.jpg

Een HRe-ketel is beter voor het milieu dan een gewone combiketel, omdat gas heel efficiënt gebruikt wordt. Dat komt door de combinatie van warmte- en elektriciteitsproductie: de zogeheten ‘micro-warmtekrachtkoppeling’.

Een duurzaam alternatief voor een HRe-ketel is een elektrische warmtepomp die gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Een HRe-ketel werkt namelijk nog steeds op gas, een fossiele brandstof.

Tips HRe-combiketel

 • 1

  Een HRe-ketel is een optie als je veel gas verbruikt: meer dan 1650 m3 gas per jaar. Alleen dan wek je voldoende stroom op om met een HRe-ketel energie en CO2 te besparen.

 • 2

  Als je gasverbruik zo hoog is, kun je beter kijken of je de isolatie van je huis kunt verbeteren. Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder gas dan een slecht of matig geïsoleerde woning. Zie Isoleren en besparen

 • 3

  Een HRe-ketel kan wel geschikt zijn voor grote, monumentale panden die moeilijk goed te isoleren zijn.

 • 4

  Vraag een offerte bij een gespecialiseerd bedrijf, informeer naar het Gaskeur HRe en vraag de installateur naar zijn HRe-opleiding.

 • 5

  Kijk op de Energiesubsidiewijzer of er landelijke, provinciale of lokale subsidies of leningen zijn voor een HRe-ketel.

HRe-ketel: verwarmen, warm water én stroom

Een HRe-ketel is een verwarmingsketel op gas die ook elektriciteit produceert (vandaar de ‘e’ in HRe). Dat gebeurt door de geïntegreerde heteluchtmotor (een stirlingmotor van 1.000 watt). Dit maakt de HRe-ketel een kleine uitvoering van zogeheten warmtekrachtkoppeling: een micro-wkk. De HRe-ketel is ook leverbaar als HRe-combiketel voor verwarming, warm water en elektriciteit.

De HRe-ketel wekt elektriciteit op zodra de ketel aanslaat. Deze stroom kun je in huis gebruiken, waardoor je bespaart op het aantal kWh elektriciteit dat je afneemt van het elektriciteitsnet. Als de HRe-ketel meer stroom opwekt dan jouw huishouden op dat moment nodig heeft, levert de ketel aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent de stroom die je levert met jouw elektriciteitsrekening, vergelijkbaar met het salderen bij zonnepanelen.

Een HRe-ketel is anderhalf keer zo groot als een nieuwe hr-combiketel en kan aan de muur hangen. Een HRe-ketel weegt wel meer en veroorzaakt meer trilling en geluid; de muur moet dus wat kunnen hebben.

Milieuvoordeel HRe-combiketel

Stel: je verbruikt met je gewone hr-combiketel per jaar 1650 m3 gas. Met een HRe-combiketel stijgt je gasverbruik met 240 m3 gas, door de heteluchtmotor die stroom opwekt. Daar staat tegenover dat de energiecentrale 2.250 kWh elektriciteit minder hoeft te leveren: dat produceert de HRe-ketel zelf (bij een verbruik van 1.890 m3 gas). Het milieuvoordeel is dat de micro-wkk veel efficiënter stroom opwekt dan in een elektriciteitscentrale gebeurt. Dit bespaart gemiddeld 500 kg CO2 per jaar, na aftrek van de extra CO2 door het hogere gasverbruik. Maar je bespaart nog méér CO2-uitstoot als je elektriciteit opwekt met zonnepanelen of kiest voor windenergie.

Met een HRe-ketel wek je zelf stroom op. Maar daar staat tegenover dat je meer gas verbruikt.

HRe: prijs, besparing en subsidie

In huishoudens met een flink jaarlijks gasverbruik (1.650 m3 of meer), zorgt een HRe-ketel voor ongeveer € 310 lagere energiekosten dan een gewone hr-combiketel. Dat zit niet in een lagere gasrekening (je gasverbruik gaat juist omhoog), maar in een lagere elektriciteitsrekening.

Netto besparing

In een eengezinswoning met 3 personen zorgt een HRe-ketel voor een extra gasverbruik van gemiddeld 240 m3 per jaar (ofwel € 160, gasprijs 67 cent per m3, prijspeil 2018). Maar de elektriciteit die het huishouden afneemt van het elektriciteitsnet ligt gemiddeld 2.250 kWh lager (€ 470, elektriciteitsprijs 21 cent per kWh, prijspeil 2018). Dat is een netto besparing van € 310 per jaar.

beweeg de tabel van links naar rechts

HRe-combiketel Zonneboiler (combinatie met hr-ketel op gas) hr-combiketel op gas
Prijs (incl. installatie en btw) € 13.300 € 5.400 (€3.300 zonneboiler + €2.100 combiketel) € 2.100
Energiekosten / jaar € 1.400 € 1.500 € 1.600
Onderhoudskosten / jaar € 70 € 60 (€10 zonneboiler + €50 combiketel) € 50

Berekeningen gelden voor een woning met een bovengemiddeld gasverbruik, namelijk 1650 m3 per jaar voor verwarming (1330 m3) en warm water (320 m3).

Meerkosten, besparing en levensduur

Een HRe-combiketel kost ongeveer € 11.000 extra vergeleken met een hr-combiketel. De besparing op energiekosten is € 200 per jaar (zie tabel hierboven). De te verwachten levensduur van een HRe-ketel is 15 jaar. De extra aanschafkosten verdien je waarschijnlijk niet terug binnen de levensduur.

Gaskeur, installateur en plaatsing

Gaskeur HRe. Keurmerk voor HRe-ketels.

Let bij aanschaf van een HRe-ketel op Gaskeur HRe: dit keurmerk voor gastoestellen waarborgt dat de ketel een hoog rendement heeft en voldoet aan hoge technische en veiligheidseisen.

HRe-ketels zijn sinds 2010 op de markt. Het is niet vanzelfsprekend dat elke installateur deze kan installeren. Kies daarom een installateur die door de fabrikant van de HRe-ketel is opgeleid en dit aan kan tonen.

Energielabel

HRe-ketels die vanaf 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben een energielabel. Daarop kun je in een oogopslag zien wat het meest zuinige model is. De meest zuinige HRe-combiketels hebben Energielabel A+ voor verwarming en Energielabel A voor warm water. Kijk op www.energielabel.nl voor meer informatie.

Meer informatie

Meer over micro-wkk en de stirlingmotor staat op Wikipedia.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.