Praktisch over duurzaam

Subsidie energiebesparing eigen huis

Heb je plannen om je dak, buitenmuren, vloer of ramen te isoleren? Als je 2 of meer delen van je huis laat isoleren, kun je een flinke subsidie krijgen uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Tussen 1 juni en 31 december 2020 is de subsidie extra aantrekkelijk, want tijdelijk krijg je niet 20, maar bijna 30 procent van de kosten terug! Lees meer over de voorwaarden voor de subsidie en de tijdelijke verhoging.

Een meisje speelt op de vloer. Voor energiebesparende maatregelen in huis kun je subsidie krijgen.

Je krijgt de SEEH-subsidie als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur en vloer isoleren. Met de subsidie verdien je de kosten van deze maatregelen binnen 3 jaar terug. Daarnaast kun je ook geld krijgen voor een paar extra maatregelen (maar alleen als je ook 2 isolatiemaatregelen neemt). En er is een bonussubsidie als je je huis meteen zeer energiezuinig maakt. 

Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat je eigenaar van het huis bent én er zelf woont. Voor VvE's is er een aparte regelingJe kunt de subsidie aanvragen op de website van rvo.nl.

Voorwaarden voor de isolatiesubsidie

 • 1

  Je bent eigenaar én bewoner van het huis. Je hebt de woning dus niet verhuurd.

 • 2

  Je neemt 2 of meer van de volgende isolatiemaatregelen: dak of zoldervloer, spouwmuur, gevel aan de binnenkant of buitenkant, vloer en/of bodem, isolatieglas (HR++ glas en/of triple glas in nieuwe kozijnen). 

 • 3

  Je kiest voor zeer goede isolatiewaarden. Op rvo.nl vind je voor elke maatregel de minimale isolatiewaarde.

 • 4

  Voor elke maatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren. Dit verschilt per woningtype, de eisen vind je op de rvo.nl. Maar als je het hele dak of de hele gevel, vloer of alle ramen laat isoleren, voldoe je ook aan dit vereiste (ook al is het aantal m2 lager).

 • 5

  Je krijgt voor een woning maar één keer een SEEH subsidie. Wil je meer dan 2 isolatiemaatregelen nemen? Vraag dan in één keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heb jij of een vorige eigenaar al een keer een SEEH-subsidie voor deze woning aangevraagd, dan kun je geen subsidie meer krijgen.

 • 6

  Je kunt subsidie krijgen voor maatregelen die je op of na 15 augustus 2019 hebt genomen. Je vraagt de subsidie aan nádat de maatregelen uitgevoerd zijn.

 • 7

  Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.

 • 8

  Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert. Op wij-isoleren.nl vind je bedrijven die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

 • 9

  Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Tijdelijk hogere subsidie

De subsidie is normaal ongeveer 20 procent van de kosten. Maar tussen 1 juni en 31 december 2020 krijg je tijdelijk bijna 30 procent subsidie. Het kabinet wil huiseigenaren en VvE's in deze onzekere tijden extra helpen bij het verduurzamen van hun woning. 

Voor particuliere aanvragers geldt:
Je krijgt de hogere subsidie als je tussen 1 juni en 31 december 2020 minimaal 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren én betaalt. Heb je de eerste maatregel al vóór 1 juni uitgevoerd of betaald? Als je de tweede maatregel dan uitvoert en betaalt tussen 1 juni en 31 december, kun je voor beide maatregelen het hogere subsidiebedrag krijgen. Zorg wel dat je de subsidieaanvraag uiterlijk op 31 december indient.

Voor VvE's die subsidie aanvragen geldt: 
VvE’s die tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 een subsidieaanvraag indienen voor 2 of meer energiebesparende maatregelen, krijgen de verhoogde subsidie. VvE's moeten hun aanvraag namelijk indienen vóórdat ze maatregelen gaan uitvoeren.

Hoe hoog is de subsidie?

Milieu Centraal heeft voor 4 soorten huizen berekend hoeveel een isolatiemaatregel ongeveer kost en hoeveel subsidie je daarvoor kunt krijgen. Met de rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je zelf een berekening maken. In de tabel staan de bedragen die van 1 juni tot en met 31 december 2020 gelden (30 procent subsidie).

De subsidie per woning is maximaal € 10.000. Voor het energiezuinig pakket is het maximum € 15.000.

Tussenwoning

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.100 € 1.700
Isoleren vloer € 1.400 € 500
Isoleren spouwmuur € 800 € 310
HR++ glas € 3.100 € 1.000

Hoekwoning

Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.700 € 1.900
Isoleren vloer € 1.600 € 500
Isoleren spouwmuur € 2.100 € 800
HR++ glas € 3.500 € 1.300

2 onder 1 kap

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.600 € 2.000
Isoleren vloer € 1.900 € 650
Isoleren spouwmuur € 2.000 € 800
HR++ glas € 4.400 € 1.400

Vrijstaande woning

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 8.400 € 3.600
Isoleren vloer € 2.800 € 950
Isoleren spouwmuur € 3.100 € 1.200
HR++ glas € 4.700 € 1.500

 

Subsidie per vierkante meter (m2)

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je per vierkante meter (m2) voor een isolatiemaatregel ontvangt.

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatiemaatregel Subsidie per m2 (tot 1 juni 2020) Subsidie per m2 (1 juni t/m 31 december 2020)
Spouwmuur isoleren € 5 € 8
Dakisolatie € 20 € 30
Vloer zolder isoleren € 5 € 8
Gevelisolatie (binnen of buiten) € 25 € 38
Vloerisolatie € 7 € 11
Bodemisolatie € 4 € 6
HR++ glas € 35 € 53
Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn) € 100 € 150

Ook subsidie voor extra maatregelen

Heb je 2 of meer grote energiebesparende maatregelen genomen? Dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar aanvullende maatregelen, zoals een isolerende voordeur en een energiezuinig ventilatiesysteem. 

beweeg de tabel van links naar rechts

Aanvullende maatregel Subsidie (tot 1 juni 2020) Subsidie per m2 (1 juni t/m 31 december 2020)
Isolerende voordeur of achterdeur (U-waarde max 1,5) € 80 per m2 € 120 per m2
Energiezuinig ventilatiesysteem (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) 20% van de kosten, maximaal € 800 30% van de kosten, maximaal € 1200
Waterzijdig inregelen verwarming € 60 € 90
Energieverbruiksmanager of Slimme thermostaat € 100 € 120

Bonus voor zeer energiezuinig huis

Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal of nul-op-de-meter maken? Dan kun je kiezen voor het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Daarvoor laat het hele huis isoleren (dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren) en kies je voor zeer hoge isolatiewaarden. Verder laat je een energiezuinig ventilatiesysteem aanbrengen (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) en toon je met een kierdichtheidstest aan dat je woning luchtdicht is. Dit alles levert je een extra bedrag van € 4.000 op. In totaal kun je maximaal € 15.000 krijgen. Check de voorwaarden voor de ZEP-subsidie op rvo.nl.

Geld voor maatwerkadvies

Je kunt ook geld krijgen voor een maatwerkadvies (€ 150) door een Energieprestatie-adviseur (EPA). Het maatwerkadvies helpt je om duidelijk te krijgen welke maatregelen voor jouw woning mogelijk en zinvol zijn. Alleen een bedrijf dat gecertificeerd is volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, deel 02 mag een maatwerkadvies opstellen. Een overzicht van certificeerde adviseurs vind je op de website van QBIS. Let op: je krijgt het geld alleen als je ook daadwerkelijk 2 of meer isolerende maatregelen neemt.

Combineren met andere subsidies mag

De SEEH-subsidie is een landelijke regeling. Je mag de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie. Check met de Energiesubsidiewijzer of jij ook andere subsidies kunt aanvragen. 

Verder mag je de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra hypotheekruimte voor energiebesparing (dat is een extra lening via je hypotheek).

Waar vraag je de isolatiesubsidie aan?

Financieren energiebesparing 327x245.jpg

Je kunt de subsidie aanvragen op RVO.nl. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Er is geen termijn waarbinnen je de subsidie moet aanvragen.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen je subsidie aanvraagt en of het om een zeer energiezuinig pakket gaat. Verder stuur je de factuur en een ‘uitvoerdersformulier’ mee. Op het uitvoerdersformulier moet het bedrijf invullen welke maatregelen ze uitgevoerd hebben, hoe groot het oppervlak is en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend en voorzien van foto’s tijdens de bouw.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Ook na 2020 subsidie beschikbaar

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, want dan wordt de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatiesubsidies.

Lid van een VvE? Zelf aanvragen óf met VvE

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer SEEH-subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.

Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen.  

SEEH-regeling voor VvE

Er is een aparte regeling voor VvE's die SEEH-subsidie aanvragen. Die verschilt op een aantal punten van de regeling voor individuele aanvragers. Maar ook de VvE moet minimaal 2 grote isolatiemaatregelen nemen. De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO.

Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. Daarbij is ook subsidie mogelijk voor een energieadvies en procesbegeleiding. 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.