Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Subsidie energiebesparing eigen huis

Sinds september 2016 kun je zo'n 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat je ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doe je dat, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar andere maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende buitendeur en een douche met warmteterugwinning.

Financieren energiebesparing 327x245.jpg

Let op: de subsidie is erg populair, de pot is al bijna leeg (behalve voor VvEs). Wil jij nog aan de slag met energie besparen in je huis en subsidie aanvragen? Kom dan snel in actie. Je kunt op de site van RVO zien hoeveel geld er nog in de pot zit. Wachten op een toekomstige regeling heeft geen zin: daar bestaan geen plannen voor.

De subsidie maakt woningisolatie extra voordelig. Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde woning eenmalig ongeveer 4000 euro. De subsidie bedraagt in dit geval zo’n 800 euro, dus je betaalt uiteindelijk zo'n 3200 euro. De jaarlijkse besparing op je energierekening is zo'n 800 euro.

De subsidie is vooral interessant als je een ouder huis hebt, gebouwd vóór 1992. Deze huizen zijn bij de bouw niet of matig geïsoleerd. Maar ook als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal wilt maken, kan de subsidie interessant zijn: je kunt dan een extra bedrag krijgen.

De subsidie energiebesparing eigen huis is een landelijke regeling. Je kunt deze subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met een Energiebespaarlening

Ook met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie kun je subsidie aanvragen voor isolatie van het gebouw. Daarbij is ook subsidie mogelijk voor een energieadvies en procesbegeleiding.

Voorwaarden subsidie

 • 1

  Vraag subsidie aan voordat je de maatregelen laat uitvoeren. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die worden uitgevoerd nadat je de subsidieaanvraag bij RVO hebt ingediend. Je hebt pas zekerheid over je subsidieaanvraag als je de beschikking (het besluit) ontvangt. 

 • 2

  Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.

 • 3

  Je laat 2 of meer van de volgende maatregelen uitvoeren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloer- of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.

 • 4

  Je laat een minimaal aantal vierkante meters dak-, gevel-, vloer- of glasoppervlak isoleren. Op RVO.nl vind je een overzicht van de minimale oppervlakte die je moet isoleren en de bedragen per vierkante meter.

 • 5

  Je gaat voor een goede isolatiewaarde: voor dak, vloer en gevel (binnen of buiten) is dit een Rd-waarde van minstens 3,5, voor spouwmuur een Rd-waarde van minstens 1,1, voor HR++ glas een U-waarde van maximaal 1,2 en voor triple glas een U-waarde van maximaal 0,8. De Rd-waarde en U-waarde geven de isolatiewaarde van het materiaal aan.

Ook subsidie voor extra maatregelen, maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden voor de isolatiesubsidie? Dan kun je óók nog subsidie aanvragen voor een aantal aanvullende maatregelen waarmee je energie bespaart. Het gaat om:

 • Een isolerende buitendeur (U-waarde maximaal 2,0).
 • Isolerende kozijnen bij triple glas (U-waarde maximaal 1,5).
 • Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een systeem voor balansventilatie met wtw met een rendement van minstens 90%.
 • Een douche-wtw met een rendement van minstens 50%.
 • Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem.

De subsidie voor deze maatregelen is ongeveer 20 procent van de kosten. De bedragen vind je op RVO.nl.

Maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

Daarnaast kun je geld krijgen voor een maatwerkadvies (150 euro) en een energieprestatiegarantie (50% van de afsluitkosten inclusief btw, maar maximaal 200 euro). Het maatwerkadvies helpt je om scherp te krijgen welke maatregelen voor jou mogelijk en zinvol zijn. De energieprestatiegarantie is een verzekering die zekerheid geeft dat de maatregelen goed worden uitgevoerd en dat de berekende energiebesparing ook echt wordt gehaald.

Extra bedrag voor zeer energiezuinig huis

Heb je grote ambities en wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal maken? Dan kun je álle isolatiemaatregelen laten uitvoeren en voor zeer hoge isolatiewaarden kiezen. Neem je daarbij ook isolerende deuren en kozijnen, een ventilatiesysteem (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) en zorg je voor een goede kierdichtheid die je aantoont met een luchtdichtheidstest, dan levert dat je een bedrag van 4.000 euro extra op.

Subsidies combineren

Je mag de subsidie voor woningisolatie en de aanvullende maatregelen combineren met een energiebespaarlening of met andere bijdragen, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie. Check met de Energiesubsidiewijzer of jij ook andere subsidies kunt aanvragen.

Dit geldt alleen niet voor de subsidie voor het maatwerkadvies of de energieprestatiegarantie: die subsidie krijg je niet als je daarvoor al subsidie van een andere instantie hebt gekregen.

Aanvragen subsidie: offerte nodig

Om de subsidie aan te vragen, moet je al een offerte hebben geaccepteerd van een bedrijf. Daarmee laat je zien dat je van plan bent om de maatregelen ook daadwerkelijk te laten uitvoeren. Omdat de subsidie kan worden afgewezen als het geld op is, is het verstandig om in de offerte een ontbindende voorwaarde op te nemen waarin staat dat je van de offerte af kunt als de subsidie wordt geweigerd.

Aanvraag indienen

Op de website van RVO.nl staat een formulier waarmee je de aanvraag kunt indienen. Je moet dan onder andere invullen waar je de subsidie voor aanvraagt (welke isolatiemaatregelen, welke aanvullende maatregelen, of het om een zeer energiezuinig pakket gaat) en een verklaring meesturen dat je de offerte hebt geaccepteerd. Verder stuur je een formulier mee waarop het bedrijf dat de maatregelen gaat uitvoeren heeft ingevuld om welke maatregelen het gaat, om welk oppervlak en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend.

Als je ook subsidie aanvraagt voor een maatwerkadvies, stuur je een kopie van de factuur en een betalingsbewijs mee, plus een verklaring dat je daarvoor nog geen subsidie van een andere instantie hebt gehad. Je kunt alleen subsidie krijgen voor een maatwerkadvies dat na 1 september 2016 is opgeleverd.

Uitvoeren maatregelen

Vanaf de datum van de subsidiebeschikking heb je 4 maanden de tijd om de maatregelen te laten uitvoeren.

Terug naar boven