Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Subsidie woningisolatie

Met subsidie worden isolatie en energiebesparing voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij. 

Subsidie_woningisolatie 282x212.jpg

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en dubbel glas bespaar je veel energie. Dat is goed voor het klimaat, geeft meer comfort in huis en verlaagt jouw energierekening. Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels is goed voor het milieu én voor jouw energierekening.

Subsidies, regelingen en btw-tarief

 • 1

  Met de Subsidie energiebesparing eigen huis krijg je zo'n 20 procent van de kosten terug als je je dak, vloer, gevel, spouw of glas laat isoleren. Voorwaarde is wel dat je 2 of meer maatregelen combineert.

 • 2

  Er is een landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels.

 • 3

  Het btw-tarief op arbeidsloon bij isolatie is verlaagd naar 6 procent (regeling btw-verlaging).

 • 4

  Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

 • 5

  Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst.

 • 6

  Tot eind 2017 is er landelijke subsidie voor het energiezuiniger maken van huurwoningen. Lees meer op Financiering verbeteren huurwoning

Subsidie energiebesparing eigen huis

Met deze subsidieregeling bespaar je flink op je kosten: je krijgt ongeveer 20 procent terug als je 2 isolatiemaatregelen combineert. Bovendien kun je dan ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen, zoals isolerende buitendeuren en een douche met warmteterugwinning. Heb je advies nodig? Ook daar kun je een bedrag voor krijgen.

Subsidie op zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels

Sinds 1 januari 2016 is er een subsidie voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Meer informatie vind je bij Subsidie zonneboilers 2016, Subsidie warmtepompen 2016 en Subsidie pelletkachels 2016.

Lager btw-tarief op arbeidsloon woningisolatie

Milieu Centraal heeft berekend dat het lagere btw-tarief op arbeidsloon het isoleren van een eengezinswoning met vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie 1300 euro goedkoper maakt (prijspeil 2014/2015). Voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 procent naar 6 procent.

Voorwaarden:

 • Het lagere btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie, niet voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk). Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • De woning is ouder dan 2 jaar, of het pand wordt al meer dan 2 jaar als woning gebruikt.
 • De btw-verlaging geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Bespreek de btw-verlaging met het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Het bedrijf zal het lagere btw-tarief op de factuur zetten, zodat je minder betaalt. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Terugvragen btw op zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw (21 procent!) op de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)

De rijksoverheid stelt 400 miljoen euro subsidie beschikbaar voor verhuurders om huurwoningen energiezuiniger te maken. De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) loopt van 1 juli 2014 tot eind 2017. Lees meer over de regeling op Financiering verbeteren huurwoning.

Terug naar boven