Praktisch over duurzaam

Subsidie woningisolatie en duurzame energie

Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij. 

mensen-achter-laptop-2-credit-chantal-bekker-milieu-centraal-100x750.jpg

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas bespaar je veel energie. Dat is goed voor het klimaat, geeft meer comfort in huis en verlaagt jouw energierekening. Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels is goed voor het milieu én voor jouw energierekening.

Subsidies, regelingen en btw-tarief

 • 1

  Er is een landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels of biomassaketels.

 • 2

  Het arbeidsloon bij isolatie valt onder het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging). Lees meer.

 • 3

  Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

 • 4

  Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Je kunt de btw terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt meteen al 21 procent van de kosten.

 • 5

  Zit je in een VvE? Met de Subsidie energiebesparing eigen huis kun je met de VvE zo'n 20 procent van de kosten terugkrijgen voor het isoleren van dak, vloer, gevel, spouw of glas. Voorwaarde is wel dat jullie 2 of meer maatregelen tegelijk nemen.

Subsidie op zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels

Tot eind 2020 is er een subsidie voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Meer informatie vind je bij Subsidie zonneboilers, Subsidie warmtepompen en Subsidie pelletkachel of biomassaketel.

Laag btw-tarief op arbeidsloon woningisolatie

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo'n 1.300 euro scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). 

Voorwaarden:

 • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
 • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
 • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Check bij het isolatiebedrijf of ze het lage tarief op de offerte en rekening zetten. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Terugvragen btw op zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Als particulier kun je de btw (21 procent!) op de aanschaf en het plaatsen terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.