Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Tips tegen ongedierte

Is het ongedierte nog geen plaag, dan is ingrijpen vaak niet nodig en kun je een enkel exemplaar gewoon verwijderen. Zijn de plaagdieren met velen en veroorzaken ze overlast? Kies dan bij voorkeur voor een milieuvriendelijk huismiddeltje.

Tips

 • 1

  Voorkom dat ongedierte jouw huis binnendringt. Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.

 • 2

  Is je kamerplant ziek, verwijder dan de aangetaste plantendelen. Zo voorkom je dat een paar beestjes uitgroeien tot een plaag.

 • 3

  Met welk beestje heb je te maken? Zorg dat je dit weet voordat je het gaat bestrijden. Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar en ook houtwormsoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden.

 • 4

  Chemische bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Gebruik ze liever niet.

 • 5

  Schakel een professionele bestrijder in als je overlast hebt van houtwormen, kakkerlakken of faraomieren. Of als een muizen- of wespennest op een onbereikbare plaats zit.

Ook schadelijk voor je omgeving

Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, volg dan nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Dit lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen bestrijdingsmiddelen verkeerd gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid of die van kinderen en huisdieren in je omgeving.

Wat betekent dat?

De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. Staat er bijvoorbeeld 'niet spuiten in geopende bloemen', dan is het middel giftig voor bijen. En roept de verpakking van muizengif je op om 'dode dieren te verwijderen', dan is dit om vogels te beschermen tegen het eten van vergiftigde muizen.

Informatie over chemische bestrijdingsmiddelen

In chemische bestrijdingsmiddelen zitten verschillende stoffen die dodelijk zijn voor plagen en ongedierte. Eén ding hebben al deze stoffen gemeen: ze zijn giftig. Daarom kun je de plaagdieren beter voorkomen of milieuvriendelijk bestrijden. Gebruik je toch chemische bestrijdingsmiddelen, pas ze dan alleen toe in huis, zodat ze de bodem en het grondwater niet vervuilen. Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval!

Wat mag en wat mag niet?

De bestrijdingsmiddelen die jij als consument kunt kopen, zijn vrijwel altijd goedgekeurd door het 'College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden' (Ctgb). Zo niet, dan zijn ze illegaal. Het Ctgb onderzoekt de risico's voor mensen, dieren en het milieu.

Alleen als het erop staat

Als op de verpakking staat dat het middel is bestemd tegen mieren, mag je dit niet gebruiken voor motten of kakkerlakken. Daarvan heeft het Ctgb de risico's namelijk niet onderzocht. Dit geldt voor alle bestrijdingsmiddelen, chemische én biologische. Ze zijn alleen toegestaan voor de plaag die op de verpakking staat.

Hoe herken je of een middel is toegestaan? Aan het nummer op de verpakking (vier of zes cijfers) gevolgd door een N. Bijvoorbeeld: 1234N.

Meer informatie

 • Lees meer over houtwormen, kakkerlakken, mieren, motten, muggen, muizen, plagen op kamerplanten, vlooien en zilvervisjes en papiervisjes.
 • Zoek je advies over ongediertebestrijding? Neem dan contact op met je gemeente; die heeft dit vaak uitbesteed aan gespecialiseerde instanties als de GGD en het Kenniscentrum Dierplagen (KAD).
 • Als je niet weet om welk beestje het gaat, kun je dit laten onderzoeken. Soms kan dat bij de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou meer vertellen over de plaagdiersoort. De kosten hiervoor zijn € 47,80 (prijspeil 2015).
 • Erkende professionele plaagdierbestrijders vind je via de branchevereniging NVPB of PLA..N. Bestrijders die het KAD-keurmerk hebben, gebruiken minder chemische bestrijdingsmiddelen en hebben veel oog voor preventie.
 • Heb je klachten of vragen over chemische bestrijdingsmiddelen? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Terug naar boven