Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Tips tegen ongedierte

Is het ongedierte nog geen plaag, dan is ingrijpen vaak niet nodig en kun je een enkel exemplaar gewoon verwijderen. Zijn de plaagdieren met velen en veroorzaken ze overlast? Kies dan bij voorkeur voor een milieuvriendelijk huismiddeltje.

Tips

 • 1

  Voorkom dat ongedierte jouw huis binnendringt. Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.

 • 2

  Is je kamerplant de klos, verwijder dan de aangetaste plantendelen. Zo voorkom je dat een paar beestjes uitgroeien tot een plaag.

 • 3

  Met welk beestje heb je te maken? Zorg dat je dit weet voordat je het gaat bestrijden. Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar en ook mieren en houtwormsoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden.

 • 4

  Chemische bestrijdingsmiddelen zijn giftig. Gebruik ze liever niet.

 • 5

  Schakel een professionele bestrijder in als je overlast hebt van houtwormen, kakkerlakken, ratten of faraomieren. Of als een muizen- of wespennest op een onbereikbare plaats zit.

Ook schadelijk voor je omgeving

Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, volg dan nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Dit lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen bestrijdingsmiddelen verkeerd gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid of die van kinderen en huisdieren in je omgeving.

Wat betekent dat?

De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. Staat er bijvoorbeeld 'niet spuiten in geopende bloemen', dan is het middel giftig voor bijen. En roept de verpakking van muizengif je op om 'dode dieren te verwijderen', dan is dit om vogels te beschermen tegen het eten van vergiftigde muizen.

Chemische bestrijding: is het nodig?

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Chemische bestrijding: kies alleen middelen met toelating

Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, vermijd dan in ieder geval middelen waar geen ingrediënten op staan. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890) van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben een bewezen werking en belasten bij correct gebruik (volg altijd stipt de gebruiksaanwijzing!) het milieu in beperkte mate. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk schaden. Dit is ook de reden waarom je beter een toegelaten bestrijdingsmiddel kunt kiezen dan zelf met een huismiddeltje aan de gang gaan.

Klein chemisch afval

 Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval!

Meer informatie

 • Lees meer over houtwormen, kakkerlakken, mieren, motten, muggen, muizen, plagen op kamerplanten, vlooien en zilvervisjes en papiervisjes.
 • Zoek je advies over ongediertebestrijding? Neem dan contact op met je gemeente; die heeft dit vaak uitbesteed aan gespecialiseerde instanties als de GGD en het Kenniscentrum Dierplagen (KAD).
 • Als je niet weet om welk beestje het gaat, kun je dit laten onderzoeken. Soms kan dat bij de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou meer vertellen over de plaagdiersoort. De kosten hiervoor zijn € 47,80 (prijspeil 2015).
 • Erkende bestrijders onderzoeken eerst samen met jou welke preventieve maatregelen zinvol zijn, zetten daarna vallen en klemmen in en gebruiken pas als laatste redmiddel gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders zijn onder andere te vinden via het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), of via brancheverenigingen NVPB of PLA..N.
 • Heb je klachten of vragen over chemische bestrijdingsmiddelen? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Terug naar boven