Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energiezuinig verwarmen en warm water

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige manier je huis en water verwarmen loont, voor jezelf en het milieu. Milieu Centraal laat zien wat de mogelijkheden zijn. 

energiezuinig verwarmen 282x212.jpg

Zuinig verwarmen begint met een goed geïsoleerde woning. Als de warmte binnen blijft, hoeft de cv-ketel niet zoveel te branden. Er is vaak nog heel wat te verbeteren aan de isolatie. Natuurlijk is ook een zuinige installatie voor verwarming en warm water van belang. Onzuinige ketels zijn nauwelijks meer te koop. Hoog rendement gasketels (hr-ketels) zijn gangbaar. Minder vanzelfsprekend is het gebruik van duurzame energie voor verwarming en warm water in plaats van gas, zoals zonneboilers en elektrische warmtepompen. Maar deze zijn bezig met een opmars, vooral in energiezuinige woningen.

Tips besparen via cv en warm water

 • 1

  Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Kijk op Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen voor praktische informatie over het energiezuinig kopen en afstellen van een hr-ketel.

 • 2

  Overweeg een zonneboiler of hybride warmtepomp. Geen korte terugverdientijden, wel een duurzame aanvulling op je hr-ketel. Voor een zonneboiler en hybride warmtepomp is een landelijke subsidie beschikbaar, kijk op Subsidie zonneboilers 2016 en Subsidie warmtepompen 2016.

 • 3

  Ga slim om met het gebruik van je verwarming. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Kijk op Bespaartips verwarmen voor 6 handige tips.

 • 4

  Van al het warme water dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik. Lees meer op Bespaartips warm water.

 • 5

  Wil je volledig overstappen van gas naar duurzame energie voor verwarming en warm water? Ontwerp samen met een adviseur een heel nieuw systeem voor je verwarming in huis. Denk aan goede isolatie, lage temperatuurverwarming, elektrische warmtepomp en een zonneboiler. Lees hier meer over op Energieneutraal verbouwen.

Verwarming zonder gas is de toekomst

In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik al fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: koop je nu een nieuwe hr-ketel op gas, dan zou het best je laatste kunnen zijn.

Duurzame warmte

Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Al valt nu nog niet te zeggen hoe verwarming er in de toekomst precies uit zal zien. En per wijk kan het verschillend zijn.

Zeer goede isolatie als basis

Een huis dat heel goed is geïsoleerd heeft in de winter maar weinig warmte nodig om behaaglijk te zijn. Nieuwere huizen van na 2000 hebben goede isolatie en HR++ glas. Wat oudere huizen hebben wel isolatie, maar minder dik. En nog oudere huizen zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd, de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt in veel gevallen.

Verbeter je huis

Ontdek op www.verbeteruwhuis.nl wat je nog kan doen om de isolatie van je woning te verbeteren, wat dat kost en hoeveel je bespaart. En kijk op Isoleren en besparen voor meer informatie.

Help, mijn ketel is aan vervanging toe!

Als je nu toe bent aan een nieuwe cv-ketel, heb je de keuze tussen goed, beter en best. 

Goed: een hr-ketel met slimme thermostaat

Een hr-ketel samen met een slimme thermostaat is een goede keuze om zuinig met gas om te gaan. Bovendien hebben moderne hr-ketels een zuinige elektrische pomp voor het rondpompen van het water van de radiatoren of vloerverwarming. Een slimme thermostaat helpt je met een zuinig gebruik van de verwarming. Hoeveel je hiermee bespaart hangt af van hoe je nu gewend bent om met je verwarming om te gaan. Lees verder op Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen.

Vooral in appartementen is er niet altijd een rookgasafvoer die geschikt is voor een hr-ketel. Bespreek met de installateur en/of het bestuur van de VvE wat mogelijkheden zijn.

Beter: een zonneboiler erbij

Een zonneboiler verwarmt water met zonlicht. En als er te weinig zon is, springt de hr-ketel bij. Zo bespaar je de helft van je gasverbruik voor wam water. Lees verder op Zonneboiler.

Ook beter: een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een hr-ketel op gas voor extra verwarming als dat nodig is. Denk aan een hybride auto. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht, water of bodem zit. Deze warmte wordt met een soort koelkastmotor (daar is de elektriciteit voor nodig) opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Met weinig elektriciteit krijg je veel warmte, dat is milieuvriendelijk. En als de stroom duurzaam is, is een warmtepomp nog milieuvriendelijker. Lees verder op Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp.

Best: een volledig elektrische warmtepomp

Je kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, en daarmee het verwarmen op gas helemaal vermijden. Hier heb je een zeer goed geïsoleerd huis met lage temperatuurradiatoren en/of vloerverwarming voor nodig. Lees verder op Warmtepomp combi en hybridewarmtepomp.

Extra opties voor zuinig verwarmen en warm water

Waterbesparende douchekop en korter douchen

De helft van Nederland heeft het al: een waterbesparende douchekop. Met minder warm water heb je evenveel genot. En met wat korter douchen is de besparing nog groter. Zie Bespaartips warm water.

50 keer meer energie voor quoteblok.png

Een liter warm water kost 50 keer zoveel energie als een liter koud water

Douche met terugwinning van warmte

Door het afvoerputje van de douche verdwijnt heel wat warmte het riool in. Terugwinning van warmte houdt in dat het warme afvalwater gebruikt wordt om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te werken. De warmtewisselaar komt in de douchebak, de vloer van de inloopdouche of in de afvoerpijp. Dat is goed te doen, vooral als je je badkamer aan het verbouwen bent. Lees meer op Douche-wtw.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen geven stralingswarmte, net als gloeiende houtblokken. Ze zijn een zuinige bijverwarming als je kort in een kamer bent, bijvoorbeeld in de badkamer of een werkkamer waar je een tijdje zit. Je hoeft dan niet de heel ruimte te verwarmen. Lees meer op IR-panelen voor verwarming.

En hoe duurzaam is een houtkachel?

Een eenvoudige houtkachel is onzuinig en vervuilend. Overweeg je hout als bron van verwarming, kijk dan naar een houtpelletkachel, speksteenkachel of tegelkachel. Maar voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV) een betere keuze dan een pelletkachel. Lees meer op Pelletkachel kopen.

Terug naar boven